Ea Emilie Rytter Hestrup er tidligere polit studerende, og har siden 2020 været ansat i Finansministeriet. Hun startede som student i kontoret for skat og kapitalmarkeder, og blev efterfølgende ansat som fuldmægtig i Grønt Politisk Center.
Hvad er din baggrund?
Jeg er cand.polit. fra KU, hvor jeg blev færdig sidste år. Jeg har en lidt anderledes profil end de fleste cand.polit’ere, fordi jeg har haft et stort fokus på det grønne område under min studietid. Da jeg gik på studiet var der desværre ikke så stort et udbud af grønne fag, og det var også en af grundende til, at jeg valgte at tage halvdelen af min kandidat på Cornell University, hvor jeg specialiserede mig i environmental economics og sustainable business. Det grønne område har også været den primære drivkraft i valget af min karrierevej, og grunden til, at jeg endte i Grønt Politisk Center i Finansministeriet.
Hvorfor valgte du en karriere i Finansministeriet?
Jeg har altid fundet det enormt motiverende at arbejde med områder, der har stor betydning for den samlede samfundsøkonomi. Især har det grønne område min interesse, fordi vi her står over for nogle af de største og mest presserende samfundsudfordringer – udfordringer, der kræver nytænkning og omstilling. Det har i høj grad været drivkraften bag mit valg om at gøre karriere i Finansministeriet og særligt Grønt Politisk Center. Dertil sætter jeg stor pris på at være en del af et miljø, hvor man arbejder tæt sammen – både internt og på tværs af ministerier – for at understøtte regeringen i at træffe kloge og omkostningseffektive beslutninger til gavn for hele samfundet. Det er netop denne mulighed for at bidrage til løsninger med stor gennemslagskraft, der gør arbejdet i Finansministeriet både meningsfuldt og spændende for mig.
Hvordan bruger du dine kompetencer fra studiet i dit arbejde?
For mig handler det ikke så meget om den direkte, praktiske anvendelse af specifikke faglige værktøjer fra studiet, men i højere grad om den analytiske tilgang og måde at tænke på, som jeg har med mig. Mit arbejde indebærer ofte komplekse og flerlagede problemstillinger, hvor der sjældent findes én entydig løsning. Her er det afgørende at kunne strukturere og dekomponere problemer i overskuelige enheder for at identificere mulige veje frem og træffe strategisk velfunderede beslutninger. Denne analytiske tilgang, som jeg har tilegnet mig gennem studiet, er helt central i opgaveløsningen.
Derudover opererer vi i et miljø, hvor mange parallelle sager og processer kører samtidigt og ofte har gensidig indflydelse på hinanden. Det kræver både overblik og evnen til at navigere i kompleksitet – færdigheder, der i høj grad udspringer af de metodiske og teoretiske redskaber fra studietiden.
Hvad kan man forvente af et arbejde i Finansministeriet?
Et arbejde i Finansministeriet er først og fremmest kendetegnet ved et højt niveau af ansvar – allerede fra første dag. Man får hurtigt et selvstændigt ejerskab over sine opgaver og sit fagområde, hvilket giver en stejl læringskurve og stærke udviklingsmuligheder.
Samtidig er der stor fokus på faglig og personlig udvikling. Jeg oplever, at ledelsen er god til at udfordre medarbejderne og skubbe dem i nye retninger, når det er tid til at udvide sit perspektiv eller få ny faglig inspiration. Det er også meget almindeligt, at man internt skifter kontor eller område for at prøve kræfter med nye politikfelter og opbygge en bredere kompetenceprofil.
Hvad skal man gøre, hvis man er interesseret i at arbejde i Finansministeriet?
Mit bedste råd er at tage direkte kontakt til nogen, der allerede arbejder i ministeriet. Det gjorde jeg selv, da jeg skulle finde mit første job efter studiet, og det var utrolig værdifuldt i forhold til at få en konkret forståelse af både stillingen og de daglige arbejdsopgaver.
Jobopslagene dækker ofte meget brede politikområder, og det kan derfor være svært at danne sig et klart billede af, hvad jobbet konkret indebærer. Ved at række ud til nogen i det kontor, man er interesseret i, får man både mulighed for at stille mere målrettede spørgsmål og samtidig vise sin interesse.
Det er også en god måde at få indblik i arbejdsmiljøet og hverdagen i huset – noget, man sjældent får det fulde indtryk af gennem et opslag alene. Og ofte vil folk i Finansministeriet gerne tage en snak og dele deres erfaringer – så tøv endelig ikke med at tage kontakt.