1. Advent: Hits for Polits vol. 2

Ditlev Vang Wildt

Så er den her; den længe ventede Hits for Polits vol. 2! 10 nye sange, der kan få selv den mest tilbageholdende polit til at danse!

På Altandetlige.dk fejrer vi år julen ved hver advent at se tilbage på nogle af tidligere års bedste og sjoveste artikler. Her den første advent handler det om albummet, der for 3 år siden gik verden rundt med sine skarpe analyser og forkærlighed for økonomiske modeller; Hits for polits vol. 1.

Mens vi afventer en officiel udgivelse af Politrevyens Hitz 4 Politz (Med klassikere som fx Makro C) bringer vi her vores egen Hits for Polits vol. 2 med store musikere, hvis interesse for økonomi ofte er gået mainstreampressen forbi. Vi har ikke pillet ved teksterne - de er musikernes egne. 


1. Chris Brown feat. Juelz Santana, “Run It!”

“I know what girls want...
I know what they like” 

Det er naturligvis SAS som Chris Brown og Juelz Santana synger om I hittet “Run It”. Drengene oser af selvtillid, og der er intet som evner inden for SAS, der kan samle hotte polit chicks op: 

“Let me see if you can run it, run it
girl indeed I can run it, run it”


2. Rihanna, “s ^ M” (S&M)

Rihanna svarer her sin tidligere kæreste Chris Brown igen ved I nummeret "s ^ M" at synge lettere erotisk om sit forhold til opsparingsraten og pengemængden. Et erotisk forhold, hun nok deler med de fleste polit'er.


3. Nelly feat. Kelly Rowland, “(Prisoners) Dilemma”

Vi har her at gøre med et vaskeægte trekantsdrama. Nelly er dybt forelsket i Kelly, men hun har allerede en mand. Nelly kan gå efter Kelly og vinde hende over – men gør manden det samme, ender de et velkendt dilemma. Undlader Kelly derimod at gøre noget, vil manden slå til og stjæle Kelly og efterlade Nelly på afgrundens rand.


4. Beyoncé, “Irreplaceable”

En klassisk sang fra Beyoncé omkring mænds substituerbarhed. Vi mænd forsøger at placere,os i en stærk forhandlingssituation: 

”Standing in the front yard, telling me
How I'm such a fool, talking 'bout
How I'll never ever find a man like you”, 

Som desværre giver bagslag hos Beyoncé: 

“I won't lose a wink of sleep
'Cause the truth of the matter is (truth is)
Replacing you is so easy”

Drengenes side af sagen er desuden dækket af The Who med "Substitute" på Hits for Polits vol. 1. 


5. New Kids on the Block, "Step By Step"

New Kids on the Block synger om den velkendte transitionsligning I diskret tid fra Solow modellen. Af hensyn til antallet af stavelser, har man desværre været nødt til at udskifte ”steady state”, med ”girl” i teksten, hvilket måske var en ide for mangen lærebøger: 

”Step by step
Ooh baby
Gonna get to you girl
Step by step”


6. Poets of the Fall, ”The Poet and the MUSE”

Fra New Kids on the Block bevæger vi os mod Finland, hvor Poets of the Fall synger om det poetiske ved den dynamiske generelle ligevægtsmodel MUSE. Aldrig har en models maksimerings af en økonoms nyttefunktion været fortalt mere poetisk: 

”Now the MUSE she was his happiness
And he rhymed about her grace
And told her stories of treasures deep
Beneath the blackened waves”


7. Paul Young, “In The Long Run (We’re all dead)”

Paul Young er blandt økonomer kendt som en brændende Keynesianer, og han har da også komponeret en hel sang I ære for et af sit store idols mest kendte udtalelser.


8.  Moe Bandy, “High Inflation Blues”

Moe Bandy sætter med sine triste ord, men muntre toner – og endda lidt jodling – fokus på de triste tilfælde med hyperinflation: 

”Well it could drive a man to drinkin' but I can't afford the booze
 I got those hard breaking escalatin' high inflation blues”


9. Gilbert O'Sullivan, ”The Golden Rule” 

Gilbert O'Sullivan har aldrig modtaget undervisning i økonomi, men har tydeligvis haft en særlig interesse for makroøkonomi, og har derfor i de seneste fire årtier forsøgt at udbrede kendskabet til The Golden Rule. Dette må man i den grad give ham credit for, idet økonomer ikke har kendt til begrebet i så lang en periode.


10. Eiffel 65, "BLUE" 

OLS estimatoren for nice (når vi snakker lineær regression, hvor forventningen til de ukorrelerede fejlled - med samme varians - er 0, selvfølgelig). Eiffel 65 tager her perspektivet fra estimatoren, og man mærker virkelig, hvor fedt det faktisk er at være Best Linear Unbiased Estimator.

Tags: #Hits for polits 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om