Vi slider og slæber!

Politikerne vil gerne have danskerne til at arbejde mere, så vi kan finansiere velfærdsstaten i fremtiden. Men danskernes opbakning til politikernes ønsker kan ligge på et relativt lille sted, og hverken S+SF’s 12 minutter eller planen om færre helligdage blev til noget.

For folk fra andre lande kan det måske virke pudsigt, at vi danskere ikke vil arbejde mere. Vi arbejder trods alt markant (13%) mindre end amerikanerne. Så travlt kan vi vel heller ikke have?

Jo, vi kan!

I sommerferien læste jeg ”Det kreative samfund” af Lars Tvede (kan varmt anbefales pånær det sidste kapitel), og her blev jeg henvist til et svensk studie, som viser, at ”hvor de umiddelbare statistikker indikerede, at amerikanere arbejdede mere end svenskere, var realiteten faktisk, at de to folkeslag arbejdede lige meget, når man medregnede privat arbejde som madlavning, reparationer af hjemmet osv. Forskellen var, at amerikanere var mere tilbøjelige til at spise ude, ringe efter en håndværker osv., da indkomstskatter og afgifter her var mindre hæmmende for specialiseringen og arbejdsdelingen.” (1)

Egentlig er det ikke så mærkeligt. Hvis du skal have et nyt skur, kan du enten lade en tømrer bygge det på 20 timer eller selv bruge 50 timer. Økonomisk vil det på grund af skatter og afgifter være næsten det samme for dig, og så giver du den en ekstra skalle i hjemmet.

Hvorfor?

Med 25% moms og 50% skat skal du have 250 kr. udbetalt i løn, hvis du vil betale en tømrer, så han får 100 kr. udbetalt i løn. Hvis I har samme timeløn, skaltømreren altså være mindst 150% hurtigereend dig, før du lader ham bygge dit nye skur for dig. Og så er 20 timer pludselig 50 timer værd.

En af mine venner sagde engang, at han syntes høje skatter var godt, for så ville folk arbejde mindre, hvilket var godt for dem og deres familie (SIC!). (2) Det viser sig, at verden ikke er så simpel…


1) Oprindelig kilde: Government Size and Implications for Economic Growth
2) Måske er han inspiratoren bag Michael Teits eksamensopgaver i mikro 2 ;-)

  Kommentarer

 • Kære Jonas Tak for indlæg. Ved du, hvad der ligger i de 13 % mere. Er det 13 % mere ifht. arbejdsstyrken? Af dem som er i arbejde eller?

  Iøvrigt omhandler hushjælp og håndværksarbejde vel også en del om adgangen til billig arbejdskraft - måske mere(?) end den disponiple indkomst. Jeg spørg: Er forskellen på en amerikaners 'effektive' disponible indkomst i realiteten, så meget større end en danskers (altså efter læge, college etc. er betalt)? Mvh. Martin

  5 år siden

 • Hej Martin. Det er en svipser - jeg ville have linket til kilden, men her er den: http://www.information.dk/235525.

  Bemærk, at de skriver: "Hvis vi sammenligner den normale arbejdstid i Danmark med andre landes arbejdstid, bliver det klart, at vi har relativt meget fritid." Det udsagn afhænger i følge undersøgelsen helt klart af, hvordan man definerer fritid ;-)

  Tallene dækker ikke over fuldtidsstillinger, hvor normen i Danmark ca. 1924 timer om året. Men jeg har ærlig talt ikke undersøgt det så nøje (måske fordi det bekræftede min forudindtagede mening). Man kan nok relativt let komplicere diskussionen ved at inddrage beskæftigelsesgrader for mænd og kvinder etc. Men det var ikke lige pointen med indlægget ;-)

  Adgangen til billig arbejdskraft er vel netop en konsekvens af lave skatter (og lave overførsler)? Man vil arbejde for en lavere bruttoløn, fordi man kan beholde mere selv. Og i Danmark står den mindst effektive 1/4 uden for arbejdsmarkedet, mens den i USA pakker dine varer i plastikposer i Wallmart og slår dit græs.

  Pointen med indlægget er, at vi ikke slapper af i Danmark, bare fordi vi har mere ferie og en kortere arbejdsuge end amerikanerne. Vi arbejder. Men i den skattefrie zone, der hedder hjemmet.

  5 år siden

 • Jep. Og min pointe er bare, at vi arbejder meget i skattezonen - arbejdsstyrken som helhed - uagtet høje skatter og afgifter (ikke, at der sikkert kan være noget at hente på marginalen). Carl johans humlebi kan passende flyve ind her: http://altandetlige.dk/blog/carljohandalgaard/humlebien-metafor-550

  Til håndværksdelen var min pointe bare: Incentive (partners :) ) matters - men lur mig om en større tilstrømning af billigere arbejdskraft fra østeuropa - ikke kommer til øge anvendelsen af håndværkere i hjemmet. Altså kan fravalget af håndværksarbejde i højere grad værre fordi at konkurrencen ikke er tilstrækkelig? (mest et spørgsmål)

  5 år siden

 • Ja, det er noget underligt noget :-) Og det er sjældent tilstrækkeligt at se på én ting af gangen, når incitamenterne for alvor er i spil.

  PS: Vi hedder bare Incentive nu om dage ;-)

  5 år siden

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk