Jeppe Druedahl

Modern Monetary Theory (MMT)

I aftes debatterede jeg Modern Monetary Theory (MMT) med Asker Voldsgaard fra Rethinking Economics Danmark. Mine forvoksede noter med referencer til videre læsning af MMT og mainstream litteraturen kan downloades her: http://web.econ.ku.dk/druedahl/miscfiles/MMT_kinderegg.pdf

4 kommentarer


Mads Falkenfleth

Mads Falkenfleth @ d. 21. march 2019 #1

Hej Jeppe

Rigtig fin gennemgang, og stor cadeau for både din nysgerrige tilgang, ærlighed om din egen position og om de teorier du gennemgår.

Jeg er ikke MMT'er, men har da læst en del om endogene penge og Post-Keynesianske papers, og jeg savner også nogle formaliserede modeller bag argumenterne (men kender som sagt ikke litteraturen så godt), som jeg synes minder meget om gamle teorier fra især Keynes og Lerner.

Ift. Jobgaranti, så har Tcherneva skrevet mest om en Job Garanti. Bl.a. beskriver hun i en forelæsning jeg engang så, hvordan Argentina efter deres recession i starten af 00'erne har haft noget (kaldet "Plan Jefes") der mindede meget om det https://www.pavlina-tcherneva.net/job-guarantee

Min egen tidligere specialevejleder, Antoine Godin har også skrevet om jobgaranti meget mere formelt i en Stock-Flow Consistent (SFC) model, baseret på Minskys (1965) idé om staten som "Employer of Last Resort": https://journals.openedition.org/regulation/10988

I øvrigt er SFC frameworket som han bruger rigtig interessant, og det mener jeg også at man kunne bruge i mainstream økonomi. De forsker også i det på AAU, så jeg tænker at du måske har hørt om det?

Jeg forestiller mig at mange MMT'ere ikke mener at kvantitativ bevisførelse altid er det rigtige, bl.a. pga. fundamental usikkerhed. De vil sikkert sige: "It is better to be roughly right, than precisely wrong", med en reference til Keynes. Altså at nogle ting (som f.eks. det meget lange sigt du efterspørger) ikke giver mening at forsøge at forudsige præcist.

Anyway, jeg er ikke ekspert i MMT, jeg tænkte bare at du måske var interesseret i henvisningerne. Mange tak for dit kinderæg!


Jeppe Druedahl

Jeppe Druedahl @ d. 23. march 2019 #2

Hej Mads

Tak for dine kommentarer.

Jeg har ikke den store fidus til SFC modellerne, som jeg tit synes er fyldt med ad hoc antagelser (Mikael Byrialsen har dog en fin gennemgang her: https://www.djoef-forlag.dk/publications/noet/files/2018/article/2018_1_3.pdf).

Jeg forstår simpelthen ikke den sammenhæng nogle heterodokse økonomer laver mellem fundamental usikkerhed og umuligheden af kvantitativ bevisførelse. Verden er kvantitativ. Verden består af så og så mange banner og æbler. Så og så mange dollars og kroner. Osv. Osv. Minimum må være at fx MMT fremlægger kvantitative scenarier for, hvad deres politik vil føre til. De kan så efterfølgende nægte at tillægge hver scenarie sandsygligheder ved at henfører til fundamental usikkerhed. Men scenarierne må kunne opstilles.

/ JeppeMads Falkenfleth

Mads Falkenfleth @ d. 24. march 2019 #3

1) Din henvisning virker ikke umiddelbart? Den bedste gennemgang af SFC modellerne findes efter min mening i "Monetary Economics" af Godley & Lavoie (2007).

2) Dit argument for kvantitativ bevisførelse handler om videnskabsteori og ikke bare om MMT. Desuden er der forskel på at sige at noget er umuligt eller at det er uhensigtsmæssigt.

At "verden er kvantitativ", er et postulat. Hvis man siger at "sådan er verden", istedet for f.eks. at sige at "sådan kan man betragte verden", så risikerer man at gøre sine udsagn normative og ikke bare positive. Det er et godt eksempel på at man starter med en teori, og så ser man verden igennem den teori. Netop derfor synes jeg at det er enormt vigtigt at man lærer videnskabsteori tidligt på studiet, og at man præsenteres for flere teoriretninger. At du er uenig med andre teoriretninger om f.eks. fundamental usikkerhed giver ikke nogen af jer mere eller mindre ret. Hvad ser du på billedet? En vase eller 2 ansigter? Hvad forestiller det så i virkeligheden? Svaret afhænger af din teori... https://erdid.files.wordpress.com/2015/05/f4.pngTak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Jeppe Druedahl

Jeg er adjunkt på Økonomisk Institut. Jeg forsker i makro spørgsmål om kriser og ulighed ved at bruge mikro-data og numeriske computermetoder. Jeg underviser i bl.a. "Mikro 1" og "Introduction to Programming and Numerical Analysis"