Praktikophold i OECD

Altandetlige.dk - Polit Portal

Studiejobsstafetten er taget til udlandet. Mere præcist tager vi til Paris for at besøge Andreas Orebo Hansen, som fortæller om sit praktikophold i OECD.

Hvor arbejder du?

Jeg er på et praktikophold hos den danske OECD-delegation i Paris. OECD består af 34 af de mest udviklede økonomier i Verden og bliver nogle gange blot omtalt som ”de rige lande”. Hvert medlemsland har en fast delegation i byen, som således kan repræsentere landet i de komitéer, som udgør OECD’s fundament. Den danske delegation har til huse på den danske ambassade i Paris tæt ved Triumfbuen. OECD’s sekretariat består (vist nok) af omkring 2.000 ansatte - langt størstedelen af dem er økonomer - dvs. humankapitalen i institutionen er enorm.


Hvor mange timer arbejder du om ugen?

Praktikopholdet er et fuldtidsarbejde, dvs. 37 timer om ugen. Nogle uger bliver dette ikke helt overholdt, men under alle omstændigheder er arbejdsmængden overkommelig, og der er rigelig tid til at nyde Paris også. Lønnen er 3.000 kr. om måneden, så det er selvsagt ikke det økonomiske aspekt, der er drivkraften.


Hvor længe er praktikopholdet, og hvor langt var du på studiet da du fik jobbet?

Praktikopholdet er 6 måneder - primo februar til ultimo juli. Jeg blev bachelor i december 2012, og derfor udgør praktikopholdet en slags ”fri-semester” mellem bachelor- og kandidatdelen (polit giver jo som bekendt ikke merit for praktikophold…).


Hvordan fik du praktikopholdet, og hvad består jobbet i?

Jeg fik praktikpladsen på fuldstændig traditionel vis. Det blev slået op i starten af oktober 2012 - så vidt jeg husker - hvorefter jeg sendte en ansøgning afsted. Jeg blev efterfølgende kontaktet af min nuværende chef og interviewet til jobbet over telefon.

Selve jobbet består som udgangspunkt i at repræsentere Danmark til alle de OECD-møder, hvor der er økonomi på dagsordenen - det er dog en overdrivelse, for det er der næsten på ALLE møder, og der er typisk 20 om dagen. Primært er det møderne i Economic and Development Review Comittee, som a) laver de peer-reviews, som efterfølgende bliver til Economic Surveys - som nogle måske kender fra studiejob eller andet, b) Working Party 1, hvis primære fokus er strukturpolitik, og c) STEP (Short Term Economic Prospects), som jf. navnet primært har fokus på stabiliseringspolitik. Endvidere deltager jeg i det månedlige rådsmøde (Rådet er OECD’s øverste beslutningsorgan), hvor der gives en global makroøkonomisk briefing af bl.a. OECD’s cheføkonom Pier Carlo Padoan, som er Jørgen Elmeskovs chef og tidligere professor i økonomi fra Rom.


Havde du relevant erhvervserfaring da du fik jobbet?

Efter 2. semester startede jeg som student i Økonomi- og Erhvervsministeriet (senere Økonomi- og Indenrigsministeriet), hvor jeg var i godt et år. Efterfølgende fik jeg job i Tænketanken Kraka, hvorfra jeg nu har orlov, mens jeg er i praktik. Desuden har jeg undervist i Økonomiske Principper A og B. Alle tre forskellige job har på hver sin måde vist sig nyttig i relation til mit praktikophold.


Hvilke fag har været mest relevante for dig? – herunder bestemte valgfag der er gode?

De fag, som jeg synes har været mest gavnlige at have med i bagagen hernede, har været ØP B, Makro A og Makro B. De fundamentale sammenhænge i makroøkonomien er virkelig rart at have på plads, da mange af diskussionerne hernede har deres udgangspunkt i disse sammenhænge og derfor ofte er en forudsætning for at kunne ”følge med”. Det betyder samtidig også, at det er et ekstremt lærerigt praktikophold, da man virkelig ser den økonomiske teori anvendt og i nogle tilfælde ser, hvorfor resultaterne i de modeller, vi gennemgår på polit., ikke holder i virkeligheden.


Hvad er det bedste ved jobbet?

Det bedste ved jobbet er helt klart at have sin daglige gang blandt virkelig dygtige økonomer. Man kan virkelig lære en masse, hvis man er lidt opsøgende. I sidste uge var der eksempelvis besøg af LSE Growth Commission (en kommission nedsat af London School of Economics, hvis kommissorium essentielt består i at klarlægge de langsigtede vækstudfordringer for den britiske økonomi), som fremlagde deres resultater fra deres nyudkomne rapport ledet af professor Nicholas Stern, LSE. Tidligere på foråret var der en konference om aktiv arbejdsmarkedspolitik, hvor blandt andre professor David Card og professor Michael Rosholm var blandt oplægsholderne.


Er der fryns og sociale arrangementer på arbejdspladsen?

Der er en del sociale arrangementer i OECD-regi, bl.a. en månedlig torsdagsbar på en café tæt ved OECD, som i øvrigt ligger i 16. arrondisement - et Paris’s dyreste (og måske også kedeligste?) områder.

Men Paris rummer jo uendelige muligheder; man kan se Zlatan spille for Paris Saint Germain, man kan se Mikkel Hansen spille for Paris Handball, man kan se Ribery spille for det franske landshold, man kan se alverdens største kunstnere på de store muséer, man kan gå til billige eller dyre koncerter, man kan hænge ud i solen - når den er der, for det er den forbavsende sjældent - i diverse parker mv. mv.


Kan du se dig selv arbejde videre på denne arbejdsplads og/eller i dette arbejdsområde, når du er færdig?

Hvis der var frit valg på alle hylder, så synes jeg et arbejde i OECD i nogle år kunne være ret spændende. Det faglige produkt, der leveres, er altid i top, og man får nogle af de dygtigste fagøkonomer som kolleger. Desuden ville Paris ikke være det værste sted at bosætte sig i nogle år…;-) Men som med alt andet arbejde i udlandet, er der jo en del hensyn at tage, hvilket selvfølgelig også indgår i beslutningsfunktionen.

Tags: #studiejob  #studiejobsstafetten  #OECD  #Paris  #Andreas Orebo Hansen 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om