3. advent: En gave fra Hjarn von Zernichow Borberg

Bag 3. låge i Altandetlige.dk’s adventskalender gemmer den ukronede konge af samfundsbeskrivende statistik sig, ekstern lektor Hjarn von Zernichow Borberg. Du husker sikkert ”OBS”-statistikkerne fra Samfundsbeskrivelse, hvor det korrekte svar altid var dét, som journalisterne af en eller anden grund ikke havde forstået. Nu får du chancen for at vinde en gave, udvalgt af Hjarn, såfremt du altså kan svare på spørgsmålet i julehistorien.

Statistikstjernen lyser over vores juletræ

Julen er familiens tid, hvor mange af os elsker at høre gode julefortællinger. Nu får du så en knap så julet julefortælling, men som alligevel minder os om en anden vigtig stjerne – statistikstjernen.

En stjerne der ligesom stjernen over Betlehem lyser og den gang viste de tre vise mænd fra Østerland, hvor Jesus lå i sin krybbe. Julen er derfor også en tid, hvor vi fejrer Jesus’ fødselsdag. Jesus er født i en mørk tid, hvor også færre børn i Danmark relativt til resten af året bliver født. I vinterhalvåret fra oktober til marts måned fødes der færre børn (cirka 48 procent af alle børn fødes i disse seks måneder) i forhold til sommerhalvåret, hvor der fødes flere børn (cirka 52 procent af alle børn fødes i disse seks måneder), jævnfør figur 1.

Figur 1: Vi fødes om sommeren og dør om vinteren – relativt set

Kilde: statistikbanken.dk, DODDAG og FODDAG samt egne beregninger.

Det er i øvrigt ikke kun antallet fødte, som har et sæsonmønster. Antallet som dør i sommerhalvåret er mindre end antallet, som dør i vinterhalvåret. Cirka 48 procent dør i sommerhalvåret, og cirka 52 procent dør i vinterhalvåret, jævnfør figur 1. Så fødte og døde er omvendt korrelerende mellem vinter og sommer. Så selv mere eller nok mindre tilfældigt udvalgte demografiske nøgletal er ganske sæsonbetonede.

Figur 2: Vi gifter os om sommeren – og skilles ikke nødvendigvis om vinteren

Kilde: statistikbanken.dk, VIEDAG og SKIE207 samt egne beregninger.

Tilsvarende gælder dette i øvrigt også for antallet af vielser, hvor typisk over 65 procent af alle vielser sker i sommerhalvåret med en stor undtagelse i det herrens år 2020, hvor COVID-19-pandamien skubbede en del bryllupper ind i vinterhalvåret, dog ikke nok til at rykke ved, at flere også i 2020 blev gift i sommerhalvåret. Omvendt bliver færre (ikke så overraskende) gift i vinterhalvåret. Skilsmissemønsteret er lidt mere broget, hvilket tydeligt fremgår af figur 2. Hvorfor – ja det kan du jo tænke over, mens du svarer på følgende spørgsmål: Hvor stor en andel (cirka) bliver almindeligvis (hvis vi ser bort fra 2020) gift i vinterhalvåret?

Du skal sende svaret til helene@altandetlige.dk, inden 18. december kl. 23.59, og der trækkes lod mellem de rigtige besvarelser.  Du kan vinde et gavekort på 300 kr. til at købe en stor julemarcipangris eller noget tilsvarende, så du har noget at dele ud, mens du genfortæller denne julehistorie for din familie og venner.

God jul og godt nytår

Hjarn

 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk