Danske virksomheder skal betale ekstra skat for hver e-mail de sender

Fra og med 1. september 2023, skal alle danske virksomheder betale ekstra skat for hver eneste e-mail, de sender. Det er resultatet af en ny skattereform, som er blevet hastevedtaget i Folketinget i sidste uge. Formålet med denne kontroversielle reform er at øge indtægterne og mindske mængden af e-mails, da det er en stor irritation for mange danskere. Derudover skal det også være med til at bidrage til at reducere spam-mails og phishing samt få virksomhederne til at tænke mere over, hvilke e-mails de sender ud til kunder og samarbejdspartnere.

Denne faste skat vil være på 50 øre pr. e-mail, og bliver pålagt alle virksomheder i landet, uanset størrelse og branche. Det kan lyde beskedent, men beløbet kan hurtigt løbe op i store summer, taget i betragtning, hvor mange e-mails virksomhederne sender ud hver dag. Skatten er udelukkende gældende for e-mails sendt fra virksomheder og andre offentlige myndigheder - det vil sige, at privatpersoner altså ikke er ramte af reformen.

Regeringen ser frem til, at denne nye faste afgift vil tilskynde virksomhederne til at overveje alternative kommunikationsformer og sideløbende bidrage til finansieringen af offentlige tjenester og projekter. Trods regeringens håb om stigende indtægter og faldende irritation hos danskerne, er reformen blevet mødt med kritik fra erhvervslivet og IT-eksperterne, som er specielt bekymrede for virksomhedernes konkurrenceevne, innovation, negative indvirkning på samfundsøkonomien og den interne administration. De mener også, at denne uforholdsmæssige byrde ikke vil dæmpe antallet af spam-mails, da størstedelen kommer fra udlandet, og det vil også øge brugen af andre kommunikationsmetoder, som er sværere at spore og regulere. 

Ifølge lovforslaget bliver skatten indsamlet af SKAT i forbindelse med den årlige selvangivelse. 
Virksomheder, som giver falske oplysninger eller undlader at betale skatten helt, vil blive mødt med bøder og andre sanktioner, der hæmmer virksomhedernes forretningsaktiviteter.

Det er endnu uvist, hvordan denne hastereform vil påvirke virksomhedernes adfærd og dansk erhvervsliv. Men én ting er sikkert: Staten opnår større skatteindtægter.


!APRILSNAR!

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk