Tiger på spring, Drage i skjul

Tanja Quach

Efter en veloverstået studietur til Sydkorea, bringes en beretning om en beundringsværdig økonomisk udvikling og om hvorfor vi danske unge har det meget godt. Læs også deltagernes dagbogsberetninger fra turen - bliver bragt som serie i januar 2011

”Sydkorea…hvorfor lige Sydkorea?”. Inden afrejse, blev dette spørgsmål stillet af mange. Det første man formentlig tænker i forbindelse med Sydkorea er Samsung, Hyundai Motors og Nordkorea. Mens disse rigtignok er vigtige elementer i Sydkorea, er jeg overbevist om, at få eller ingen før afrejse havde nogen idé om størrelsesordenen af virksomhederne, økonomien, pacen af unge eller sydkoreanernes ambitioner og arbejdsomhed.

Tigerøkonomien Sydkorea har og har haft, trods meget politisk turmult, en fantastisk økonomisk vækst. Når man hører om en gennemsnitlig årlig vækstrate på 9-10 pct. i en årrække, tænkes der straks på Kina. Men i skyggen står Sydkorea, hvis økonomi siden 1960 er vokset med gennemsnitlig 9 pct. pr. år. På bare 50 år er landet vokset fra at være modtager af ulandsbistand til i dag at være, ifølge Verdensbanken, verdens 15. største økonomi samt asiens 3. største. Det er en bedrift der til at forstå – især når man tænker på det næsten ikke eksisterende pusterum landet har haft siden 1910, med den japanske besættelse, 2. verdenskrig samt Nordkoreas invasion i 1950.

Et coup d’etat af General Park i 1960, resulterede i en heftig industrialisering med stort fokus på eksport. Under Park, blev der skabt stærke incitamenter for virksomheder til at eksportere, hvilket bl.a. inkluderede fordelagtige priser på banklån, import privilegier, specielt af varer anvendt i produktionen af eksportgoder, tilladelse til at låne fra udenlandske kilder samt skattefordele. Nogle af disse virksomheder er senere hen blevet kendt som Chaebols – familieejede konglomerater. Selvom Park var stærkt kritiseret som en hensynsløs diktator, så må det anerkendes at det er den økonomiske politik under hans regeringstid, der lægger til grund for den flotte vækst som Sydkorea kan bryste sig med i dag.

Selvom drager i asiatisk mytologi opfattes positive, tillades det her at lede tankerne hen til den europæiske negative opfattelse af dragen. Bag den strålende økonomiske vækst og Sydkoreas stadig stigende flotte image, arbejder unge på bedste konfucianistisk stil for at blive til noget i livet. På turen fik vi indtryk af flere oplægsholdere, uafhængigt af hinanden, at børn og unge bliver pacet frem. Børn fra 6-årsalderen og op, er skoleaktive i snit i 10 timer om dagen. Efter den almindelige folkeskole-/gymnasietid, fortsætter børn og unge, hvis forældrene har råd til det, på privatskole til sent ud på aftenen. Dertil kommer lektier. Alt dette til formål for forberedelsen af de unge til deres altafgørende adgangsgivende eksamen til universitetet.

Da universitetsuddannelse er alfa omega for om man får et godt job, hænger de sydkoreanske unges fremtid i en tynd tråd i form af denne årlige adgangsgivende eksamen. En eksamen som de måske, hvis de er heldige, har to-tre forsøg på, da man heller ikke må være for gammel. Det er hårde vilkår og der skal ikke meget til at forstå, at mange universitetsstuderende er utrolig trætte af at læse fra day one og at selvmordsraten er høj omkring de årlige adgangsgivende eksaminer. Vores møde med sydkoreanske studerende bekræftede blot disse indtryk fra oplægsholderne.

Omvendt må man beundre sydkoreanerne for deres arbejdsomhed og store vilje til at skulle fremad. Hvorvidt man er enig med de konfucianistiske ideer eller ej, har disse formet den arbejdsomme sydkoreanske kultur og uden tvivl medvirket til den fremgang Sydkorea har oplevet. For mange slutter arbejdsdagen først meget sent på aftenen, hvilket man nemt opdager, da kontorbygninger stadig er fyldt med lys når man selv er på vej ud for at spise aftensmad. Vi erfarede dog på vores tur at engelskkundskaberne langt hen ad vejen var begrænset, hvilket er tankevækkende i et så eksportorienteret land. Men statistikken taler for sig selv; sydkoreanerne, de gør det bare, og de gør det med bravur.

Hvorom alting er, her i efterskælvet af studieturen, så står svaret til spørgsmålet fra tidligere dog klart og tydeligt. Sydkorea er et fascinerende og spændende land – fængslende historie og kultur, beundringsværdig økonomisk vækst. Med andre ord har landet masser at byde på, økonom eller ej.

Tags: #Sydkorea  #studietur efterår 2010 

16 kommentarer


Morten Isaksen

Morten Isaksen @ d. 05. december 2010 #1

Spændende artikel!


Gæst

Peter Lykkegaard Hansen (gæst) @ d. 06. december 2010 #2

Hej Tanja
Interessant indlæg. Jeg er studerende på statskundskab på SDU Odense, og aktiv i studiemiljøet. I den forbindelse vil jeg gerne høre mere om selve turen; hvordan den blev arrangeret, prisen, besøg og oplægsholdere.

Hvis du har materiale på det, så vil jeg gerne modtage det på mail, plykkegaard.dk@gmail.com

Hilsen Peter


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 06. december 2010 #3

God artikel! Sydkorea er meget undervurderet - landet er ligesaa rigt som nogle sydeuropaeiske lande, og er i langt bedre finansiel stand end de fleste europaeiske lande, en konsekvens af deres paapasselighed siden den asiatiske krise i 97/98. Deres BNP er meget undervurderet pga. en (imo) alt for stor risiko praemie fra Nordkorea. Og som du siger - selvom de er paa niveau med europa paa mange punkter er de myreflittige og ikke saa dovne som europaeere - en cocktail der nok skal foere dem langt.


Claus Bjørn Galbo-Jørgensen

Claus Bjørn Galbo-Jørgensen @ d. 06. december 2010 #4

Spændende artikel -- og det lyder som en fed, utraditionel studietur.

Så er spørgsmålet blot, om alt det arbejderi nu også gør dem glade og ikke bare rige? Det er næppe optimalt at maksimere BNP...


Gæst

Tanja (gæst) @ d. 07. december 2010 #5

Tak for de fine kommentarer. Og mht. lykke, så er mit indtryk at de ikke rangerer vildt højt. På vores møde med bl.a. Hyundai Motors og Korean Institute of Public Finance blev der af oplægsholderne meget ærligt snakket om deres bekymring for deres børn og om at sydkoreanerne er "mean people" fordi det er fremad, fremad, fremad, og helst med spidse albuer.

Jeg er efterfølgende også blevet gjort opmærksom på at mange piger såvel som drenge får plastikoperationer i ansigtet, simpelthen for at blive smukkere/pænere i håb om at kunne klare sig endnu bedre i erhvervslivet. Både min fætter, som er på udveksling i Seoul, og min mor, som har rejst i Seoul, nævnte uafhængigt af hinanden at mange stræber efter og sparer op til disse operationer - lige pludselig gik det op for mig at der egentlig også hang mange reklamer rundt omkring for plastikoperationer i Seoul - næppe en udvikling der er særlig sund heller....?

Men det rører på sig under overfladen, og det er mit indtryk, eller måske skulle jeg rettere sige håb (?), at det godt kan udvikle sig til nogle ændringer i systemet...


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 07. december 2010 #6

tja, der er mange forskellige kulturer i verden, og hvad der kan virke maerkeligt i nogle kulturer er helt naturligt i andre kulturer. Jeg arbejder sammen med en del koreanere, og de virker nu ikke mere ulykkelige end mange danskere. Jeg er enig i at deres mani til plastikkirurgi (det er i oevrigt mange asiatere, ikkekun koreanere - men der er nu stadig flere i vesten der faar lavet kirurgi end i korea) er lidt maerkelig, men de synes saa til gengaeld at vores alkoholkultur er over the top og at det er "maerkeligt at vi har brug for den slags hjaelp til at ha det godt" som en jeg snakkede med sagde. Og drikkeri er paa mange maader mere skadeligt end kirurgi...

Generelt er det dog et typisk argument fra en dansker at sige at fordi nogle arbejder haardt, saa er de ikke lykkelige. Det er det der goer at Danmark er paa vej ned mens Korea er paa vej op. At have det godt er skam muligt selvom man arbejder, hvor underligt det end kan lyde for en dansker.


Gæst

Tanja (gæst) @ d. 07. december 2010 #7

Jeg mener heller ikke at det at arbejde meget er lig med ulykkelig - tværtimod. Jeg er enig i at det er deres arbejdsomhed der har været med til at føre dem frem, ingen tvivl om det.
Det jeg hæfter mig ved er uddannelsessystemet og det pres der lægges på børn fra en meget tidlig alder. Man kan selvfølgelig igen argumentere for at det er forskel i kulturer, men man kan ikke ignorere den bekymring som vores sydkoreanske oplægsholdere udtrykte, og i øvrigt den ros det danske system fik for at være så fleksibelt. Dermed heller ikke sagt at det danske system er perfekt, overhovedet ikke, men det er betænksomt at unge såvel som forældre mener at sådan som uddannelsessystemet er skruet sammen i dag, og i øvrigt dets relation til erhvervslivet, er uhensigtsmæssig.

Mht. alkoholkulturen, så har du ret i at det er en anelse underligt at vi skal bruge det for at "have det godt", og det er sikkert rigtigt at mange i vesten får foretaget kirurgi. Jeg hæftede mig blot ved at det kirurgi i Sydkorea (og asien) foregår meget omkring ansigtet, og jeg synes det var lidt vildt at man vil gå de længder (store ændringer ansigtet) for at kunne klare sig godt i erhvervslivet. Jeg er heller ikke bleg for at indrømme at udseende spiller en rolle, men størrelsesordenen af den ændring af udseende overrasker mig.


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 08. december 2010 #8

Ja, de har nogle sjove kosmetiske vaner i Asien, for eksempel deres blege-masker (jeg koebte en ved en fejl, er ikke helt skarp til kinesiske tegn endnu, det var noget vaerre noget) osv.

Mht udannelsessystemet, saa ved jeg igen ikke om jeg er enig - den nyudkomne Pisa undersoegelse har Korea som nummer 3 i verden, Danmark under gennemsnit... Det danske system er - for at sige det mildt - ekstremt bloedt, og mon ikke de unge poder godt kunne klare at lave mere end 10 minutters lektier om dagen som de danske folkeskole elever efter sigende goer.


Gæst

Lars S (gæst) @ d. 09. december 2010 #9

@Cstassen: "Generelt er det dog et typisk argument fra en dansker at sige at fordi nogle arbejder haardt, saa er de ikke lykkelige. Det er det der goer at Danmark er paa vej ned mens Korea er paa vej op. At have det godt er skam muligt selvom man arbejder, hvor underligt det end kan lyde for en dansker. "

Jeg synes det er et rimeligt mærkeligt udsagn du kommer med der. Hvad mener du med op og ned? For hvis man kigger på real vækst i DK har den da været positiv ligeså mange år man kan kigge tilbage (måske lige undtaget disse finanskrisetider). Jeg tror du sammenblander flere begreber når du kommer med et udsagn som det ovenstående. For det første forveksler du relative niveauer med absolutte niveauer. DK er ikke på vej ned i absolutte termer - og når man kigger på levetid, indkomst og den slags, så er det vel det der tæller for velbefindende, ikke den relative indkomst ift. andre lande, hvor jeg gerne vil medgive dig at vi rasler ned af listerne i disse år.

For det andet benytter du fejlagtigt virksomhedsjargon om international økonomi. Det er ikke sådan, at vi bliver nødt til at lukke hele forretningen Danmark ned fordi vi bliver mindre konkurrencedygtige ift. fx Korea. Lande kan ikke udkonkurreres på den måde. Der er intet i den nuværende udvikling der tyder på at vi vil blive fattigere de næste årtier. Tværtimod, vi vil ligeså stille og roligt blive rigere.

For det tredje giver det ingen mening at revse danskere som folk for at være dovne. Det er vel ligeså legitimt at bytte noget af den ekstra indkomst fra stigende lønninger pga. øget produktivitet til ekstra fritid istedet for ekstra forbrug? Bare fordi det ikke er det du personligt ønsker at gøre, så er det da ikke et særligt liberalt synspunkt at indrette et samfund hvor alle skal arbejde røven ud af bukserne? Især ikke set i lyset af at det jo tydeligvis er muligt at opretholde en ret høj levestandard med en arbejdsuge på omkring de 40 timer.


Gæst

Søren Vissen (gæst) @ d. 10. december 2010 #10

@ Lars S: Tak for en nuanceret kommentar til nogle unuancerede postulater.


Gæst

Søren Vissen (gæst) @ d. 10. december 2010 #11

@ Tanja: Tak for en omgang spændende læsning!


Jonas L. Hansen

Jonas L. Hansen @ d. 10. december 2010 #12

Fin læsning Tanja :)
Nu var jeg selv med på turen og må ærligt indrømme, at deres uddannelseskultur ikke tiltaler mig - OG hvor kede af det/unhappy koreanerne er for det. Vi mødte ikke en eneste person, som sagde noget positivt om deres system - udover hvor dygtige de bliver - Da det skaber begrænset livsglæde, fordi de bruger hele deres barndom/ungdom på at gå i skole og derefter bruger enorm meget tid på arbejdsmarkedet (man går først hjem, når chefen gør det). Du har to chancer for at kommer ind på et universitet og det skal være inden du er 20 år - Hvis det ikke lykkes, er du på skideren og du bringer skam over dine forældre, som måske har brugt flere 1000 kr. på din uddannelse.
Koreaner er virkelig glade for statistikker og at ligge øverst. Og de er udmærket klar over, at Danmark ligger i toppen over at være lykkelig, mens de ligger langt nede af listen. Der er en form for misundelse, fordi de vil også ligge øverst/være lykkelige - men samtidig er de udmærket klar over, hvorfor de ikke gør det.
Jeg grimes ved debatten omkring Pisa-undersøgelsen. Ja, vi er bagud/Koreanerne er bedre end os. Men hvis deres uddannelsessystem, som de ikke engang selv er særlige stolte over, skaber en så problematisk livskvalitet og driver folk ud i selvmord - ja, så burde vi langt hellere kigge mod Finland. Jeg vil i hvert fald nødigt have et uddannelsessystem a la Korea.

Dertil skal det lige bemærkes, at Korea har en fertilitets rate på 1,22 og har en endnu større fremtidig ældrebyrde-problem end noget europæisk land - simpelthen fordi børn er dyre i drift mht. skole/undervisning, så mange får kun et barn, og fordi børn bliver valgt fra til fordel for karrieren.
Selvfølgelig kan vi sikkert lære noget af koranerne – Det skal jo gøres noget ved vores uddannelsessystem. Men de negative konsekvenser af deres system, for ikke at nævne kulturforskellen mellem DK og Korea, efterlader mig det indtryk, at det er begrænset hvad vi kan lære af dem.


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 12. december 2010 #13

Med op og ned mente jeg naturligvis relativt - ved ikke helt hvorfor du saa oensker at bruge en halv side paa at kommentere at vi skam ikke er paa vej ned absolut set.

Det er rigtigt at vi ikke bliver noedt til at lukke forretningen fordi andre er "bedre" end os - men det betyder immervaek at vi sakker bagud ift forbrugsmuligheder hvis nuvaerende udvikling fortsaetter.

Og ja, det er skam legitimt nok at bytte noget forbrug ud med fritid som danskere goer - men det er ikke det der er paa faerde her. Som velfaerdskommisionen skrev i deres glimrende rapport - hvilket er endnu mere sandt nu - faar den gennemsnitlige dansker mere igen fra staten end han giver. det er ikke svaert at se at det ikke er holdbart - det eneste der har holdt os oppe indtil nu er god demografi og en privat sektor der var konkurrencedygtig (og saa lidt olie i undergrunden). Demografien er paa vej ned, olien er ogsaa nedadgaaende, saa det eneste der holder os oppe er den private sektor. Hvis denne ogsaa mister konkurrenceevne - hvilket den vil hvis vi bliver mindre uddannede - maa der ske store aendringer.

Dit udsagn om manglende liberalisme er ogsaa inkorrekt - det danske system, hvor de faa betaler for de mange, kan ikke siges at vaere liberalt - at en person med hoej indtjening skal betale for en med lav er bestemt ikke liberalt, medmindre han goer det frivilligt. Da ombytningen af forbrug til fritid paa mange maader sker paa et oekonomisk grundlag sikret af oekonomiske ydelser, kan det ikke siges at ombytningen er liberal da den sker paa grundlag af mindre forbrug for andre der ikke selv har valgt det.

@Soeren Vissen - saa vidt jeg kan se er mit "postulat" blot at koreanere ikke noedvendigvis er mindre lykkelige fordi de har en anden livsvinkel. Det er vel ikke mindre nuanceret end en person der har tilbragt ~1uge i korea og paa det grundlag bestemmer at de er ulykkelige? Alt jeg sagde var jo blot at man maaske lige skulle se tingene i perspektiv foer man doemte dem til at vaere ulykkelige. Jeg har vaeret en del mere i Korea end det, saa jeg kunne postulere at de ikke var ulykkelige, har jeg saa mere ret, og er jeg mere nuanceret?


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 12. december 2010 #14

Jeg vil dog lige tilfoeje 2 ting:

1) Som fx Ramsey modellen viser, kan man ogsaa akkumulere kapital FOR hurtigt (hvis altsaa man optimerer forbrug - forbrug her betydende baade fritid og "forbrug"). Det er muligvis hvad mange asiatiske lande goer nu. Jeg mener ikke - og siger heller ikke ovenfor - at jeg mener deres model er den optimale. Jeg mener dog at den europaeiske model kommer til at se sig tvunget til forandring i aarene fremover da vores model imo heller ikke er forbrugsoptimerende.

2) jeg er ogsaa enig i at de asiatiske uddannelsessystemer er lige i overkanten (omend jeg dog mener at en potential optimal model er taettere paa deres system end vores) - min pointe er blot at man ikke skal doemme dem til at vaere ulykkelige blot fordi de arbejder haardere end vi goer.


Gæst

Lars S (gæst) @ d. 12. december 2010 #15

@Cstassen:
Det er rigtigt at der er meget omfordeling i det danske system. Og det er også rigtigt at dette ikke er særlig liberalt, det er tværtimod ret socialdemokratisk. Men så vidt jeg har forstået (og jeg er nu ret sikker på jeg har forstået det rigtigt) kan du ikke med positiv økonomi sige at den ene fordeling er bedre end den anden; et system med mindre omfordeling er ikke paretoforbedrende da det højst sandsynligt vil efterlade de fattige værre stillet. Og du har da helt ret i at DK har et strukturelt problem med de offentlige budgetter som der skal gøres noget ved. En løsning der ligger lige for er jo at fjerne efterlønnen. Så vil man nok se en masse 60-65-årige blive meget mindre dovne!

Hvad jeg mente med kommentaren om liberalisme var blot at det ikke giver mening at kalde danskere dovne - de optimerer bare under de bibetingelser der nu engang er stillet dem. Og du kan altså ikke komme og slå folk i hovedet med økonomisk teori for at sige at det ene er bedre end det andet - for det kan økonomisk teori nemlig slet ikke sige noget om.

Og med hensyn til de samlede forbrugsmuligheder (fritid inkluderet) som du snakker om at optimere - ja, så afhænger de vist snarere af produktivitetsudviklingen. Og den er da vist ikke aftagende, som Carl Johan Dalgaard så oplysende har beskrevet i sit tidligere blogindlæg.

Når vi nu er blevet enige om at økonomisk teori ikke kan give os løsningen på hvad der er bedst, så er det at lykkedata bliver relevant. Er lykke det eneste der er værd at kigge på? Nej, det er det nok ikke. Men det er da en første approksimation. Og det må da alt andet lige være bedre end relativ indkomst mellem lande - for hvis du mener at meningen med livet er at være rigere end svenskerne (eller koreanerne for den sag skyld), så er jeg altså bare ikke enig.


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 13. december 2010 #16

Mener nu det var Poul Schou der skrev om produktivitet? men nvrmind

Jeg er skam enig i at det er optimeringen der goer at folk er dovne - men det er jo netop essensen i mit argument, at vi har et system hvor der ikke gives incitament til at arbejde. At argumentere at folk er lykkeligere i Danmark fordi vi arbejder mindre er jo netop at sige at den danske optimering er "bedre" - hvilket jo aabenlyst er forkert.

Mht at vaere lykkelig som maalt paa penge, saa er det selvfoelgelig klart at lykke ikke maales paa den maade, men det er desvaerre indtil nu ikke lykkedes at finde en bedre indikator end BNP. De ofte omtalte "lykkeundersoegelser" fra Mercer etc hvori lande hopper op og ned, Danmark ofte er i toppen, er et produkt af subjektive maader at svare paa.

At bruge BNP er en god indikator i og med at hvis man nu antager at folks "dovenskab" i dag medfoerer at fremtidige generationer faar faerre forbrugsmuligheder end de ellers ku ha haft (hvilket ikke noedvendigvis er rigtigt - se Poul Schou's indlaeg og debatten efterfoelgende), saa er det imo aabenlyst at det nuvaerende danske system maaske er godt for dem der lever i det lige nu, men nok ikke for dem der lever i det om 30 aar (hvilket jeg personligt tror paa - men jeg haaber jeg tager fejl) - det er i mine oejne problemet


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om