Optimer din eksamenslæsning med kaffe

Katrine Bremholm Kokfelt-Pedersen

Eksamen nærmer sig med hastige skridt, og det betyder at kaffebehovet stiger dag for dag. Hvor skal man få sin kaffe når Cafélitten er lukket for sæsonen? Altandetlige.dk anmelder her kaffesteder i nærheden af CSS og biblioteket på Gothersgade.

Semesteret er slut og det betyder, at læseferien står for døren. Det betyder også, at vores elskede Cafélitten holder læsefri. Hvor skal en stud. polit så indtage sin tiltrængte kaffe, nu hvor eksamenssæt og store, tunge bøger venter? I en tid, hvor kaffebehovet er endnu større end normalt, hvor søvnen substitueres med kaffe i forsøget på at indhente alt det forsømte, har Altandelige.dk taget sig til opgave at undersøge markedet for kaffe.

Det primære fokus for undersøgelsen er kaffebarer, i nærheden af CSS og biblioteket på Gothersgade, hvor du både kan få kaffen to-go samt steder hvor du kan sidde og læse for – let’s face it – du får jo ikke lavet noget derhjemme!

Efterspørgslen efter kaffe er for politter (som bekendt) stort set uelastisk og under læseferien er denne kaffeefterspørgsel perfekt uelastisk.

Denne undersøgelse tager udgangspunkt i entidligere artikel, hvor formlen for “den aggregerede tilfredsstillelse” af en kop kaffe er udledt.

Y = AK1-αLα

Y er den aggregerede tilfredsstillelse i øjeblikket for indtagelse –  et højere Y, desto bedre kaffe. A angiver de samlede point kaffen opnår på kaffeskalaen. Selvom vi antager perfekt uelastisk efterspørgsel, inddrages prisen på kaffe alligevel for at opnå perfekt information om kaffemarkedet.

K angiver prisen på kaffen. Denne bestemmes ved:

Variablen L angiver afstanden fra CSS til kaffestedet. Afstanden måles fra Øster Farimagsgade 5. Den bestemmes ved:

Parameteren a ligger definitorisk mellem 0 og 1 – i dette tilfælde er den på 0,5. Det skal dog tilføjes, at a forholder sig ganske specielt, idet den i starten af læseferien ligger på omkring 0 for så at konvergere imod 1 efterhånden som eksamen nærmer sig. Det har den effekt, at prisen har mindre indflydelse på Y efterhånden som eksamen nærmer sig – med andre ord, jo større pres, des kortere skal afstanden til den nødvendige drik være. Når den første eksamen så er overstået, vil a igen være lig nul og endnu en gang konvergere imod 1, som den næste eksamen nærmer sig.

Alle testede kaffesteder udbyder alt fra grøn te til espresso alt efter, hvor stort koffein-behovet og eksamenspresset er.

Variablen A angiver som beskrevet de point kaffen opnår på kaffeskalaen. Denne kaffeskala er maksimalt på 20 point, og fordeles ud på kategorierne: smag, temperatur, aroma og ekspeditionstid. Der gives point fra 0 til 5.

Da ikke alle afprøvede kaffeforhandlere udbød filterkaffe, er fokusset lagt på diverse espressoderivater som cappuccino og caffe latte, således at der kunne foretages en videnskabelig sammenligning. 

Alle steder i testen tilbyder derudover også kaffetilberedninger som americano, cortado og den mere klassiske rene espresso.


Kalaset

Vendersgade 16, 1363 København K
Pris: Cappuccino, caffe latte 25 kr. Filterkaffe 25 kr. samt refill for 5 kr.
Afstand: 450 m (gang 5 min.)

Smag: 4
Temperatur: 2
Aroma: 4
Ekspeditionstid: 3

I alt: 11

Kalaset ligger på hjørnet af Nansensgade og Vendersgade, og ligger derfor ikke længere væk end 5 minutters gang fra Kommunehospitalet.

Har man brug for andre omgivelser end de sædvanlig gamle hospitalsgange eller hjemmets fire (uproduktive) vægge kan man sagtens nyde sin kaffe på caféen samtidig med at læse, som oser af hygge med sin meget retro-inspirerede indretning. 

BEMÆRK: Når den første kop er røget ned, er det muligt at købe en refill for kun 5 kr. (stor 8 kr.) på filterkaffen.

Kaffen er god, men temperaturen er forholdsvis kold, med mindre man har en forkærlighed for håndlun kaffe. Desuden, hvis man godt kan lide en stærk kaffe, kan det anbefales at bestille dobbelt shot for 10 kr. ekstra.  

Riccos Kaffebar
Frederiksborggade 50, 1360 København K
Pris: Cappuccino, caffe latte lille: 27 kr., stor: 30 kr.

Afstand: 450 m (5 min. gang)

Smag: 4
Temperatur: 4
Aroma: 3
Ekspedition: 4

I alt: 15

Flere har efterhånden stiftet bekendtskab med Riccos kaffebarer. Her er man sikker på at få en god kop kaffe til en pris nær markedsligevægt. Filialen på Frederiksborggade er en af de mindre, men det gør den blot hyggeligere og mere intim.

Der bestilles en dobbelt caffe latte og almindelig cappuccino. Der var ikke så travlt, så ekspeditionen gik hurtigt, selvfølgelig taget i betragtning af at selve kaffebrygningen også tager lidt tid.

Cappuccinoen og caffe latten har en skøn smag og god temperatur, som hverken er kold eller så varm, at man brænder sig på den.

Tip: Nu hvor det efterhånden er ved at være sommer udbyder Riccos en lækker iskaffe lavet på mocca is, hvis man har brug for at holde hovedet koldt midt i den stressede eksamenslæsning.


The Coffee Collective 
Linnésgade 17, Torvehallerne Hal nr. 2. 1361 København K. 

Pris: Dagens kaffe 30 kr. cappuccino lille: 30 kr., stor: 35 kr. Caffe latte 35 kr.
Afstand: 550 m (6 min. gang)

Smag: 5
Temperatur: 4
Aroma: 5 
Ekspedition: 2
I alt: 16

I Torvehallerne hos the Coffee Collective er man garanteret en kop kaffe, hvor smagsoplevelsen er i top, hvilket man så til gengæld også får lov at betale for. Til de priser rækker det ikke til mange besøg på et SU-budget.  

Er man til gengæld særlig eksamenspresset eller føler sig fortjent til en tilnærmelsesvis perfekt kop kaffe er det stedet man tager hen.

The Coffee Collective er så populært, at der næsten altid er kø, så forvent, at det kan tage noget tid før kaffen er klar.

Det er ikke muligt at sidde og arbejde her, men det er oplagt at tage kaffen med til CSS eller læsesalen på Gothersgade.

Tip: ligesom på Riccos kan man med god grund her i sommervarmen bestille sig en islatte, som smager af rigtig kaffe og ikke det sædvanlige sukkerstads.


Dolores
Frederiksborggade 18, 1360 København K

Pris: Cappuccino og caffe latte lille: 35 kr, stor: 39 kr.
Afstand: 600 m (7 min. gang)

Smag: 2
Temperatur: 2
Aroma: 3
Ekspedition: 2 

I alt: 9

Dolores ligger centralt placeret i forhold til Nørreport st., så kommer man fra toget, er dette en hurtig kaffeløsning. Det er både muligt at blive eller tage kaffen med sig.

Når det er sagt, taget priserne betragtning, er Doleres ikke stedet, hvor jeg  selv ville lægge mine penge. Man betaler en relativ høj pris for en kop kaffe, som ikke smager ekstraordinært, særligt taget i betragtning, at der er mulighed for at gå over gaden til Torvehallerne hos the Coffee Collective, og få en rigtig god kop kaffe til godt den samme pris.

Casa Claude
Gothersgade 153, 1123 København K

Pris: Cappuccino lille: 22 kr. stor: 26 kr., caffé latte lille: 24 kr. stor: 28 kr.
Afstand: 220 m (gang 3 min.)

Smag: 2
Temperatur: 3
Aroma: 1
Ekspeditionstid: 4
I alt: 10

Casa Claude ligger i krydset ved Gothersgade og Øster Farimagsgade, og ligger derfor meget bekvemt i forhold til CSS og biblioteket, hvor du hurtigt kan få en kop kaffe med dig. Udover at lave lækre pizzaer byder Casa Claude også på en udmærket kaffe med det typiske udvalg af caffé latte, cappuccino og espresso. 

På trods af at kaffeprisen er mindre set i forhold til de andre steder, får man ikke meget for pengene. Køber man den store størrelse, er man allerede oppe i det samme prisleje som de andre kaffesteder, hvor man kan få den samme mængde kaffe, men i bedre kvalitet.


Kents Kaffelaboratorium
Nørre Farimagsgade 70, 1364 København K

Pris: Cappuccino 32 kr., caffe latte 35 kr. Ekstra shot 5 kr.
Afstand: 350 m (gang 4 min.)

Smag: 5
Temperatur: 4
Aroma: 3
Ekspeditionstid: 3
I alt: 15

I kælderen på Nørre Farimagsgade 70 finder man Kents Kaffelaboratorium, der byder på et varieret kaffesortiment. Udover de sædvanlige espresso-kaffer kan man også prøve en såkaldt kolbekaffe – filterkaffe lavet på en kolbe – hvis man vil ud af sin “comfort zone”.

Det er både muligt at få kaffen med sig eller blive hængende med sine eksamensdokumenter. Drikkes kaffen inde, serveres den i et praktisk isoleret glas, så man får en varm kop kaffe uden at brænde sig.

Desuden skal det nævnes, at hvis man er af den overbevisning, at matematik og rødvin går hånd i hånd eller bare vil dulme nerverne kan kaffe her skiftes ud med et glas vin.


Konklusion
Resultaterne af undersøgelsen er nu samlet i nedenstående graf.

Kilde: egne beregninger og observationer. Pris beregnet på baggrund af (stor) cappuccino pris.

Det fremgår af figuren for “Aggregeret Tilfredsstillelse”, at det kun er marginalerne, der adskiller testvinderen, som er Kents Kaffelaboratorium på 33. Denne er skarpt efterfulgt af Riccos Kaffebar med 31 og the Coffee Collective med 30,5.

I midten ligger Casa Claude og Kalaset på henholdsvis 26,8 og 26. Dolores skraber bunden med kun 18.

Afslutningsvis bemærkes det, at hvis SU’en ikke rækker til de mange cafébesøg eller man simpelthen bare savner Cafélitten alt for meget, er der mulighed for at lukke sig ind med studiekortet. Så med termokanden, læsegruppen og de tunge bøger under armen, er der stadig mulighed for at inddrage den daglige dosis koffein i vante omgivelser.

Når man trænger til en overspringshandling, er der som bekendt  altid mulighed for bordfodbold og det NYE Bezzerwizzer.


Tags: #eksamen  #Cafelitten  #kaffe  #aggregeret tilfredsstillelse  #eksamenslæsning  #læseferie 

1 kommentar


Maria  Niven Poulsen

Maria Niven Poulsen @ d. 23. may 2014 #1

Fakta Q ved Nørreport er iselvfølgelig kke en kaffebar, men for dem der ikke er klar over det, så får man en ganske udemærket kop kaffe to-go for 10-12 kr (stor).
Der er ikke tale om filterkaffe, men latté, cappuccino osv.
God eksamenslæsning :-)


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om