Corona: Sammenligning i DR-udsendelse giver ingen mening

Tirsdag aften (17.3) viste DR i Horisont: Den døde søster i lejligheden. I den forbindelse viste den ellers altid lødige tv-læge Peter Qvortrup Geislingen figur til at illustrere antallet af smittede i to italienske byer, Bergamo og Lodi. Figuren skulle vise antal smittede i en italiensk kommune, Lodi, som tidligt havde foretaget restriktioner versus en anden kommune, Bergamo, som først senere har foretaget restriktioner. Pointen skulle være, at den ene kommune har holdt antal smittede nede, mens den anden kommune har en større stigning i antal smittede, men giver sammenlingen nogen mening? En sammenligning som også andre medier har brugt.

Figuren er vist neden for.

Der er flere grunde til at en sådan sammenligning ikke giver nogen som helst mening.

For det første fortæller antallet af smittede ingenting. Antal smittede er lig med antallet af personer, som er bekræftet smittet. Der er mange flere smittede end de, som er bekræftet smittet og dermed er der et stort mørketal. Jo færre man tester, jo færre personer vil være bekræftet smittet, men der er ikke færre personer som er smittet. Så vi skal bruges antal døde eller antal kritisk syge (indlagte) for at få noget, der giver mening at sammenligne udviklingen mellem de to byer. Og her skal vi også huske på, at man kan både dø af og med en sygdom.

For det andet, når man laver restriktioner, så kan det være, at både myndigheder og befolkning bliver mere opmærksom på at blive testet, hvilket betyder flere bekræftet smittet. Det kan være en forklaring på forskellen i forløbet mellem de to byer, men det ved vi ikke endnu.

For det tredje er man nødt til at dimensionere tallene, når man sammenligner de to byer. Det må forventes, at store byer har flere indbyggere som er smittet eller bekræftet smittet end mindre byer har. Da Lodi har ca. 45.000 indbyggere og Bergamo har ca. 120.000 indbyggere, så må det forventes, at Bergamo – alt andet lige – har flere smittet svarende til ca. 2,5 gang flere end Lodi. Med forbehold for den første anke, så har Bergamo ca. 2,1 pr. 100 indbyggere og dermed færre personer smittet end Lodi, som har ca. 2,4 pr. 100 indbyggere. Dertil et mindre forbehold for, at det er svært at aflæse tallene i figuren.

Så med forbehold for, at man kan dø af eller med en sygdom, så skal vi bruge antal døde eller antal kritisk syge (indlagte), og så skal vi efterfølgende dimensionere tallene i forhold til indbyggertallet. Det kan vi ikke gøre endnu. Så det fjerde forhold er, at det er alt for tidligst at evaluere på noget som helst, om hvilke strategier som har været bedst i forhold til at begrænse virussen i at sprede sig.


  Kommentarer

 • Hej Hjarn,

  Jeg tror ikke, at jeg er helt enig i din tredje pointe omkring vigtigheden af dimensionere i forhold til indbyggertal, når vi nu er helt i starten af en epidemi.

  Når smitte kommer til en ny by må udviklingen komme an på, hvor mange mennesker en smittet person kommer i kontakt med. Det må være det vi normalt kalder omløbshastigheden (V), og den ved enhver økonom er konstant… Eller, der er måske ikke så stor forskel på, hvor mange mennesker man interagerer med til dagligt i en by med 45 eller 120 tusind indbyggere?

  Det relevante ift. om tiltagene virker må først og fremmest være formen på kurverne og ikke niveauerne. Og den ene ser mere lineær ud og den anden mere eksponentiel.

  Derudover er jeg enig i de andre forhold og din konklusion.

  Vh. Bjørn

  8 måneder siden

 • Hej Bjørn. Det er også derfor jeg skriver, at "Det kan vi ikke gøre endnu. Så det fjerde forhold er, at det er alt for tidligst at evaluere på noget som helst, om hvilke strategier som har været bedst i forhold til at begrænse virussen i at sprede sig". Det var blot for at eksemplificere, hvad en dimensionering betyder. mvh Hjarn

  8 måneder siden

 • Ok. Lige for at være præcis, så er det den her jeg er i tvivl om er korrekt:

  "Da Lodi har ca. 45.000 indbyggere og Bergamo har ca. 120.000 indbyggere, så må det forventes, at Bergamo – alt andet lige – har flere smittet svarende til ca. 2,5 gang flere end Lodi."

  8 måneder siden

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk