Hvordan regulerer man en pandemi?

I mandagens afsnit af podcastet Regelstaten, snakkede jeg med sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra SDU og min kollega Otto Brøns-Petersen om, hvordan man regulerer en pandemi.

Mit take - som jeg snart uddyber i en kronik i Politiken - er, at politikerne– i stedet for at lukke brancher, lave opholdsforbud, lukke hjemmesider og dele bøder ud til enlige mødre på legepladser — havde gjort sig bedre ved at læse F. A. Hayeks Nobelpris-forelæsning, ”The Pretence of Knowledge”:

If man is not to do more harm than good in his efforts to improve the social order, he will have to learn that in this, as in all other fields where essential complexity of an organized kind prevails, he cannot acquire the full knowledge which would make mastery of the events possible. He will therefore have to use what knowledge he can achieve, not to shape the results as the craftsman shapes his handwork, but rather to cultivate a growth by providing the appropriate environment, in the manner in which the gardener does this for his plants.
PS: Vi økonomer er trænet til at tænke på mennesker som egennytteoptimerende agenter, der kun tænker på sig selv. Til nød har vi modeller, hvor der optræder en anelse altruisme i forhold til familie og nære venner. Men i virkeligheden vil de fleste mennesker jo andre mennesker det godt (i hvert fald i Danmark). Masser af de ting, der er sket i samfundet de seneste måneder skyldes menneskers hensyn til hinanden – ikke regulering. Vi hoster i ærmet, bliver mere hjemme, når vi er syge, spritter hænder og holder afstand. Alt sammen ting, der taler for, at de negative eksternaliteter er mindre, når blot mennesker har viden og information.

  Kommentarer

 • Hej Jonas,

  Det undrer mig at du ikke relaterer dig til Morten Ravns oplæg på EPRN, der kommer til den stik modsatte konklusion end dig.

  Du påstår at det er en adfærdsændring i befolkningen der var afgørende for den positive udvikling i DK. Det er uden tvivl rigtig, men du adresserer ikke kausaliteten: kunne den relativt hårde regulering fungere som et kraftigt signal til borgerne om den akutte fare - og dermed styrke borgernes adfærdsændring. Ser man mod andre samfund, lader det jo til at denne Signalgivning var yderst signifikant i at underbygge borgernes adfærd.

  Derudover er det interessant hvordan du har opgjort værdien af tillid til samfundet. Det er således væsentligt for tilliden til samfundet, at man kan have en stor grad af forventning til at samfundet kan afværge en potentiel katastrofal fare. I mange samfund har manglen på denne tillid betydet en nedbrydning af tilliden generelt; med kæmpemæssige kort- og potentielt langsigtede omkostninger til følge. Med den kraftige reaktion i marts/april blev den tillid forstærket ved at man fik bekræftet at samfundet kunne reagere effektivt på en ukendt trussel. Et fravær heraf ville potentielt set skabe en fundamental usikkerhed i samfundet og dermed formentlig indvirke en markant forøgelse af forsikrings- og opsparingsadfærden, hvilket vil give en langsigtet reduktion i velstanden.

  Du måler også kun udgifterne udfra dødelighed - men det viser sig jo at der er ikke-dødelige omkostninger såsom nedsat lungefunktioner, manglende koncentrationsevne osv. Forhold der vel også er omkostninger for samfundet og den enkelte.

  Jeg har svært ved at se at dine argumenter underbygger så bastant en overskrift du har givet din kronik. Især ikke når de fleste generelle empiriske resultater peger stik modsat.

  4 måneder siden

 • Hej Tobias

  Jeg har postet min kronik her, så alle kan læse den. https://altandetlige.dk/blog/15592/lad-civilsamfundet-haandtere-vinterboelgen-pandemi-810

  Der har den også den overskrift, jeg foreslog Politiken. Men de skal jo også sælge aviser og kliks, så jeg accepterede "Drop fejringen af Mette Frederiksen: Nedlukningen skadede mere, end den gavnede", som jeg da også mener er helt korrekt (selvom jeg havde foretrukket noget mindre konfliktsøgende).

  Jeg har svaret dig der.

  4 måneder siden

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk