Politrådets Socialundersøgelse anno 1988

Lene Troen Lundgaard

Altandetlige.dk er gået i socialundersøgelsens arkiver, og beskriver det store kvindeoptag i 1988. Hvad har en EU-kommissær, en kronprins og Konservatives nedtur tilfælles? Læs med her og find ud af det!

Tilbage i 1988 var en stor del af de nuværende stud.polit'er end ikke født, men det betyder ikke, at det ikke var et begivenhedsrigt år. I 1988 kunne man få en nobelpris i økonomi, selvom man hovedsageligt skrev på fransk, 'Lord' Nicklas Bendtner og Rihanna kom til verden, og blandt de nyoptagne stud.polit'er var Det Konservative Folkeparti det andet mest populære parti med 20,3% af stemmerne, kun overgået af SF, der løb med hele 21,7% af stemmer. Ak, det var tider. Men allerede i 1988 kan man tale om en nedtur for dagens Konservative, selvom de i 1988 lige er blevet genvalgt til regeringen med Poul Schlüter ved roret; året før har nemlig hele 30,3% af de nyankomne stud.polit'er bekendt sig som konservative vælgere.

Et andet emne, som er stort set lige så aktuelt i dag som for snart 30 år siden, er politstudiets andel af kvinder - og her er 1988 et år, der trækker de helt store overskrifter i Politrådets Socialundersøgelse:  


En pludselig stigning i kvindernes andel af de optagne stud.polit'er - er skuden vendt?


Nej! - det går atter ned ad bakke, og der er det laveste optag af kvinder i 7 år i 1989.

Husk: jo mere dramatisk en graf, jo bedre. 1988 var CRAZY.

Det var kronprinsens skyld.

I både 1989 og 1990 er denne mystiske engangsforestilling af kvindetilstrømning big news på socialundersøgelsens redaktion, og en umiddelbar og intuitiv forklaring luftes:

Note: Det relativt store antal kvinder i 1988 kan sandsynligvis ses på baggrund af vedvarende rygter om kronprins Frederiks daværende studieplaner. Tilsvarende har man på scient.pol. i Aarhus i 1989 noteret en markant stigning i antallet af optagne kvinder!

Kronprinsen valgte som bekendt politstudiet fra til fordel for den aarhusianske scient.pol.-grad.

Det ser dog ud til at politoptaget i 1988 alligevel var vejen til dronningestatus, og måske lidt hurtigere end et giftermål med en kronprins. Dronningen af EU-Kommisionen, cand.polit Margrethe Vestager, blev cand.polit i 1993. Hvis MV ellers er typen, der laver et universitetsstudium på normeret tid (og det er hun om nogen), så er hun netop blevet talt med i Prinseeffekten i 1988. Vi lader det lige stå lidt.


Og fra instagram - også i Socialundersøgelsen fra 1993 storsælger Prinseeffekten.

Man kunne hurtigt fristes til at konkludere, at det netop er dydernes forfald og kvindernes indtog, der er skyld i den faldende tilslutning til Det Konservative Folkeparti. Men ak, de konservative mister også terræn hos mændene, og i årene efter når de ikke op på storhedstiden i 86-87 igen:Ideen til denne artikel kom ved at stalke tidligere studievejleder (nu cand.polit) Susanne Sundgaards instagramprofil. Gamle socialundersøgelser blev venligt udlånt af de søde studievejledere.

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger