Salg af DONG til Goldman Sachs fører ikke til tab af skatteprovenu

Salg af en del af DONG til et Goldman Sachs selskab, der befinder sig i skattely, skulle ikke føre til lavere skatteprovenu end ellers.

Denne måske overraskende indsigt har jeg fra Martin Kjeldsen-Kragh, som jeg var Ph.D.-studerende samtidig med, der skrev det på sin facebook side. Det er efter min mening en korrekt analyse, der fortjener en videre udbredelse:

Martin Kjeldsens-Kraghs argumentation er som følger:

 • Når Goldman Sachs ikke er skattepligtig i DK, så er det ligegyldigt, om Goldman Sachs selskabet er placeret i skattely, eller om overskuddet kom til beskatning i USA.
 • Det gør ingen forskel for den danske statskasse, om overskuddet fra salg af DONG går til udlandet eller til danske pensionskasser. Forklaringen er, at hvis danske pensionskasser investerer 8 mia. kr. i DONG, så kan de investere 8 mia. kr. mindre i andre aktiver. Dermed går statskasse glip af skatten af den alternative investering. Beskatningen sker fordi der kommer et afkast, ikke fordi afkastet stammer fra et dansk selskab.

Konklusionen er, at det er uden betydning for statskassen, om DONG sælges til udenlandske investorer eller til danske pensionskasser.

  Kommentarer

 • Kære Torben. Godt indlæg. Lige et spørgsmål: Hvis Goldman Sachs efter en årrække vælger at sælge deres aktier i DONG og tjener et betydeligt overskud - ville det så skulle beskattes i Danmark hvis ikke landet var i skattely? Vh Anna Cecilie

  6 år siden

 • Jeg kan ikke se, hvordan en sådan kapitalgevinst skulle kunne komme til beskatning i Danmark. Goldman Sachs vil være skattepligtig i USA, hvor de har hovedsæde.

  Hvis jeg som privatperson (eller firma) køber aktier i Goldman Sachs, og jeg sælger dem med fortjeneste, så er jeg jo heller ikke skattepligtig i USA, men i Danmark. Det samme gælder danske pensionskasser, der har aktier i Goldman Sachs.

  6 år siden

 • At de eventuelt tjener et overskud paa aktierne betyder dog ikke at staten taber provenu, da pensionskasserne for de penge som de ville ha brugt til at koebe dong istedet koeber andre investeringer som bliver beskattet. Kun hvis afkastet paa dong er hoejere end paa andre aktier er der et provenutab.

  6 år siden

 • Præcis pointen i opslaget. Corydon har også været ude og sige det samme. Da jeg skrev opslaget, havde jeg bare ikke hørt nogen i den offentlige debat udtale sig om det, og dem, der påstod, at staten ville gå glip af skatteindtægter, fik lov til at stå uimodsagt

  6 år siden

 • Det er faktisk bedre.

  Når Goldman Sachs skyder kapital ind i DONG bør det give en styrkelse af driften og dermed det skattemæssige overskud. Faktisk kan det så give en højere selskabsskat. Havde det været Pensam m.fl. der skød kapital ind måtte de realisere andre aktiver der formodentligt gav et skattepligtigt resultat i forvejen hvorfor det netto ikke ville øge skatteprovenuet for Danmark.

  6 år siden

 • Ja, denne sag må siges at være blæst over på trods af de borgerliges indsats

  6 år siden

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk