CPH:DOX - en guide

Emma Bang Frich

Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX løber af stablen i København 5.-15. november, og Altandetlige giver dig her den fuldstændige guide til hvad du skal se.

Efteråret er for alvor over os (selvom temperaturen minder om, hvad vi havde i juli måned), dagene bliver kortere og mørkere og eksamen nærmer sig med faretruende hast. Men frygt ej! I biografmørket kan du glemme sorgerne for en stund, læne dig tilbage i de røde plysstole og nyde en række film, der tilnærmelsesvis er studierelevante. Netop derfor er der ikke grund til at have dårlig samvittighed over at forlade læsesalen i utide og i stedet bruge november på at arbejde sig igennem Altandetliges guide til CPH:DOX.

Til din indre drug lord

Hvis du kom til at tage Industrial Organization, men i stedet har brugt de fleste af dine vågne timer på at se Narcos på Netflix eller endelig har taget dig sammen til at se de første sæsoner Breaking Bad, fordi alle dine venner allerede har set den, er der grund til at følge med her: ”Cartel Land” er en film om den mexicanske narkokrig og er en førstehåndsberetning fra frontlinjen hvor politiet, karteller og nu også civile kæmper en væbnet kamp om deres eget land. Se den og få bekræftet: karteller er noget skidt.

GRAND TEATRET SØN. 8/11 KL. 21.30 OG TIR. 10/11 KL. 16.40

BREMEN TEATRET TOR. 12/11 KL. 17.00 OG FRE. 13/11 KL. 13.30

HOVEDBIBLIOTEKET TOR. 19/11 KL. 19.00

Til din indre whistleblower

Du fik ikke rigtig læst Thomas Piketty’s murstensværk om ulighed (men du hørte ham holde foredrag i den Sorte Diamant, så det tæller), du har læst noget om, at Margrethe Vestager jagter store stygge skattesnydervirksomheder, og bankverdenen er vist stadig befolket med svindlere og bedragere. Her er alle tiders chance til at catche op på det hele på en gang. ”Falciani’s Tax Bomb – The Man Behind the Swiss Leaks” handler om en afhoppet schweizisk bankmand, der forlader sit job i HSBC med hemmelig information om over 130.000 bankkonti. Hervé Falciani blev bankverdens svar på Edward Snowden og er i dag efterlyst for industrispionage og eftersøgt over hele verden. Hvis læseren skulle have fattet interesse, anbefales det at holde øje med Altandetlige i morgen.

CINEMATEKET TOR. 5/11 KL. 16.30

TELTET MAN. 9/11 KL. 19.00

EMPIRE BIO TOR. 12/11 KL. 17.00

Til din indre iværksætter

Går du og drømmer om et ægte entrepreneur-eventyr af dit eget, men ved ikke rigtig hvor du skal starte, eller om du har hvad der skal til? Så tag ind og se "Steve Jobs: The Man in the Machine". Her får du et indblik i de mørke afkroge af hjernen bag vores allesammens Apple produkter. Den prisvindende instruktør Alex Gibney har tidligere kastet sit kritiske blik på alt fra Wiki-leaks til krigen i Afghanistan, og også denne gang går han kritisk til værk i sit dystre portræt af Jobs. Samtidig stilles spørgsmålet om, hvilken rolle innovativ teknologi spiller i vores samfund. 

BREMEN TEATRET FRE. 6/11 KL. 16.40

GRAND TEATRET SØN. 11/11 KL. 14:20

Til din indre franskmand

Hvem kan ikke have brug for et lille brush up af, hvad økonomi egentlig er for en størrelse? Eller ikke er? Filmen ”Oncle Bernard – A Counter-Lesson in Economics” er et interview med økonomen og Charlie Hebdo-satirikeren Bernard Maris filmet i ét take med et analogt 16 mm sort/hvid kamera. Bernard var medlem af redaktionen på det franske satireblad Charlie Hebdo og blev dræbt ved terrorangrebet i Paris i januar. Han var en fransk original med en lynende begavelse og et ukonventionelt syn på økonomi, der er både underholdende og (måske) lærerigt. Se den, og få vendt tingene på hovedet.

CINEMATEKET SØN. 8/11 KL. 12.30

DAGMAR TEATRET FRE. 13/11 KL. 16.40

Som bonusinfo er der mulighed for at møde instruktøren af filmen, efter visningen i Dagmar Teatret. Der er en risiko for, at han kun taler fransk (red.).

Til din indre aktivist (hvis du har sådan en)

Forfatteren Naomi Klein er kendt for en række kritiske bestsellere om globalisering, neoliberalisme og (katastrofe)kapitalisme, bl.a. No Logo og Chokdoktrinen. Nu er hun aktuel med filmen ”Intet bliver som før”, der handler om klimakrisen. Som bekendt er forurening en eksternalitet, der skaber dødvægtstab (som de fleste husker illustreret som en underlig skraveret trekant), fordi de marginale sociale omkostninger er højere end de marginale private omkostninger. Naomi Klein argumenter for, at klimakrisen ikke alene er vor tids største udfordring, det er også en kæmpe mulighed for reel forandring. I filmen rejser hun verden tyndt og giver sit bud på en løsning. En film med et klart politisk budskab fra en moderne aktivist.

BREMEN TEATRET TOR. 5/11 KL. 18.30

GRAND TEATRET TOR. 12/11 KL 16.40 OG LØR. 14/11 KL. 16.30

TELTET LØR 14/11 KL. 16.30

DAGMAR TEATRET LØR. 14/11 KL. 16.30

Efter visningen i Bremen og Grand, er der mulighed for at møde instruktøren og spørge hvordan i al verden hans film er blevet en af de mest hypede på dette års CPH:DOX. Der er desuden risiko for en slags "debat" efter filmen.

Til din indre data-nørd

Har du taget alt hvad der udbydes af økonometriske valgfag, og har du lidt bedre styr på det der Big Data end de fleste? Så tag ind og se "In Limbo", der efter sigende skulle være ”en original og visuel kortlægning af internettets labyrintiske indre – og af dets sjæl”. Så bliver det vist ikke meget smukkere. Filmen har verdenspremiere i København og er desuden nomineret i festivalens internationale hovedkonkurrence, Dox:Award. 

GRAND TEATRET ONS 11/11 KL. 21:30

CINEMATEKET TORS 12/11 KL. 10:00

DAGMAR TEATRET FRE 13/11 KL. 19:00

Efter visningen i Grand er der også til denne film mulighed for at møde instruktøren. 

Til din indre socialdemokrat (eller det akkurat modsatte)

Hvor stor skal staten være? Og hvilke ydelser skal den levere? Det spørgsmål er de fleste stud.politter nok er blevet stillet – eller har stillet sig selv – i løbet af studierne. I "The Swedish Theory of Love" kastes der et kritisk/kærligt blik på den nordiske samfundsmodel. Den svenske instruktør rejser Jorden rundt og trækker paralleller mellem vores forskellige måder at leve på. Filmen er nomineret til både Dox:Award og til Politikens Publikumspris. 

GRAND TEATRET TIRS 10/11 KL. 19:00

EMPIRE BIO ONS 11/11 KL. 12:00 OG TORS 12/11 KL. 17:30

CINEMATEKET LØR 14/11 14:30

Visningen i Grand er verdenspremieren og præsenteres af filmmagasinet Ekko. Her kan du møde instruktøren til en debat med den svenske sociolog Roland Paulsen. Til visningen d. 11/11 er der stor risiko for tilstedeværelse af babyer, og der vil også være digtoplæsning. 

Til din indre konspirations-teoretiker

Er du fast gæst til Kritiske Politters arrangementer og er din ynglingsfilm Inside Job? Så skal du se "The Corporation", hvor både Naomi Klein og Michael Moore medvirker. Filmen gennemgår de multinationale selskabers historie fra korporationstankegangens tilblivelse for cirka 150 år siden til i dag – og indeholder historier om alt fra Enron til koncentrationslejre og slavehandel. Analysen bliver kaldt ”knivskarp” – se den selv og bedøm.

CINEMATEKET SØN 8/11 KL. 18:30 OG TIRS 10/11 KL. 21:15


Se hele programmet for festivalen her

Tags: #polit  #Guide  #cph:dox 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om