Cand.Polit i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Hvorfor valgte du at søge et arbejde i en styrelse, og hvad var dine tanker omkring at vælge at arbejde som økonom i det offentlige frem for det private?

Jeg havde ikke en decideret intention om at arbejde i en styrelse. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er også en lidt speciel styrelse, eftersom håndhævelsen af konkurrenceloven sker i regi af Konkurrencerådet, som er politisk uafhængige. Ofte, tror jeg, vil der være mere tid til fordybelse og plads til at specialisere sig i en styrelse sammenlignet med eksempelvis et departement, men det kommer nok også lidt an på stillingen.

Jeg skal helt sikkert også prøve det private på et tidspunkt. Jeg tror generelt, at der er stor værdi i at have erfaring fra begge sektorer, som kan give et mere nuanceret syn på de fronter, som ofte er trukket skarpt op.

Hvorfor valgte du at arbejde hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen frem for andre steder?

Jeg havde flere kollegaer i et tidligere studiejob, som havde arbejdet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, og som altid talte positivt omkring styrelsen. Derfor var det på forhånd et sted, jeg havde et positivt indtryk af. Herudover har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en enormt vigtig funktion i samfundet udi at skabe effektiv konkurrence, mere vækst og højere forbrugervelfærd, og denne samfundsrelevante vision tiltaler mig i høj grad. 

Samtidig var det vigtigt for mig at blive ansat i en stilling, som gav mig mulighed for at udnytte det, som jeg havde lært på studiet. Jeg valgte derfor at søge ind i kontor for markedsanalyser og økonomi, hvor vi står for økonomisk sparring med vores fire konkurrencecentre, og hvor vi samtidig har ansvaret for at udarbejde de store markedsanalyser på vegne af Konkurrencerådet.

Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?

Som regel har vi mindst en større markedsanalyse i gang, og det kan tage meget tid med desk research, møder med markedsaktører og andre interessenter, databehandling og den skriftlige formidling (alt efter hvilken fase vi er nået til). Jeg bruger også meget tid på økonomisk sparring med vores konkurrencecentre, når nye konkurrencesager skal startes op, eller der skal diskuteres teoretiske knaster eller metodiske udfordringer på igangværende sager.

Hvilke fag fra din uddannelse anvender du i dit daglige arbejde i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen?

Generelt er det vigtigt at have en veludviklet økonomisk intuition og være i stand til at sætte sig ind i komplekse problemstillinger på relativt kort tid. Polit.-studiet er rigtigt godt udgangspunkt til at udvikle de evner, og det sker ikke i ét fag men løbende i alle fagene.

I konkurrencesagerne er der dog naturligt nok et stort overlap til den teori og de metoder, som læres i mikroøkonomi og industriøkonomi. Jeg har aldrig selv haft auktionsteori (udover som en del af mikroøkonomi), men det ville helt sikkert have været relevant at have haft Auctions. Desuden bruger vi ofte makroøkonomi, når vi laver vores markedsanalyser, og der er også mulighed for at anvende økonometri, når det er muligt at skaffe tilstrækkelig data.

Hvad er det bedste ved dit job?

Jeg har nogle fantastiske kollegaer, som gør min hverdag både sjov og lærerig. Der er stor alsidighed i de sager og analyser, som vi arbejder med, og der er tid til at fordybe sig. 

Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads?

Jeg synes, at der er et rigtigt godt socialt miljø i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det mærkes særligt i hverdagen, hvor der er en glad og positiv stemning i hele styrelsen, også selv om hverdagen til tider kan være travl. Herudover bliver det afholdt nogle større fester et par gange om året (hvor der som regel bliver gået til den med udklædningen), ligesom det jævnligt er muligt at melde sig til forskellige arrangementer med Personaleforeningen henover året.

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede, der også ønsker at søge ind i en styrelse hvad skulle det så være?

Jeg har svært ved at give et generelt råd omkring det at søge ind i en styrelse. Styrelserne vil (formodentlig) være vidt forskellige, og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen adskiller sig garanteret endnu mere, fordi vi som nævnt på en stor del af vores arbejdsområde er politisk uafhængige.

Hvis du har en konkurrenceøkonom i maven, så tøv ikke med at søge ind til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Her er stor faglig kapacitet, et godt socialt miljø og dine arbejdsopgaver har enormt stor samfundsmæssig relevans.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk