International Business på CBS eller cand.polit?

Svar på indlæg
Af Anders Ketelsen @ 21 jun. 2015 20:53

Hej allesammen jeg står og skal vælge studie her d. 5 juli. Jeg har tidligere gået på DTU hvor jeg har færdiggjort deres mat 1 kursus. 

Jeg overvejer enten at starte på International Business på CBS eller cand.polit. Mit spørgsmål er hvilken jeg skal vælge? Jeg er god til at fatte interesse for et hvilket som helst felt, når bare jeg dykker ned i det, så det er svært at afgøre problemstillingen ud fra virksomheds- kontra samfundsøkonomi metoden. 

Jeg har derfor nogle konkrete spørgsmål jeg søger svar på. Men derimod vil jeg selvfølgelig være taknemmelig for alt input. 

 1. Mange taler om en stærk signalværdi for polit, men også for IB. Hvilken er stærkest? Hvis man for eksempel søger en stilling som konsulent?
 2. Hvem har det bedste studiemiljø?
 3. Er polit meget dårligt ift. arbejde i udlandet sammenlignet med IB?
 4. Overvejer lidt at blive noget indenfor marketing (ikke sikkert overhovedet), kan det lade sig gøre med polit eller er det helt udelukket? 
På forhånd tak,
Anders C. Ketelsen


Svar og citér
Anders Ketelsen

Anders Ketelsen

Antal indlæg: 2
Medlem siden: d. 21. june 2015
Af Lene Troen Lundgaard @ 21 jun. 2015 23:19

Kære Anders,

Selvom jeg nok ikke er den der ved mest om emnet, har jeg et overfladisk kendskab (jeg er kandidatstuderende på polit, men har ikke gået på CBS).

Jeg ville sige, at en vigtig forskel er indholdet i uddannelsen. IB er n, efter min mening, generalistuddannelse, hvor polit er mere specialistrettet. Vores uddannelse er selvfølgelig relativt bred, og man kan både dykke ned i hardcore finansiering, statistik eller adfærdsøkonomi (eller marketing i et begrænset omfang), men IB er ligesom HA almen, og introducerer dig overfladisk til en meget bred portefølje af fag.


1. Efter min opfattelse ligger signalværdien fra IB i at det er svært at komme ind, hvorimod signalværdien fra polit ligger i at den er svær at gennemføre. Jeg kender også folk fra science på KU, der arbejder i nogle af verdens største management konsulentvirksomheder, så jeg er ikke sikker på at ens uddannelsesretning nødvendigvis afgør det.

2. Jeg synes her er rart på polit, men hvad er det du selv vil have ud af dit studiemiljø?

3. IB er nok meget hardcore rettet mod internationalt arbejde, men der er også mange, mange politter, der arbejder i udlandet - og så kunne jeg forestille mig, at det er nemmere at oversætte sværhedsgraden af ens uddannelse i stedet for hvor svært det er at komme ind.

4. Jeg tror sagtens man kan komme til at arbejde med marketing med en polituddannelse (jeg kender også nogle, der bruger det i deres studiejob), men vi har ikke særlig mange valgfag, der er rettet specifikt mod det.

Held og lykke med dit studievalg!

Svar og citér
Lene Troen Lundgaard

Lene Troen Lundgaard

Antal indlæg: 321
Medlem siden: d. 06. july 2011
Af Jakob Saugbjerg Kristensen @ 23 jun. 2015 00:39

Hej Anders,

Jeg undersøgte også selv begge uddannelser da jeg skulle vælge studie for 4 år siden. Jeg læser i dag polit og er ikke et sekund i tvivl om at jeg har valgt rigtigt. Så kender du mit bias.

@1) "Mange taler om en stærk signalværdi for polit, men også for IB. Hvilken er stærkest? Hvis man for eksempel søger en stilling som konsulent?"

Jeg tror ikke der er noget klart svar, og det kommer nok også an på hvilken konsulentvirksomhed du søger. Som du kan se på logoerne nederst på denne side, er konsulenthusene generelt meget interesserede i at få flere polit'er. Spørgsmålet du nok i stedet burde stille dig selv er, hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med. Der findes jo mange forskellige slags konsulenter. Jeg ved det lyder som et kedeligt svar din studievejleder også kunne have givet, men der er altså noget om det.

@2) "Hvem har det bedste studiemiljø?"

Stilen er lidt mere tilbagelænet på polit og der er knap så meget karakterræs og konkurrence om hvem der sad længst på læsesalen i går. Sådan er min fordom (med en par bekendte på IB). På den anden side kan der jo også være noget motiverende i at læse sammen med mennesker der er meget ambitiøse og åbne omkring det. Dermed ikke sagt, at polit's studiemiljø er uinspirerende eller uambitiøst, der er bare en god, afslappet stemning - synes jeg. Måske fordi vi er tilpas nørdede, eller måske fordi dimittendarbejdsløsheden, selv i de værste kriseår, ikke rigtig var noget problem.

@3) "Er polit meget dårligt ift. arbejde i udlandet sammenlignet med IB?"

Nej. En M.Sc. Economics-titel er lige så bredt kendt som M.Sc. Business Administration. Husk på, at IB i vid udstrækning er HA Almen på engelsk. I udlandet ved de til gengæld ikke, at det kræver et af landets højeste snit at komme ind, så den signalværdi har du ikke i udlandet.

@4) "Overvejer lidt at blive noget indenfor marketing (ikke sikkert overhovedet), kan det lade sig gøre med polit eller er det helt udelukket?"

Det er ikke udelukket at få den profil hvis du læser polit, men du skal altså først lige kæmpe dig igennem 3 års eksercits i matematiske modeller, der ikke giver de store indsigter i marketing. Hvis det er marketingsvejen du vil gå, så får du sikkert mere for pengene på CBS. 


Helt generelt vil mit råd til dig være, at finde ud af om du er til matematik, statistik, samfundsøkonomi og evt. finansiering, eller om du er til lidt blødere virksomhedsdrift med alt hvad det indebærer af marketing, HR og strategi. Jeg kender sindsygt dytgige mennekser fra begge studier, så spørgsmålet er ikke om det ene eller det andet giver bedre signalværdi, men hvad du har lyst til at bruge de næste 5 år på. For det ér altså to vidt forskellige uddannelser du vælger imellem. At man kan ende i nogle af de samme stillinger handler i højere grad om, at man ved sit studievalg har vist en kommende arbejdsgiver, at man er ambitiøs og har et nogenlunde omløb i hovedet, hvis man kan komme igennem studiet. Derfor finder du også både ingeniører, dataloger, sociologer, psykologer og lignende i management konsulent-branchen.

Svar og citér
Jakob Saugbjerg Kristensen

Jakob Saugbjerg Kristensen

Antal indlæg: 591
Medlem siden: d. 27. may 2011
Af Peter Riemer Goldschmidt @ 23 jun. 2015 19:27

Hej Anders

Jeg gennemførte første år på IB, men skiftede derefter til polit. Dette har jeg på ingen måde fortrudt. Jeg er helt enig i de to foregående kommentarer, så jeg vil prøve at komme med nogle andre svar, på dine spørgsmål.

 1. Mange taler om en stærk signalværdi for polit, men også for IB. Hvilken er stærkest? Hvis man for eksempel søger en stilling som konsulent? 
  Der er mange konsulenthuse, der også søger politter. Husk på, at udover viden om samfundsøkonomi og statistik mv., så giver polituddannelsen gode analytiske evner, som er efterspurgt hos konsulenterne. Og som tidligere nævnt, er det måske vigtigere at kigge på, hvilken type konsulent, du kunne tænke dig at være/blive. Det er dog mit indtryk, at der er et stort overlap her.
  Ift. signalværdi, så synes jeg (efter at have oplevet IB), at signalværdi
 2. Hvem har det bedste studiemiljø?
  Studiemiljøet på polit er længder bedre end på IB (fra min egen erfaring). Hvilken type du er af person har måske en del at sige, men jeg føler mig meget bedre på plads på polit end jeg var på IB. En af de vigtigste grunde er, at der er hold/klasser, og mere fokus på at få en læsegruppe. På IB er det mere flyvsk, og klasseundervisningen var ofte mere kaotisk, da man ikke er rystet ligeså godt sammen med sit hold, som man er på polit.
  Du skal også være opmærksom på, at der på polit er en masse obligatoriske afleveringer hver uge, hvor der ikke var nogen på IB (jeg ved ikke om det har ændret sig). Jeg synes, at afleveringerne er med til at sætte et større fokus på fagligheden, da du ikke bare kan gå til eksamen uden at have åbnet en bog. (som du nærmest kunne på IB, og stadig bestå..)
  Jeg oplevede ikke miljøet specielt kompetitivt på IB, men det er klart, at der er mange dygtige mennesker, som alle gerne vil have gode karakterer.
 3. Er polit meget dårligt ift. arbejde i udlandet sammenlignet med IB?
  Det er der i høj grad svaret på, så det vil jeg ikke gå videre med. Umiddelbart vil jeg sige, at du har fremragende muligheder som polit.
 4. Overvejer lidt at blive noget indenfor marketing (ikke sikkert overhovedet), kan det lade sig gøre med polit eller er det helt udelukket? 
  Du kan tage nogle valgfag, men meget marketing er der ikke. Men som sagt, så er de analytiske evner efterspurgt mange steder, sikkert også i forhold til marketing.
Så vil jeg som Jakob siger, anbefale dig at tænke over hvad du vil. Kunne du godt lide dit mat 1-kursus? Kan du godt lide at bruge matematik som et redskab? I så fald ville jeg klart anbefale polit. På IB er der ikke meget matematik, og det forventes heller ikke, at du kan særlig meget. Tror det sværeste vi havde var at differentiere en funktion af en variabel.
Omvendt skal du vælge IB, hvis matematikken ikke siger dig noget, men du omvendt lægger stor vægt på et internationalt miljø med mange udenlandske studerende (hvilket jeg savner lidt på polit). Der er også en meget større vægt på sammenhæng med virkeligheden, cases, osv., hvor det har tendenser til at blive lidt mere virkelighedsfjernt på polit. IB er en generalistuddannelse, hvilket blandt andet fik mig væk fra den, da jeg ikke synes vi gik i dybden med noget, og på den måde ikke lærte noget specifikt. Der er et meget større fokus på faglighed på polit, hvor det mere virker som en maskine på IB, hvor man bare skal igennem.
Jeg synes du skal læse fagbeskrivelserne på de to uddannelser og kigge på noget af undervisningsmaterialet.

Du er meget velkommen, hvis du har flere spørgsmål.
VH Peter

Svar og citér
Peter Riemer Goldschmidt

Peter Riemer Goldschmidt

Antal indlæg: 1
Medlem siden: d. 31. august 2013
Af Bjarke Modvig Lumby @ 24 jun. 2015 14:12

Jeg er også blandt dem der er skiftet fra IB til polit (er bekendt med 5-6 stykker, der har gjort det valg).

Jeg synes ikke uddannelserne er sammenlignelige. IB er en generalist-uddannelse, mens polit er mere specialiseret. Hvis du interesserer dig for marketing, tror jeg ingen af uddannelserne er et godt valg. Der har CBS nogle mere specialiserede uddannelser (man har vidst et fag i marketing på IB, men det er også det - så vidt jeg husker).

IB er dog nok mere oplagt, hvis du vil være konsulent - omvendt er konkurrencen om pladserne også meget større end på polit, hvor en stor del også gerne vil arbejde i ministerier, nationalbanken o.l.

Svar og citér
Bjarke Modvig Lumby

Bjarke Modvig Lumby

Antal indlæg: 298
Medlem siden: d. 23. september 2011
Af Anders Ketelsen @ 10 jul. 2015 14:06

Hej igen allesammen. Tusinde tak for de mange virkelig gennemførte svar. Det var til stor hjælp. Jeg endte med at vælge IB, bl.a. ud fra en betragtning om at jeg er så tilpas forvirret at en mere generel uddannelse med mulighed for kandidat i marketing, var den mest sikre vej. Hvis det er helt skidt, kan det være jeg hopper på polit til vinter.

Mvh. Anders Ketelsen

Svar og citér
Anders Ketelsen

Anders Ketelsen

Antal indlæg: 2
Medlem siden: d. 21. june 2015