Boganmeldelse: Hvad koster kulturen?

Ditlev Vang Wildt

Skal en landsbykirke stå i vejen for en stor lufthavn, og er det rimeligt, at velhavende får et tilskud på 1.000 kroner, når de besøger operaen? Dét forsøger Christian Hjorth-Andersen at besvare i ”Hvad koster kulturen”. Læs med og vind et eksemplar!

I en branche, der mere end nogen anden bygger på subjektive holdninger og personlige præferencer, skal man ikke komme med mange ytringer, før der skydes med skarpt. Alligevel sætter økonomiprofessor her fra instituttet, Christian Hjorth-Andersen, særligt fokus på hele kultursektoren på både godt og ondt. Han stiller de spørgsmål, som økonomer naturligt stiller sig selv, men som de fleste andre – især politikkere – ikke tør stille.

Christian Hjorth-Andersen har i mange år forsket i kulturens økonomiske forhold, og hans enorme viden og grundige research kommer i den grad til udtryk i bogen. Mange af bogens kapitler er således detaljerede redegørelser af kulturøkonomiens forskellige dele, fx film, bøger, teater, musik osv. I forordet bliver man som økonomistuderende naturligvis en smule skuffet, når man møder ordene ”Der er ingen formler i bogen, stik mod økonomers sædvane”, men man fornemmer stadig en underliggende brug af økonomisk metode igennem bogen. Den mere videnskabelige fremgangsmåde er da heller ikke til at tage fejl af; der angives altid først metode så fremgangsmåde og dernæst afgrænsninger samt evt. personlige interesser, således man som læser får muligheden for at tage højde for en mulig bias i konklusionerne.

På trods af dette er det tydeligt, at bogen er skrevet til den uindviede, men interesserede, læser. Der kræves ingen forudfattet viden, og alt præsenteres præcist og konsekvent. Netop derfor kan det for økonomistuderende til tider også blive lidt trættende i længden at få forklaret begreber som betalingsvillighed, offentlige goder og forbrugeroverskud.

Får vi nok kultur for pengene?

Selvom bogen går hårdt til kulturen, er den altid fair. Man fornemmer en stor respekt og beundring fra Christian Hjorth-Andersens side til kulturen og hans kritik er ikke rettet mod kulturen i sig selv, men mod fordelingsmæssige spørgsmål og hvor vidt vi får mest mulig kultur for pengene. Bogen stiller også spørgsmål ved, hvilken form for kultur er bedst. Skyldes dét, at nogle samfundsgrupper fravælger museumsbesøg frem for tv, at de er uoplyste, og de ikke ved, hvad der er bedst for dem? Eller skyldes det blot, at de simpelthen får mere ud af at se fjernsyn?

Bogens generelle fokus ligger på en konkretisering af kulturen ved at undersøge sammenhængen mellem de penge, der bruges på kulturen, og hvor mange - og i hvor lang tid – der faktisk bruger den. Det er vigtigt at tage højde for tidsforbruget; en bog koster ikke kun den absolutte pris, men kræver også væsentlig tid og til dels også tankemæssig indsats, mens andre ting som radio kan høres, mens man laver andre ting fx kører bil.

Efter en lidt sløv start med en stor redegørelse og mange forskellige tal for de forskellige områder, åbnes der især i bogens sidste kapitler op for spændende diskussioner af politiske valg omkring allokering af ressourcer. Undervejs formår Christian Hjorth-Andersen som få at fremstå som en gentleman, når han på høfligste vis påpeger de åbenlyse ganske irrationelle politiske beslutninger, der igennem tidernes løb er taget med hensyn til kultursektoren. Man sidder med rette forundret tilbage over, at det fx med gældende lov er direkte ulovligt i Danmark at udarbejde cost-benefit-analyser i Danmark ved beslutninger omkring fredning af bygninger. Ganske mærkeligt. Lige så mærkeligt er det, at personerne, der træffer beslutninger om disse fredninger, ingen af omkostningerne påtager sig, hvilket giver klare incitamentsproblemer.

Fodnoterne*

Det største kritikpunkt til bogen, er dens massive brug af fodnoter. Fodnoterne er mange, rigtig mange, og fylder nogle gange mere end den normale tekst på en side. Ja faktisk glædes man helt nogle gange, når man har læst to sider i træk uden fodnoter, fordi de er så hæmmende for flowet i teksten. Hvor Christian Hjorth-Andersen hele vejen igennem bogen kører en konsekvent og vellykket fremgangsmåden for selve teksten, virker indholdet af fodnoterne ret tilfældig. Nogle gange er fodnoterne blot en yderligere henvisning til ekstern litteratur, og altså ikke vigtig i den generelle læsning i bogen, mens det andre gange indeholder relevant viden for forståelsen af emnet.

Sammenblandingen af relevans i fodnoterne bevirker desværre, at man er nødt til at skimme alle fodnoterne igennem, for at være sikker på ikke at misse noget vigtigt. Jeg endte flere gange med først at skimme fodnoterne på en side for vigtig viden, og derefter læse hovedteksten for at holde denne fri for afbrydelser.

Fodnoterne skal dog bestemt ikke afholde den nysgerrige polit for at give sig i kast med en generelt letlæst og ikke mindst utrolig interessant bog. Under al teksten kan man ane økonomiske modeller og man føler sig godt hjemme, når snakken falder på profitoptimering, prisdifferentiering og markedernes konkurrence. Bogen er ualmindeligt godt researchet og Christian Hjorth-Andersen formår at stille kontroversielle, men relevante, spørgsmål, og selvom der ikke altid findes svar på dem alle sammen, så reflekteres der nuanceret og nøgternt over dem. Alt sammen med en utrolig stor respekt for både læser og kulturel udøver.

Har du selv lyst til at dykke dybere ned i kulturen, så trækker Altandetlige.dk lod blandt dem, der kommenterer artiklen med et ”Jeg vil gerne have bogen” inden fredag d. 20. juni kl. 12 om et eksemplar af bogen.


* Meget tyder på, at Christian Hjorth-Andersen selv er ganske godt klar over hans heftige brug af fodnoter. Han skriver således selv følgende i netop en fodnote: ”Skulle nogen i øvrigt synes, at der for mange noter i denne fremstilling, kan det oplyses, at slutnoterne i Caves’ fremstilling går fra siderne 371-447, altså 76 sider med petit”.


Tags: #Boganmeldelse  #Christian Hjorth-Andersen  #Hvad koster kulturen 

38 kommentarer


Jens Ødum Nielsen

Jens Ødum Nielsen @ d. 12. june 2014 #1

Jeg vil gerne have bogen


Martin Stabell

Martin Stabell @ d. 12. june 2014 #2

Jeg vil gerne have bogen


Jacob Morsbøl

Jacob Morsbøl @ d. 12. june 2014 #3

Jeg vil gerne have bogen


Daniel Safai

Daniel Safai @ d. 12. june 2014 #4

Jeg vil gerne have bogen


Elias Stapput Knudsen

Elias Stapput Knudsen @ d. 12. june 2014 #5

Jeg vil gerne have bogen


Casper Højgaard Mikkelsen

Casper Højgaard Mikkelsen @ d. 12. june 2014 #6

Jeg vil gerne have bogen


Jacob Thuesen

Jacob Thuesen @ d. 12. june 2014 #7

Jeg vil gerne have bogen


Frederik Greisen

Frederik Greisen @ d. 12. june 2014 #8

Jeg vil gerne have bogen


Malthe Nørgaard Nielsen

Malthe Nørgaard Nielsen @ d. 12. june 2014 #9

Jeg vil gerne have bogen


David Peter Nielsen

David Peter Nielsen @ d. 12. june 2014 #10

Jeg vil gerne have bogen.


Niels Christian Fredslund

Niels Christian Fredslund @ d. 12. june 2014 #11

Jeg vil gerne have bogen


Julius Pihl Frevert

Julius Pihl Frevert @ d. 12. june 2014 #12

Jeg vil gerne have bogen


Jon  Egeris Karstoft

Jon Egeris Karstoft @ d. 12. june 2014 #13

Jeg vil gerne have bogen!


Bjørn Meyer

Bjørn Meyer @ d. 12. june 2014 #14

Jeg vil gerne have bogen


Simon Harmat

Simon Harmat @ d. 13. june 2014 #15

Jeg vil gerne have bogen


Sune Holm Pedersen

Sune Holm Pedersen @ d. 13. june 2014 #16

Jeg vil gerne have bogen


Henriette Nylander

Henriette Nylander @ d. 13. june 2014 #17

Jeg vil gerne have bogen


Rasmus Damgaard Olsen

Rasmus Damgaard Olsen @ d. 13. june 2014 #18

Jeg vil gerne have bogen


Frederik Hestvang

Frederik Hestvang @ d. 13. june 2014 #19

Jeg vil gerne have bogen.


Frederik Plum Hauschultz

Frederik Plum Hauschultz @ d. 13. june 2014 #20

Jeg vil gerne have bogen


Jeppe Brødegaard Christoffersen

Jeppe Brødegaard Christoffersen @ d. 13. june 2014 #21

Jeg vil gerne have bogen


Jacob Hangaard

Jacob Hangaard @ d. 14. june 2014 #22

Jeg vil gerne have bogen


Oliver Bentsen

Oliver Bentsen @ d. 14. june 2014 #23

Jeg vil gerne have bogen


Martin Pedersen

Martin Pedersen @ d. 14. june 2014 #24

Jeg vil gerne have bogen


Carl Christian Schönwandt

Carl Christian Schönwandt @ d. 14. june 2014 #25

Jeg vil gerne have bogen


Ben Jørgensen

Ben Jørgensen @ d. 15. june 2014 #26

Jeg vil gerne have bogen


Jesper Christiansen

Jesper Christiansen @ d. 15. june 2014 #27

Jeg vil gerne have bogen


Emilie Heiberg Pedersen

Emilie Heiberg Pedersen @ d. 15. june 2014 #28

Jeg vil gerne have bogen


Kristian Skriver Sørensen

Kristian Skriver Sørensen @ d. 16. june 2014 #29

Jeg vil gerne have bogen


Kristina Laustsen

Kristina Laustsen @ d. 16. june 2014 #30

Jeg vil gerne have bogen-)


Simon  Kjær Bjerg

Simon Kjær Bjerg @ d. 16. june 2014 #31

Jeg vil gerne have bogen


Jeppe Munck

Jeppe Munck @ d. 17. june 2014 #32

Jeg vil gerne have bogen


Maike Schafer

Maike Schafer @ d. 17. june 2014 #33

Jeg vil gerne have bogen.


Lars Hvelplund

Lars Hvelplund @ d. 18. june 2014 #34

Jeg vil gerne have bogen


Mathias Gottschalck

Mathias Gottschalck @ d. 18. june 2014 #35

Jeg vil gerne have bogen.


Ditlev Vang Wildt

Ditlev Vang Wildt @ d. 20. june 2014 #36

Så blev vinderen trukket: #13. Tillykke til Jon Egeris Karstoft!


Jacob Hangaard

Jacob Hangaard @ d. 20. june 2014 #37

Det gælder tydeligvis om at råbe højest..(!) ;)


Ditlev Vang Wildt

Ditlev Vang Wildt @ d. 20. june 2014 #38

I den grad! I de uskrevne regler for lodtrækninger blandt kommentarer på internettet gælder det jo, at man er nødsaget til at frasortere kommentarer uden "!" ;) Og så var #13 jo eneste mulighed (selvom #30 var tæt på med sin halve smiley).


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om