Jeg kunne godt tænke mig at høre nogle bud på litteratur, man kan læse ud over pensum. Altså ikke nødvendigvis stram faglitteratur, som man kun vil læse med truslen om en eksamen i den anden ende, men litteratur, som også bare kan læses for nysgerrighedens skyld.
Jeg vil f.eks. gerne vide, om Adam Smiths værker er læsværdige, og om der findes nogle gode polit/statskundskabs-rettede bøger om det amerikanske samfund, BRIK-landene eller lignende?
Kom med dine bedste bud!
Den handler ikke så meget om økonomi, men den er super spændende hvis man interesserer sig for samfundet generelt:
"The Next Hundred Years" af George Friedman.
Den fortæller, som titlen antyder, hvad der kommer til at ske af store begivenheder i verden de næste 100 år.
Esben Hvid Jørgensen sagde:Den handler ikke så meget om økonomi, men den er super spændende hvis man interesserer sig for samfundet generelt:
"The Next Hundred Years" af George Friedman.
Den fortæller, som titlen antyder, hvad der kommer til at ske af store begivenheder i verden de næste 100 år.
Morten Isaksen sagde:
"The Undercover Economist" af Tim Harford er en utrolig velskrevet og letlæselig bog - og så er den baseret på Varian kendt fra Mikro A+B!
Varian er udgået af Mikro-pensum på polit, men mon ikke man kan følge med alligevel? :)
Thomas Motzfeldt sagde:
Esben Hvid Jørgensen sagde:
Den handler ikke så meget om økonomi, men den er super spændende hvis man interesserer sig for samfundet generelt:
"The Next Hundred Years" af George Friedman.
Den fortæller, som titlen antyder, hvad der kommer til at ske af store begivenheder i verden de næste 100 år.
George Friedman skal naturligvis ikke forveksles med sin navnebror Milton. Men bogen er ret god, man kan sige at det er vores tids nostradamus, der kommer med sin geopolitiske analyse af verdensmagtens fremtid. Sjov læsning.
Den tredje navnebror, Thomas Friedman, har i øvrigt skrevet den meget populære bog "The World is Flat".
Er den økonomisk? Tjaeh bom bom - den lider under en udpræget mangel på integralregning.
Men er den populær? Tjek.
Er man lidt (populær)politologisk anlagt så kan jeg i hvert fald varmt anbefale den.
Er man til adfærdsøkonomi, så er Dan Ariely's bøger også være en læsning værd. "Predictably Irrational" var i hvert fald spændende læsning.
Senest har jeg læst Hernando de Soto's "The Mystery of Capital". Jeg er dog noget skeptisk overfor om argumentationen holder (han mener, lidt forsimplet, at fattigdom skyldes mangel på ejendomsret). Men den var nem at læse for en ikke-økonom og vakte min interesse for udviklingsøkonomi generelt.
Jeg må så sige at jeg ikke var synderlig vild med Friedmans bog. Det er ikke nødvendigvis en bog der skal være vanvittig faktuel, men det bliver ret arbitrært og grebet ud af den blå luft, især når man når til enden af bogen, da man så er så langt ude i fremtiden at ethvert bud er et gæt.
Til gengæld vil jeg gerne anbefale Bruce Bueno De Mesquita's bog "Predictioneer - One who uses math, science and the logic of brazen self-interest to see and shape the future". Bogen indeholder mange interessante cases, hvor forfatteren gennem brugen af computer-simulation og spilteori i mange tilfælde kan gætte sig til udfaldet af en krise, præsidentvalg mm. Han fortæller også om bogen her i The Daily Show: http://www.thedailyshow.com/watch/mon-september-28-2009/bruce-bueno-de-mesquita
Dog synes jeg hans tone var lige lovlig selvforherligende, da jeg læste bogen for to år siden, men hvis man kan se gennem fingre med det får man en god oplevelse.
Noget af det mest interessante jeg har læst er "The evolution of cooperation" af Robert Axelrod. Den anvender simpel spil teori på samfundsmæssig adfærd, og er kort og letlæselig.
I en lidt anden boldgade kan jeg anbefale nogen naturvidenskabelige/matematiske populær-vidensskabs-bøger. Selvom de ikke er økonomiske er der nogen mange politter der ville finde dem spændene:
Simon Singh: "Fermats Store Sætning" - En let forståelig historie om løsningen af en af matematik-historiens største problemer.
Stephen Hawkings: "A brief history of time" - BOGEN indenfor fysik-populærvidenskaben.
Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty - Banerjee and Duflo
Fault Lines - Raghuram Rajan
Thomas Andersen sagde:
Hvis man vil have en (relativt) let indføring i økonomiens store tænkere, er Robert Heilbroners "The Worldly Philosophers" et ganske fint sted at starte. Som økonom (og som samfundsfaglig akademiker!) BØR man kende til alt det, der gennemgås i bogen. Den kan helt klart anbefales for studerende på de tidligere år, hvor det (måske) kan være rart, at tænkerne og deres ideer bliver sat ind i en kontekst (frem for den noget atomistiske stil på studiet). Og så sker det sågar helt uden matematik! Herudover har jeg oplevet, at den er et godt sidebidrag i forhold til både Økonomisk Historie og Philosophy of Science.
Og så er den endda billig :) omkring 78 kroner inkl. postage & packing fra UK på amazon.
Hvis du er til udviklingsøkonomi kan jeg foreslå 'Development as Freedom' (1999) af Amartya Sen.
Bogen er letlæselig og han trækker på de fleste toneangivende analyser han har lavet gennem tiden (fik nobelprisen i økonomi i 1998). Han har også skrevet en række andre gode bøger eksempelvis "The Idea of Justice", som dog nok må karakteriseres som politisk filosofi.
'Poverty and Famines' er også et storslået værk, hvor han viser at sultkatastrofer sjældent er forbundet udbudet af fødevare falder, men snarere at visse samfundsgrupper under eksempelvis tørke mister købekraft og derfor sulter ihjel, selvom landets samlede fødevareproduktion ikke falder.
Jeg har aldrig selv læst hele Wealth of Nations af Adam Smith, men rygtet går på det er en meget tyk bog, som selvf. har guldkorn, men at der også er langt mellem snapsene.
Esben Juel Hansen sagde:
Noget af det mest interessante jeg har læst er "The evolution of cooperation" af Robert Axelrod. Den anvender simpel spil teori på samfundsmæssig adfærd, og er kort og letlæselig.
Kan kun give Esben ret; en god bog.
Har selv Freakonomics 1 og 2 og må indrømme at de skuffede mig fælt. De er populære fordi de implementerer økonomiske teorier og forståelse på hverdagsproblemer, men de bevæger sig aldrig over hvad man lærte som polit på første år og bliver derfor hurtigt kedelige - i mine øjne.
Jeg har Alan Greenspans "Age of Turbulence" om hans tid som FED direktør stående i reolen men kan ikke udtale mig om den for jeg har endnu ikke vendt en side. Det samme gør sig gældende for Robert L. Heilbroners "The Worldly Philosophers: the Lives, Times and Ideas of the Great Economic Thinkers" som jeg ligeledes mangler at starte på, de ser dog begge pæne og lovende ud.
Jeg er også blevet opfordret til at læse "Liars Poker" af en studiekammerat, den skulle være rigtig god hvis man interesserer sig for Wall Street (ved ikke om den allerede er nævnt, kan ikke overskue at læse alle svarene).
Ohhhh, så overvejer jeg også at købe Sylvia Nasars "Grand Persuit", der lige som Heilbroners handler om de økonomiske teoratikere man lærer om på studiet og hvordan økonomiske begivenheder har været med til at støbe vores forståelse af økonomien.