Debat: Følger der ansvar med fredagsbar?

Sofie  Dalum

Altandetlige.dk har modtaget nedestående artikel til debat fra tre polit-studerende i forbindelse med denne uges fredagsbar. Cathrine, Sofie og Thor diskuterer fester, events, omdømme og den sociale kultur på politstudiet.

Nedenstående debatindlæg er ikke et udtryk for redaktionens holdning, men blot udgivelse af et indlæg til diskussion. Vi håber på en god tone i debatten. 

Kære politter.

Så er et nyt semester startet, og med det følger et utal af sociale events, introfester o.l. Frivillige kræfter gør et stort arbejde for at lave arrangementer og events, med formål at knytte bånd mellem studerende i mere uformelle rammer og forsøde vores studietid. Desværre er det vores erfaring, at kulturen omkring det sociale liv på vores studie længe har haft problemer med at give plads til alle, med det resultat at båndene snarere kappes end knyttes. Et godt eksempel er den oprindelige event tekst til fredagens bar “Mændenes Fredagsbar x Polit” (se faktaboks)

Senere er eventet blevet redigeret og fremstår nu marginalt mere “sobert”, men er stadig et billede på en kultur, hvor vi ser ned på og gemmer dem væk, der ikke lige passer ind i en bestemt kasse. En kasse, der åbenbart hverken kan rumme ikke-mænd, ikke-heteroseksuelle eller ikke-politter.

Vi er trætte af at kigge ned i flovhed, når vi fortæller at vi læser økonomi. Vi er trætte af at blive opfattet som den virkelige manifestation af homo economicus. Vi er trætte af at skulle retfærdiggøre os selv og vores faglighed, fordi flertallet antager at man er snæversynet. Det billede der bliver tegnet af os er ødelæggende for omverdenens opfattelse af os, socialt såvel som professionelt.

Mindst ligeså meget som det handler om billedet udadtil, handler det om den kultur vi skaber indadtil.  Det er i sig selv slemt nok at man gennem introforløbet skaber en ekskluderende monokultur, som lystigt reproduceres i løbet af vores studieliv, på trods af at den for manges vedkommende ingen sammenhæng har til, hvem vi eller vores faglighed er i øvrigt. Vi tror at denne kultur er med til at frastøde folk fra vores studie og vores profession. Vi føler os i hvert fald frastødt. Er vi de eneste?

Selvfølgelig er det vigtigt, at vi fra starten opbygger en stærk identitet, vi kan være fælles om på studiet. Men skal den bestå i, at vi taler nedsættende om andre fagligheder og dem, der ikke er en del af majoriteten på polit? - I stedet kunne vi  f.eks. koncentrere os mere om den lidt nørdede fagnære humor, vi alle kan være fælles om, og som Politrevy ofte er en god eksponent for.

Dette er ikke et ‘rage’ imod fester. Det er ikke fordi vi ikke skal kunne have det sjovt, drikke Elefantøl og klistre fast til Kommunens gulv efter en lang uge på læsesal. Tværtimod. Vi tror på, at muligheden for en kæmpe fest hver fredag bidrager til at have et godt studiemiljø. Men det er en KÆMPE misforståelse at man skaber et godt studiemiljø ved at negligere og nedgøre andre. Ikke desto mindre er det sådan normen er på polit og har været, i hvert fald de 4 år, vi har oplevet. Skal vi ikke hellere skaber et godt socialt miljø på studiet, ved at give plads til og dyrke vores forskelligheder, ikke ved at undertrykke dem?

Livet indenfor kommunehospitalets rød- og gulstribede vægge kommer hurtigt til at føles som en tryg boble, men når vi bliver færdige brister den og det står hurtigt klart at vi ikke kan alt. Mens vi sidder fordybet i matematiske udledninger og statistiske krumspring undersøger antropologer, sociologer, psykologer den virkelige verden imens statskundskabere prøver at bygge bro til vores matematiske modelunivers. De møder mennesker, som vi antager væk i forsimplingen af virkeligheden. Når psykologer og økonomer mødes, kan det godt drives videre end en psykonomifest. Behaviorisme er et videnskabeligt nybrud for både økonomi og psykologi, og vi havde aldrig fundet på det alene.

Vi bliver fortalt og fortæller os selv, at cand.polit er vejen til succes og samfundets top. Hvis det virkelig er tilfældet så følger et kæmpe ansvar med, hvilket enhver CFO eller departementschef vil kunne skrive under på. Så kære politter, lad os tage ansvaret på os og gå forrest for skabe et festligt og spændende socialt miljø, som giver plads til alle!

Vi ses i kommunen!

Cathrine Falbe Pedersen, Sofie Dalum og Thor Donsby Noe

Tags: #studiemiljø  #studiekultur  #fællesskab 

Faktaboks

Den oprindelige eventtekst til "Mændenes fredagsbar x Polit": 

“ER DU MAND ELLER ANTROPOLOG!?
På fredag holder Polit semestrets første fredagsbar som traditionen tro står i MÆNDENES tegn. Her bliver drenge til mænd og kun de mest macho fyre kan imponere Polits lækre militærpiger – så kom i dit vildeste camo-clubber-gear og husk tilladelse til dine gunzzzz!

Den fornemmeste orden står som altid på spil – ELEFANTORDENEN der giver hår på brystet. Elefantordenen består af en halv dåse elefantøl toppet med et lækkert shot Gammel Dansk serveret veltempereret i en øl-bong. Rekorden er på 22 stk., lavet af et østeuropæisk bæst, men mon ikke der er en politfyr, der vil slå den, og hvis du ikke kan holde til det, holder Epi-centret sikkert åbent….


Der vil i festens anledning blive opstillet 2 barer - den ene dog kun til elefantordner og øl. Her vil søde bartender-piger holde en spand, hvor man kan brække sig, hvis elefanterne bliver for lyserøde.  

(...)

Vi forventer at se kommunen som en krigszone, så pacifisterne fra statskundskab søger asyl i Jacques D indtil alle mænd smider psykologipiger over skuldrene og tager dem med hjem som små politpiger”Du vil måske også synes om

8 kommentarer


Anna Cecilie Friis Bach

Anna Cecilie Friis Bach @ d. 21. september 2017 #1

Altandetlige.dk. har modtaget nedenstående kommentar fra Fredagsbar-Udvalget

Til Altandetlige

Som følge af reaktionen på vores fredagsbar vil vi selvfølgeligt rigtigt gerne kommentere på situationen fra vores synspunkt.

Vi er oprigtigt kede af, at nogle har følt sig krænket eller trådt på over eventteksten til Mændenes fredagsdag. Fredagsbarerne på polit er temafester, der pr. definition næsten altid opstiller en stereotyp og Mændenes fredagsbar er ingen undtagelse. Mændenes fredagsbar er en årelang tradition på polit, hvor vi fejrer ALLE polits skønne drenge/mænd. På samme måde som drengene bliver fejret, så hyldes ALLE pigerne på polit til 4P(Pæne piger på polit), der også er en tradition.

Eventteksten var på alle måder meget ironisk, hvilket vi håber, at flertallet har kunnet se. Vi ønsker på ingen måde at ekskludere folk fra at deltage i vores fredagsbar og ser det heller ikke som værende tilfældet. Alle er selvfølgeligt altid meget velkomne til at kigge forbi til en ’Elefantorden’ uanset køn – omend de ikke er særligt velsmagende. Tilretningen af eventteksten skete som følge af reaktionerne på den oprindelige tekst, idet vi selvfølgeligt ikke ønsker at støde nogle og derfor også har taget sådanne kommentarer til efterretning.

Alt i alt er vi kede af situationens udvikling og det faktum, at en – i vores øjne – meget uskyldig fredagsbar skaber så stor en debat og det vil vi rigtigt gerne undskylde for. Vi håber – og tror på – at vi selvfølgeligt stadig vil se mange til en hyggelig og sjov fredagsbar i Kommunen.

Hilsener fra fredagsbarsudvalget på polit.


Thomas Motzfeldt

Thomas Motzfeldt @ d. 21. september 2017 #2

Ja - man kan jo blive forarget over alt her i verden, hvis man virkelig vil.

Jeg tror at I har misforstået pointen i temaet. Nu er det godt nok et par år siden jeg forlod studiet, men som jeg husker stereotypen på den mandlige del af stud.politterne, så husker jeg nu kun en omgang smånørdede, let kvabsede, bebrillede, facit-søgende drenge, der var overbevist om at SAS var et sprog og ikke et flyselskab. (Jeg selv var prototypen på ovenstående).

Der var og er jo ingen der helt seriøst mener at den mandlige af befolkningen skal være som i invitationen. Det er præcist skrevet som tænkt. En stor SJOV omgang ironi.

Hvis nu fredagsbaren havde kaldt det for Rambo-bar, og indholdet havde været det præcist samme. Havde I så harceleret over dette, eller havde det været okay, da I godt kunne se at det var udklædning og skuespil? Og I tilfælde af ja, bunder det så i at I ikke er så gode til at skelne mellem fiktion og virkelighed.

Kan I der bliver forargede over temaet så ikke lige fortælle hvilke temaer af følgende der ikke træder nogen over tæerne.

Skotsk tema: (vi tager alle kilt på og spiller sækkepibe). Dette på trods af at vi er rimelig sikre på at de færreste mænd fra Skotland gør dette?

Afrika-tema: Vi maler os alle i ansigtet med en brændt korkprop (ja jeg er et barn af firserne)

Hvilket af de to temaer er det sikre valg? Det skotske tema, hvor vi imiterer noget som ikke er sandt, eller Afrika-temaet hvor vi imiterer noget som ER sandt. Folk er en anelse mørkere i huden generelt i afrika, end på politstudiet. (Jeg trak selv hudfarven klart mod det enormt blege, undtaget om sommeren hvor jeg mere blev krebs)
Henrik Hansen

Henrik Hansen @ d. 21. september 2017 #3

Kære fredagsbarsudvalg

Jeg vil gerne knytte en lille kommentar til jeres traditionelle temafester. Jeg har hentet teksten direkte fra Det Kongelige Bibliotek, hvor det er undervisningsmateriale (rettet mod folkeskolerne)
(se http://www.kb.dk/da/nb/fag/dafos/Dagligliv.dk/Temaer/Os_og_de_andre/Indsigt/Dokumenter/Traditioner/index).

Her kan man bl.a. læse, at

"Traditioner og skikke tilpasser sig den tid, de lever i. Traditioner eksisterer så længe, de giver mening for folk."

"Skikke og traditioner bliver som regel taget i brug, når der er behov for dem. Vores skikke og traditioner er derfor kommet i brug på forskellige tidspunkter og af forskellige årsager. Nogle traditioner er mere end tusind år gamle, og nogle er helt nye. Mange traditioner har ændret sig undervejs, mens andre er næsten uændrede. Nogle har i perioder været glemt, men er blevet fundet frem igen. De tilpasser sig den tid, de lever i."

Jeg tror det er på tide, at I og vi siger farvel til de traditionelle, kønsbaserede og dermed ofte kønsdiskriminerende temafester. Jeg kan anbefale en ny traditionsrig Giraf-fest.

Gode hilsner
Henrik
(Studieleder)


Frederik Plum Hauschultz

Frederik Plum Hauschultz @ d. 21. september 2017 #4

Jeg synes det er er godt skrevet indlæg. At foreslå at noget ved polits fester laves om er en nem måde at få skudt i skoene at man er imod fester, det har jeg selv prøvet. Og at INTET er lavet om de sidste - sandsynligvis - 10-15 år er i sig selv tankevækkende. Jeg var selv til min første Drengenes/Mændenes fredagsbar for 7 år siden men dengang vidste ingen heller hvor længe der havde kørt. Uopfindsomheden har hersket længe.

Indlægget får mig til at tænke på, at i de godt fem år jeg læste på polit kan jeg ikke komme i tanke om at have mødt en eneste åben LGBTQ-person på økonomistudiet. Men de er der jo helt sikkert.


Thomas Motzfeldt

Thomas Motzfeldt @ d. 21. september 2017 #5

@Frederik
Jeg mindes heller ikke at have mødt en eneste, men jeg forestiller mig dog at politstudiet ville acceptere og inkludere alle faktisk. Det slår mig ikke som et studie præget af en speciel macho-kultur. Jeg ved ikke om du opfatter det anderledes?

Drengenes/Mændenes fredagsbar var der også da jeg startede i 09 (sidste år hvor orkanen var den væsentligste ting i ti-års oversigten!). Men jeg ved ikke om jeg synes at politstudiet var uopfindsomt. Det sjoveste tema jeg oplevede mens jeg gik der, var nok parodien på Sensation White, nemlig den hæderkronede fest: Sensation Brun.


Anna Cecilie Friis Bach

Anna Cecilie Friis Bach @ d. 21. september 2017 #6

Personlig holdning (og ikke Altandetlige!)
Jeg tror desværre ikke, at vi er helt så åbne, som vi gerne vil være eller måske tror vi er. Det afhænger selvfølgelig af venne-grupper, årgange og meget andet - men generelt kan jeg sagtens forstå debatten. Det kan jo ikke skade at fokusere på plads til forskelligheder, og være et forbillede for resten af det gammeldagse samfund vi lever i. Hellere forarge de gamle ved at være nytænkende end de unge ved at vælge tema-fester som er totalt outdated.


Anna Folke Larsen

Anna Folke Larsen @ d. 22. september 2017 #7

Hvor er det vidunderligt, at der er nogle studerende der har modet til at sige fra over for den mande-kultur, der hersker på polit. Stor opbakning herfra.


Christian Stassen

Christian Stassen @ d. 14. november 2017 #8

Jeg synes det er et meget godt indlaeg. De problemer der beskrives er helt korrekte.

Man boer dog maaske ogsaa snakke mere om den generelle fest kultur paa studiet. Surveys viser gang paa gang at den gennemsnitlige stud.polit studerer mindre end de egentlig boer. Jeg tror en del af aarsagen til dette er at kulturen paa studiet generelt er meget centreret om fest miljoeet, fremfor om mere "faglige aktiviteter". Dvs, der er et problem i at man skal "drikke sig i gulvet som en mand", og baade druk-delen og "mand"-delen har hver sin problematik.


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Faktaboks

Den oprindelige eventtekst til "Mændenes fredagsbar x Polit": 

“ER DU MAND ELLER ANTROPOLOG!?
På fredag holder Polit semestrets første fredagsbar som traditionen tro står i MÆNDENES tegn. Her bliver drenge til mænd og kun de mest macho fyre kan imponere Polits lækre militærpiger – så kom i dit vildeste camo-clubber-gear og husk tilladelse til dine gunzzzz!

Den fornemmeste orden står som altid på spil – ELEFANTORDENEN der giver hår på brystet. Elefantordenen består af en halv dåse elefantøl toppet med et lækkert shot Gammel Dansk serveret veltempereret i en øl-bong. Rekorden er på 22 stk., lavet af et østeuropæisk bæst, men mon ikke der er en politfyr, der vil slå den, og hvis du ikke kan holde til det, holder Epi-centret sikkert åbent….


Der vil i festens anledning blive opstillet 2 barer - den ene dog kun til elefantordner og øl. Her vil søde bartender-piger holde en spand, hvor man kan brække sig, hvis elefanterne bliver for lyserøde.  

(...)

Vi forventer at se kommunen som en krigszone, så pacifisterne fra statskundskab søger asyl i Jacques D indtil alle mænd smider psykologipiger over skuldrene og tager dem med hjem som små politpiger”Du vil måske også synes om