Berlingske Business - BackToBusiness

Det er ikke så ofte, at vi skriver ordet »pension« i de store overskrifter, for vi ved udmærket godt, at pension ikke er det første, som fanger læserens øje, når læseritualet går i gang over morgenkaffen.

Ja, faktisk omtales pension nogle gange som et rigtig kedeligt emne, der ganske vist er meget væsentligt, men som er svært at mobilisere interesse for. Også fordi så mange danskere er bundet til ganske bestemte pensionsselskaber qua overenskomster og medlemskab af bestemte fagforeninger.

Men i den seneste tid har vi gjort et nyt forsøg. Vi ser det som en fornem opgave for pengeredaktionen her på Berlingske Business at holde pensionsselskaberne i ørerne.

OG DER ER RIGTIG NOK behov for at skrive om, hvad der foregår i pensionsselskaberne, og hvordan de behandler deres kunder.

Finanstilsynet har nu skruet bissen på over for selskaberne, og flere af dem dumper ligefrem, når tilsynet kommer på inspektion.

Den er gal med udgifterne til drift i mange selskaber, og dem, der styres af fagbevægelsen, står særligt for skud.

Ifølge Finanstilsynet er der meget store forskelle på kassernes omkostninger, som kan svinge fra 700 kroner til flere tusinde kroner om året.

Tilsynet er også begyndt at slå ned på IT-knas i pengekassernes digitale sagsbehandling, idet gamle og ineffektive tekniske systemer kan fordyre administrationen væsentligt.

I går kunne vi så fortælle med konsulentfirmaet Sejer & Svendsen som kilde, at der også er decideret lønfest i nogle pensionskasser.

DET ER BESTEMT IKKE lige meget, hvordan vores pensionspenge bliver passet. I alt har danskerne sparet 2.400 milliarder kroner op, så der er tale om et svimlende stort beløb, og forskellen på et billigt og et dyrt selskab kan få væsentlig betydning for, hvad der til rest af opsparingen, når man kommer til pensionsalderen.

Desværre er det danske pensionssystem sådan, at tusinder af pensionssparere ikke selv kan bestemme, hvordan de vil spare op. Men når det nu engang er sådan, at markedet ikke fungerer fuldt ud, så må de offentlige myndigheder være ekstra opmærksomme.

Det er derfor yderst kærkomment, at Finanstilsynet går på banen og stiller ekstra krav til selskaber, der ser ud til at have levet over evne.

- Linda Overgaard

Faktaboks

Altandetlige og Berlingske Business giver dig en weekend-update over de mere kuriøse erhvervsnyheder fra ugen der er gået.

Sammen med de udvalgte nyheder vil erhvervsredaktøren fra Berlingske Business, Linda Overgaard, komme med en mindre klumme over et af ugens aktuelle emner.

Linda Overgaard har været erhvervsredaktør på Berlingske siden 2008. Hun er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og cand. jur. fra Aarhus Universitet. Hun har arbejdet som erhvervsjournalist på Jyllands-Posten og økonomisk reporter på TV-Avisen. Tidligere chefredaktør på magasinet Penge & Privatøkonomi og direktør i Dansk Aktionærforening. Har også haft en række lederstillinger i DR, bl.a. som redaktionschef med ansvar for DR Nyheder Online.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk