Hvad spåede politterne om 2023?

Vil Putin forlade præsidentembedet? Vil Hjarn forlade samf? Det er blot 2 af de 13 spændende spørgsmål jeg for godt et år siden stillede jer lige her på Alt Andet Liges hjemmeside. Jeg fik 117 svar, og her et år efter vil jeg evaluere kvaliteten af dem. 

Nedenfor følger fordelingen af rigtige svar:

Den største outlier er Tobias fra 5. semester, der som den eneste fik 12 rigtige, og derfor formentlig kan kalde sig polits klogeste person. Tillykke til Tobias. Runner-up-titlen skal deles ti veje, i parentes bemærket blandt andet til undertegnede (jeg troede hverken på Vladimir Putin eller Mette Ejrnæs og løb derfor ikke med sejren). To personer har kun fået 3 rigtige – det er ikke for sent at skifte til CBS;)

Der har alle dage været ligheder mellem Hendes Majestæt Dronning Margrethe II og Hjarn von Zernichow Borberg, og i mange år har de med en hård men fair hånd styret hvert deres rige. Men i 2023 gav de begge stafetten videre. Om timingen af abdiceringen også i Hjarns tilfælde falder sammen med hemmelige stævnemøder og spanske supermodeller, melder historien ikke noget om. Knap halvdelen af politterne havde forudset Hjarns fratræden. God vind, Hjarn!

Det gjorde den. Det kan man jo så have sine meninger om.

Godt to tredjedele af jer havde været inde at tjekke og set at snittet altid er højere i Makro II end i Mikro II. Fornuftigt gjort. I år blev snittene hhv. 6,0 og 4,6.

Inflation? Ikke i Cafélitten. Eller, ikke i 2023 i hvert fald. Nogle af os husker måske fordums storhedstid, da et kaffekort kostede en halvtredser. Det var dengang man kunne få en pita for 15 kr. hos King of Kebab og en spand på Karrusellen for 75, og sneen var tre meter dyb hver vinter. Men husk: Om nogle år vil den reelle pris på et kaffekort (målt i 2021-priser) igen være 50 kr. I dag koster et kaffekort 60 og en pita kebab 25, og fremtidens politter vil mindes disse priser som vi mindes 50 og 15.

2023 blev året hvor KU strammede sit greb om De Økonomiske Råd. Trods jydernes ihærdige forsøg på at sabotere polits position som det ultimative økonomistudie ved at flytte Rådenes sekretariat til Horsens (gys), spiller vi bare spillet bedre. Med udnævnelsen af Øko I’s Mette Ejrnæs er fire ud af fire mulige vismænd (vispersoner?) nu fra KU. Heldigvis kan hun og de andre vise hoveder snart flyve momsfrit til Horsens.

De er ikke helt skøre, de jyder. Andelen af jyder på polit voksede fra 11 til 12 pct., jf. Gotfredsen og Qvist (2022, 2023). Endnu et bevis på at økonomi er noget man bedst læser på CSS (eller snart KUA).

Ingen orkaner, men to navngivne storme: Otto og Pia. Joke om navnene left as an exercise for the reader.

Her må jeg simpelthen krybe til korset; noget skete som jeg ikke i mine vildeste drømme havde forestillet mig, og det var derfor ikke en svarmulighed: prisen faldt! Prisen på en blå skål street food startede året på 35 kr., men sluttede det på 28 kr. Hvem sagde missing disinflation?

15 pct. mente at det i 2023 ville vise sig at vi allerede har været i kontakt med aliens. Det gjorde det så vidt jeg ved ikke, men det betyder ikke at de tog fejl! Bare vent og se, de er overalt!

Igen i 2023 alle optagede på polit. Og det på trods af at det er den mest direkte vej til magteliten. Enten er polit Danmarks bedst bevarede uddannelseshemmelighed, eller også er matematik bare ikke så fedt som vi tror.

Ingen temperaturrekorder i år, hvoraf vi kan konkludere at klimaforandringerne er en hoax. Bæredygtigt Landbrug har ret, og Michael Svarer hænges fra en galge.

34 pct. af sommerens nye politter er kvinder, mod 32 pct. året før. Det må forventes at billetsalget til psykologernes torsdagsbar er faldet proportionalt.

Putin er stadig præsident i Rusland, og med likvideringerne af Navalnyj og Prigosjin sidder han desværre tilsyneladende tungt på magten. Slava Ukraini.

Således slutter min evaluering af jeres forudsigelser om 2023. 500 kr. er på vej til Tobias fra 5. semester og til to tilfældigt udvalgte personer med 11 rigtige (bare rolig, jeg har ikke trukket mig selv). Tak for at læse med.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk