Valgfags-Awards 2023

Der er få dilemmaer i denne verden, der kan måle sig med det, som enhver polit står over for på sin bachelor: hvilke valgfag skal jeg vælge? Det kan være en sand jungle at finde det rigtige fag i det omfattende kursuskatalog – men frygt ej, Altandetlige står klar til at hjælpe. I kølvandet på dette års Oscar-show uddeler vi nemlig den mindst lige så eftertragtede Valgfags-Award! Vi uddeler prisen inden for seks forskellige kategorier, så lige meget hvilken type polit du er, skal der nok være et fag til dig.

Nemme-ECTS-point-kategorien

Som titlen antyder, er dette kategorien for dig, der ikke altid får lagt vejen forbi læsesalen – Barkowski ligger jo lige ved siden af! Du har gennemskuet, at uddannelse alligevel kun handler om signalering, så hvorfor gøre det sværere for sig selv end allerhøjst nødvendigt? Forkæl dig selv med et af de nominerede fag i denne kategori:

 • Praktisk Tidsrækkeanalyse

 • Lineære Modeller

 • Stikprøveteori

 • Videregående Statistik

Selvom et hvilket som helst fag fra ovenstående udvalg vil sikre dig et semester med god afstand til overhalingsbanen, er der ét fag, der i særdeleshed skiller sig ud. Vinderen af denne kategori er nemlig Videregående Statistik, der udmærker sig ved både at være uden eksamen, at vurderes med bestået/ikke-bestået og at ligge som sommerskole, så man kan slappe så meget desto mere af, når det rigtige semester starter. Vi sender en kærlig tanke til Anders Milhøj.

Dig-der-vil-redde-verden-kategorien

Du er lige dimitteret fra Det Fri Gymnasium, og nu skal du læse økonomi. Ikke fordi du brænder for OLG-modeller og matrix-regning, men fordi du vil forstå kapitalismen, inden du uundgåeligt afmonterer den indefra. Retfærdiggør dit uddannelsesvalg over for vennerne i Rød-Grøn Ungdom med et af de nominerede valgfag: 

 • Economics of the Environment and Climate Change

 • Development Economics

 • Health Economics

 • Economics of Gender

Du bør selvfølgelig tage dem alle sammen, hvis du vil have fuld plade i retfærdigheds-bingo. Men vinderen af denne kategori bliver alligevel: Economics of Gender. Lad dig forarge over wage-gaps og child-penalties i et fag, der med garanti vil høste dig anerkendende blikke, selv til sociologernes fredagsbar (når du trænger til en pause fra Kommunen).

Næste-stop-Finansministeriet-kategorien

Til dig der har vidst siden børnehaven, at du skal stå for FM’s mellemfristede fremskrivning, bringer vi kategorien, hvor man aldrig kan gå galt i byen. I et velfærdssamfund som det danske, vil der nemlig altid være brug for gæve embedsfolk, der kan beregne de finanspolitiske konsekvenser af at afskaffe Mortensaften og Helligtrekonger. De nominerede i denne kategori er:

 • Public Finance

 • Economic policy and the welfare state

 • Anvendt økonomisk modellering

Prisen går til faget, der giver dig dit eget lille Finansministerium hjemme i stuen: nemlig Anvendt Økonomisk Modellering. Aldrig har det været nemmere at hjemmebrygge sin egen konjunkturelle fremskrivning i MAKRO eller demonstrere, hvor selvfinansierende fjernelse af topskatten er.

Så-skift-dog-til-CBS-kategorien

Til politten med de spidse sko og en kapitalfondsdirektør i maven, præsenterer vi kategorien, der vil garantere dig et solidt fremtidigt afkast. Kig efter det lille F, når du vælger fag fra denne kategori, så din kandidatgrad kan blive lige lidt finere end dine venners. De nominerede er:

 • Financial Decision Making

 • Finansiering 1 (på Mat-Øk)

 • Strategic Management

 • Årsregnskab og regnskabsanalyse 

Der er kun én oplagt vinder i denne kategori, og det er Financial Decision Making. Få dit første F på eksamensbeviset allerede på bacheloren, mens du dagdrømmer om den dag, hvor du lander drømmejobbet hos Goldman Sachs.

Åh-nej-hvordan-skal-jeg-clustre-mine-standardfejl-kategorien

Ligger du vågen om natten over alle de udeladte variable, du aldrig kan kontrollere for, og fnyser du hånligt, når korrelation fejlagtigt forveksles med kausalitet? Til økonometri-entusiasten kan vi med 95 procents sikkerhed afvise, at følgende valgfag vil være en skuffelse:

 • Financial Econometrics

 • Applied Econometric Policy Evaluation

Der er en uhørt mangel på konkurrence i denne kategori, og prisen går uforbeholdent til Applied Econometric Policy Evaluation. Om ikke andet så for Søren Leth-Petersens fascinerende evne til at tale syngende jysk, selv når han taler engelsk.

Computer-nørde-kategorien

Du ærgrer dig gul og blå over, at Dat-Øk først blev oprettet efter du startede på polit, i din fritid lærer du C++ for sjov, og du anser ikke Stata for at være ægte programmering. Heldigvis findes der også nogle valgfag, der kan slukke din tørst efter for-loops og search-algoritmer. De nominerede er:

 • Introduction to Social Data Science

 • Introduction to Programming and Numerical Analysis

 • Programmering og Statistik med SAS 

Vinderen i denne kategori bliver Introduction to Programming and Numerical Analysis. Med dette fag under bæltet, er du godt klædt på til den dag, hvor du uundgåeligt sidder til Jeppes HANK-fag på kandidaten.

Føler du dig hjemløs i kategorierne ovenfor? Der er mange flere fag på polit, end vi nogensinde vil kunne presse ned i en enkelt artikel, så tag et kig på kurser.ku.dk, hvor du finder en oversigt over alle udbudte fag. Eller bare tag det samme som dine venner.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk