Liberaliser meritten for praktik

Teoretiske forelæsninger, endeløse afleveringer og tunge videnskabelige artikler er hverdagskost på politstudiet. Det er både vigtigt, spændende og relevant, men som to økonomistuderende der hverken drømmer om at blive forskere eller bruge resten af livet på CSS’s lange hospitalsgange, kan det til tider føles som om, at økonomiuddannelsen bliver for fjern. For ude af trit med virkeligheden på arbejdsmarkedet.

 

Indrømmet – det er afgørende at tilbyde uddannelser af høj faglig kvalitet og at fremme forskning til gavn for hele samfundet. Universitetets vigtigste opgave må til hver en tid være videnskaben, men vi mener samtidig også, at det er universitets og studienævnets opgave at skabe en uddannelse, som er rettet mod arbejdsmarkedet. Det ér bare en kendsgerning, at størstedelen af kandidaterne fra Økonomisk Institut ikke ender i en forskerstilling, og det bør mulighederne på vores studie afspejle. Derfor har vi en række klare holdninger til valgfriheden på studiet;

 

For det første mener vi, at mulighederne for at komme i praktik skal udbredes meget mere, så det bliver naturligt for os som studerende at vælge at komme i praktik allerede på bacheloren. En god praktikplads kan være lige så relevant på 5. semester af bacheloren, som den kan på kandidaten. Hvis man tager i praktik på 5. semester, kan det være, at man må tage nogle af sine obligatoriske kurser senere på kandidaten. Det mener vi blot, er et valg som den enkelte studerende sagtens selv kan finde ud af at træffe.

 

For det andet vil vi have et bredere udvalg af praktikpladser, som politter kan overveje at søge. I dag er det ret begrænset, hvor man kan tage i praktik, og samtidig forvente at få det meritoverført som ECTS-point. Økonomer er ofte – ligesom vores venner fra Statskundskab – generalister, som ender i et hav af forskellige stillinger ude i samfundet. Det bør merit-ordningen for praktik også i højere grad afspejle, ligesom den eksempelvis gør på Statskundskab. Muligheden skal derfor ikke kun begrænses til NGO’er, FN eller OECD, men udbredes til langt flere virksomheder og organisationer, som kan tilbyde praktikforløb, der både skaber fede og erhvervsrettet studieforløb.

 

Det er ikke et mål for os, at alle for enhver pris skal målrette en større del af deres studie mod arbejdsmarkedet. Der skal selvfølgelig være tid til faglig fordybelse og muligheden for at gå forskervejen, når man er færdig. Det er bare ikke relevant for alle, og derfor er det frie valg så vigtigt for os.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk