I løvens hule #vaekst14

Emma Bang Frich

Solen skinnede fra en klar himmel ind i Christian d. IV’s gamle børsbygning tidligt om morgenen mandag d. 8.december, hvor Center for Politiske Studier (CEPOS) for fjerde år i træk havde inviteret til vækstkonference.

Selvom kaffen var hældt på almindelige termokander og ikke kom fra DI’s italienske industrimaskiner, så var det ikke desto mindre en meget vellykket og velbesøgt vækstkonference, som CEPOS for fjerde år i træk havde arrangeret.

Det var et særdeles flot lineup og interessante emner, der var på tapetet. Indledningsvis tog politikerne ordet. Morten Østergaard slog fast med syvtommersøm, at hans mål er 3 mio. danskere i arbejde og kom med den interessante betragtning, at når både Mick Jagger og Clint Eastwood på +70 år stadig er på arbejdsmarkedet, så kan alle, hvortil salen kvitterede med spredt latter. Undertegnede fik den foruroligende tanke, at økonomi- og indenrigsministeren anser sig selv i samme liga som nævnte herrer, men det må stå hen i det uvisse.

Næstformanden i Venstre, Kristian Jensen, var tydeligvis i sit es og leverede en overbevisende tale om nødvendigheden af, at det skal kunne betale sig at arbejde. Han var også frisk på en rask diskussion med Martin Ågerup, direktør i CEPOS, om de dynamiske effekter ved at sænke topskatten, og i givet fald hvornår og hvordan finansministeriet skal tilpasse modelapparatet. Uheldigvis blev forsamlingen lettere distraheret af en forvildet hårtot på næstformandens hoved, der blev blæst op på skærmen af projektoren. Husk kammen næste gang Kristian.

Efter kaffepausen kom professor emeritus, dr. polit og 80 års fødselar Niels Thygesen på scenen og bekendtgjorde til stor moro for salen, at han egentlig bare havde tænkt sig at sige nogenlunde det samme som sidst. Det gjorde han så og redegjorde for den makroøkonomiske udvikling i USA, EU, Kina og Japan. Hvem der bare kunne forklare verdensøkonomien på 20 minutter med et sådant overblik og en sådan formidlingsevne. Overordnet var ordlyden mere positiv hvad angår vækst, end den var i december 2013, og der var forsigtig optimisme at spore hele vejen rundt.

Carsten Stendevad, direktør ATP, fremlagde foruroligende pensionstal – op mod en tredjedel af befolkningen sparer ikke op overhovedet, mens Torben Trannæs, forskningschef i Rockwool Fonden, diskuterede den danske flexicurity model herunder fremtidige udfordringer med globalisering og løndumping. Formand for produktivitetskommissionen, professor Peter Birch Sørensen, var fagligheden selv og havde desværre en tendens til at professorsnakke i stedet for at formidle. Ikke desto mindre var emnet meget spændende – skat og produktivitet; hvilke skatter der er mest forvridende, herunder en god diskussion af selskabsskatten, som flere af talerne var inde på.

Center for politiske studier har en klar politisk profil, så det kom næppe bag på nogen, at hjemlen for dagens debat var, at vækst er godt og mere af det. Det er dog skribentens mening, at det ville klæde CEPOS at forsøge at skabe en mere nuanceret debat og næste gang invitere en eller flere til at tale om udfordringer ved at vækste – fremtidens energipolitik, bæredygtighed, ressourcespild, global opvarmning etc. blev ikke rørt. Alt i alt må man dog rose CEPOS for initiativet – kompetente talere, fremragende location, god mad og drikke samt det faktum at hele herligheden var gratis. Vi kommer gerne igen næste år.

I øvrigt var #vaekst14 twittertagget, som blev brugt flittigt under dagens konference.


Tags: #CEPOS  #vækstkonference 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om