Hvad læser politer?

Svar på indlæg
Af Alex L @ 26 jul. 2014 10:55

Kære politer 

Jeg er en gymnasiestuderende, der har en stor interesse i samfundsøkonomi. Derfor synes jeg selfølgelig ikke, at de få timer økonomi, vi har i samfundsfag, er nok til at stille min interesse. Når det handler om international økonomi, har jeg mere end rigeligt i det glimrende The Economist, men jeg har simpelt hen ikke kunnet finde en pendant på dansk om dansk økonomi. Jeg kender Raeson, men det handler mere om politik end økonomi, og jeg kender Berlingske Business Magasin, som jeg dog synes har for meget fokus på erhvervsøkonomi og ikke samfundsøkonomi som sådan. 

Håber I kan hjælpe!

Mvh. Alex 

Svar og citér
Alex L

Alex L

Antal indlæg: 4
Medlem siden: d. 26. july 2014
Af Jakob Saugbjerg Kristensen @ 26 jul. 2014 15:04

Hej Alex,

Er du interesseret i økonomisk teori (altså det vi lærer på studiet) eller i økonomiske nyheder?

Hvis førstnævnte interesserer dig, så vil jeg anbefale at tage vores grundbog i makroøkonomi fra første år, Macroeconomics, af Greg Mankiw. Den er mulig at selvstudere, meget pædagogisk skrevet og kræver ikke mere matematik end basal matematik b fra gymnasiet.


Er du interesseret i økonomiske nyheder derimod, så tror jeg ikke der er noget 'must-read' for danske økonomer. Dagbladet Børsen er nok den avis der har mest reelt økonomistof og de har da også to uddannede økonomer til at skrive det. Derudover bliver det hurtigt lidt teknisk og fagligt hvis du vil finde faste udgivelser af økonomisk karakter. 

Der er selvfølgelig der ministerielle rapporter, der faktisk er forsøgt skrevet på et forståeligt dansk så journalister og politikere kan læse dem. Men de udgives ikke så ofte og er selvsagt heller ikke så sexet skrevet som The Economist.

Økonomi- og Indenrigsministeriet udgiver Økomisk Redegørelse et par gange om året, hvor man populært sagt tager temperaturen på dansk økonomi.

Finansministeriet udgiver ligeledes Finansredegørelsen én gang om året der faktisk er mere læseværdig end titlen lyder til. Her er det lidt dybere analyser af relevante emner der tages op. F.eks. produktivitetsudviklingen, udviklingen i arbejdsløsheden osv.

Endelig er der selvfølgelig Vismandsrapporterne, der er ret omfattende og behandler både aktuelle og mere langsigtede emner. Men de er nok også en tand mere fagtekniske. 

Hvis du har brug for et dagligt/ugentligt fix af dansksprogedes økonomisk læsestof, så er du nok bedst tjent med at følge blogs. Du har heldigvis selv fundet frem til nærværende side, der, i al ydmyghed, har Danmarks bedste fagøkonomiske blog. 

Jeg overser givetvis noget, men personligt læser jeg kun blogs, Børsen og The Economist for økonomiske nyheder,

Svar og citér
Jakob Saugbjerg Kristensen

Jakob Saugbjerg Kristensen

Antal indlæg: 592
Medlem siden: d. 27. may 2011
Af Alex L @ 26 jul. 2014 15:19

Hej Jacob 

Tusind tak for et super svar!

Jeg har haft fat i Mankiws bog et par gange, når jeg ville have uddybet noget, vi har lært i gymnasiet, og jeg er helt enig med dig i, at den er super godt formidlet. Men ja, det er nok mere i retning af økonomiske nyheder og analyser af økonomiske tendenser, jeg er ude efter. Jeg synes dog efterhånden det peger på den samme løsning, du bruger; The Economist, Børsen som dagblad og blogs. I har nogle spændende blogs herinde, men er der andre (gerne danske), du mener er essentielle?     

Svar og citér
Alex L

Alex L

Antal indlæg: 4
Medlem siden: d. 26. july 2014
Af Johan Mathiesen Dam @ 27 jul. 2014 13:31

Hej Alex,

Jeg kan tilføje til Jakobs gode svar, at Politikens 'Økonomi' sektion hver onsdag også er værd at læse. Hvis du har mod på at se lidt nærmere på de faglige og tekniske udgivelser, er det Nationaløkonomisk tidsskrift, du skal se på.

Svar og citér
Johan Mathiesen Dam

Johan Mathiesen Dam

Antal indlæg: 376
Medlem siden: d. 22. september 2011
Af Thomas Motzfeldt @ 27 jul. 2014 13:40

Punditokraterne har en fin blog, dog er det nok lidt mere politik end økonomi.

The Market Monetarist er en økonomiblog. De har dog en rimelig klar agenda. 


Svar og citér
Thomas Motzfeldt

Thomas Motzfeldt

Antal indlæg: 914
Medlem siden: d. 09. september 2010
Af Rasmus Larsen @ 27 jul. 2014 13:55

Jeg synes, at Børsens forbillede, Financial Times, kæmper en brav kamp med The Economist om førstepladsen i økonomisk journalistisk. FT er måske mere erhvervsorienteret end The Economist, som skriver mere om politik. I Danmark har Jyllands-Posten en gang i mellem nogle overraskende gode artikler omkring økonomi - hvis man altså lige kan leve med, at avisen qua sin målgruppe også rapporterer den seneste udvikling i foderpriser.

Hvis man interesserer sig omkring forholdene i den danske finansielle sektor, kan jeg anbefale Kassemesterens Klumme (http://kassemesteren.com).

Svar og citér
Rasmus Larsen

Rasmus Larsen

Antal indlæg: 7
Medlem siden: d. 25. august 2011
Af Jakob Saugbjerg Kristensen @ 27 jul. 2014 14:09

Hej Alex,

Det var nok lidt misvisende at skrive blogs i flertal. Jeg følger ikke andre danske blogs end vores egen, da dem jeg ellers er stødt på enten er for politiske eller ikke fagligt interessante nok. Det gælder også dagbladenes bloggere.

Bevæger vi os uden for Danmark er der selvfølgelig mere at komme efter.

Svar og citér
Jakob Saugbjerg Kristensen

Jakob Saugbjerg Kristensen

Antal indlæg: 592
Medlem siden: d. 27. may 2011
Af Mikael Olai Milhøj @ 27 jul. 2014 14:33

Der findes forskellige kilder, men du finder næppe noget a la the economist (eller skrevet på samme måde). Jakob gav nogle gode bud, og jeg vil prøve at supplere

Økonomiministeriet laver hver uge deres såkaldte "Konjunkturnyt", der indeholder en kort beskrivelse af danske økonomiske nøgletal http://oim.dk/arbejdsomraader/dansk-oekonomi/konjunkturovervaagning.aspx
OIM laver også flere interessante analyser, nogle af dem kan man finde her: http://oim.dk/service/publikationer.aspx 

I Danske Bank, hvor jeg selv arbejder, kan du finde vores analyser (både på DK og international økonomi) her: http://www-2.danskebank.dk/analyse. Klikker man ude til venstre under "Publikationer", og man vælger "Nordisk økonomi", kan man læse vores kvartalsvise prognose på de nordiske økonomier, selvfølgelig inkl. Danmark. Man kan også finde vores daglige opdateringer under "Publikationer => Markedsnyt" og vores ugentlige opdatering om ugen der gik samt den kommende uge under "Publikationer => Ugefokus".

De andre banker har noget lign., f.eks. Nordea her: http://www.nordea.dk/markets/produkter+tjenester/tjenester/analyser/1660342.html

Nationalbanken er også værd at holde øje med. De laver både prognoser for dansk økonomi, men har også lidt mere nørdede artikler om strukturerne i dansk økonomi (nogle af dem er måske ikke lige velegnet til gymnasieelever): http://www.nationalbanken.dk/da/publikationer/seneste/Sider/default.aspx

Der er også en række interesseorganisationer og tænketanke:

Dansk ByggerI: http://www.danskbyggeri.dk/for+medlemmer/analyser+-c12-+statistik
Dansk Erhverv: https://www.danskerhverv.dk/publikationer/analyser/oekonomiske-analyser/Sider/oekonomiske-analyser2014.aspx
Dansk Industri: http://di.dk/Opinion/Pages/Opinion.aspx
CEPOS: http://www.cepos.dk/analyser/analyser-notater/ 
CEVEA: http://www.cevea.dk/analyser 
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: http://www.ae.dk/

Ang. økonomiske nyheder i aviser, kan man bl.a. kigge her

http://borsen.dk/nyheder/oekonomi.html
http://epn.dk/okonomi2/
http://www.business.dk/oekonomi
http://politiken.dk/oekonomi/ 

Til sidst: Enhver der følger dansk økonomi, må nødvendigvis også følge den globale økonomi. De to ting hænger uløseligt sammen :)!

Svar og citér
Mikael Olai Milhøj

Mikael Olai Milhøj

Antal indlæg: 158
Medlem siden: d. 06. september 2010
Af Christian Stassen @ 29 jul. 2014 14:22

Financial times er nok den bedste generelt tilgaengelige avis som omhandler oekonomi, markeder og finansiering.

men som en anden har foreslaaet tror jeg din tid er bedre brugt paa at laese en introducerence makrooekonomibog (Mankiw eller Blanchard, begge er gode, jeg foretraekker Blanchard). naar du saa har gjort det, forstaar du meget mere af ting some financial times

Svar og citér
Christian Stassen

Christian Stassen

Antal indlæg: 71
Medlem siden: d. 07. june 2011
Af Alex L @ 29 jul. 2014 17:24

Tusind tak for svarene!

Jeg kan godt føle Christians pointe med, at det er en god hjælp at lære noget grundlæggende makro-teori, inden man kaster sig ud i diverse medier. Jeg synes dog stadig, at det er for dårligt, at vi ikke har en dansk pendant til The Economist - mon ikke der er nogle entreprenante politer, der kan gøre noget ved det? ;)

Svar og citér
Alex L

Alex L

Antal indlæg: 4
Medlem siden: d. 26. july 2014
Af Christian Stassen @ 29 jul. 2014 17:34

hvad skulle en saadan skrive om? hvis det blot er en dansksproget udgave af economist ville man ikke kunne saelge den, og hvis den udelukkende skrev om danske nyheder ville den ikke rigtigt ha meget at skrive.

Boersen er nok den naermeste pendant til FT, saa hvis du vil have en dansk vinkel er den fin. men jeg ville anbefale FT. danmark er en meget lille del af verdensoekonomien.

Svar og citér
Christian Stassen

Christian Stassen

Antal indlæg: 71
Medlem siden: d. 07. june 2011
Af Alex L @ 29 jul. 2014 18:22

Bladet kunne f.eks. lave komparative analyser af arbejdsmarkedet, finanssektoren osv. hvor man kunne sammenligne danske forhold og den førte politik med de lande, hvor de har haft succes på det pågældende område. Bl.a. kunne man finde lande, hvor de har været bedre til at løse problemet iht. finansering til SMV´er, eller se på, om der er andre, der har løst problemerne med at få flere på overførselsindkomst i arbejde bedre, end vi har. Altså økonomiske analyser, der supplerer de aktuelle politiske diskussioner om økonomiske forhold.   

Svar og citér
Alex L

Alex L

Antal indlæg: 4
Medlem siden: d. 26. july 2014
Af Mikael Olai Milhøj @ 29 jul. 2014 20:39

@Alex L:
Så synes jeg du skal holde øje med diverse interesseorganisationer mv. tjek mine links fra tidligere. Noget samlet fast hver uge finder du nok ikke.

Svar og citér
Mikael Olai Milhøj

Mikael Olai Milhøj

Antal indlæg: 158
Medlem siden: d. 06. september 2010
Af Sofie Andersen @ 30 jul. 2014 11:13

Det findes til dels hos The Economist. Deres søsterselskab Economist Intelligence Unit har nogle landeprofiler, hvor de (mere eller mindre regelmæssigt) laver analyser og følger dansk politik. Se f.eks. http://country.eiu.com/denmark (de har også profiler for mange andre lande).
Men nej - det er ikke på dansk.

Svar og citér
Sofie Andersen

Sofie Andersen

Antal indlæg: 14
Medlem siden: d. 17. september 2010
Af Ole Smidth @ 7 aug. 2014 10:06


Nationalbankens kvartalsoversigt indeholder altid en god beskrivelse af konjunktursituationen i Danmark og internationalt, og er skrevet i et letforståeligt sprog.

http://www.nationalbanken.dk/da/publikationer/Documents/2014/06/DN_Kvartalsoversigt_2_kvartal_2014.pdf

 

Som supplement til The Economist, vil jeg anbefale http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/

(Frankfurter Allgemeine Zeitung).

I Tyskland ser de helt anderledes på visse ting såsom Euro-krisen og pengepolitik, end vi gør i Danmark og i de engelsksprogede medier.

 

Ved sidste valg blev Merkel for eksempel kritiseret fordi renten var så LAV. (Og pensionskasserne derfor må tage alt for store risici for at få et rimeligt afkast). Soc.Dem. mente at det hang sammen med den stramme finanspolitik i Euroområdet, som Merkel har kæmpet for. Hun forsvarede sig med, at i USA, der førte en mere ekspansiv finanspolitik, var renten endnu lavere.

 

Den slags er tankevækkende at få præsenteret, når man er vant til det danske og engelsksprogede nyhedsbillede.

Svar og citér
Ole Smidth

Ole Smidth

Antal indlæg: 1
Medlem siden: d. 21. march 2013