Vinder af Nobelprisen i økonomisk videnskab 2018

Bella Vinzents

I dag er Nobelprisen i økonomisk videnskab offentliggjort, og prisen deles i år mellem William D. Nordhaus og Paul M. Romer, som begge har bidraget til den måde, hvorpå vi anvender langsigtet makroøkonomisk analyse.

William D. Nordhaus (V) og Paul M. Romer (H)

"This years prize is about innovation, climate and economic growth" - sådan lød indledningen til årets vindere af Nobelprisen i økonomisk videnskab, som uddeles af Sveriges Riksbank til ære for Alfred Nobels minde.

Prisen deles i år af William D. Nordhaus og Paul M. Romer, som vinder prisen for henholdsvis "at integrere klimaforandringer i langsigtet makroøkonomisk analyse" og for "at integrere teknologisk udvikling i langsigtet makroøkonomisk analyse".

Hvordan bør økonomer adressere klimaforandringer korrekt? Og hvordan kan økonomer sikre en sund rate af teknologiske fremskridt? Disse spørgsmål stillede henholdsvis Nordhaus og Romer for at konkludere, at der endnu ikke fandtes en teoretisk ramme til at udlede svarene.

Begge økonomer gik derfor uafhængigt af hinanden i gang med at udvikle langsigtede makroøkonomiske modeller til at besvare spørgsmålene.
Nordhaus vinder i dag sin pris for at udvikle modellen DICE - a Dynamic Integrated model of Climate and the Economy - som i én model integrerer økonomien, kulstofkredsløbet og klimaet. Modellen fokuserer på de negative spillover-effekter, der er ved anvendelsen af fossile brændstoffer, og helt konkret udmunder Nordhaus' arbejde i et forslag om at indføre en global skat på karbon. 
Romer fik idéen til sit arbejde, da han så hvor meget den økonomiske vækst varierer på tværs af lande. Han konkluderede at dette måtte skyldes forskelle i den teknologiske vækst. Romer gik derfor i gang med at udvikle en model, der viser hvordan nye idéer, som kan produceres af nye teknologier, kan blive skabt i markedsøkonomien. Han viste, at en endogen teknologisk ændring kan skabe og forme økonomisk vækst, og hvilke politikker der er nødvendige for denne proces. Romer foreslår blandt andet et nyt patentsystem og subsidier til R&D.

Fakta om William D. Nordhaus:
- Født i New Mexico, USA i 1941
- Professor i økonomi på Yale University
- Kendt for din forskning indenfor global opvarmning og klimaforandringer

Fakta om Paul M. Romer
- Født i Denver, USA i 1955
- Professor i økonomi på New York University School of Business
- Har tidligere været chef-økonom i Verdensbanken
- Romer er kendt for sit arbejde indenfor forskning i økonomisk vækst


Tags: #nobelpris 

0 kommentarer


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Du vil måske også synes om