Lidt om din egen baggrund først?
Jeg læser polit på 3. semester af bacheloren og har siden studiestart arbejdet som Student Consultant hos Simon Kucher (SK) i deres Life Sciences (LS) afdeling i indre by. Jeg fik en ekstraordinær mulighed for at starte hos SK tidligt på studiet, hvilket kun har været muligt pga. den store fleksibilitet, som de har tilbudt mig i tilrettelæggelsen af mine arbejdstimer, så de passer med de krævende første år på polit. Ud over SK har jeg været sået for finanserne hos nonprofitorganisationen – NSAC gennem de sidste tre år.
Hvorfor valgte du at arbejde i consulting?
For mange er konsulentbranchen lidt en uhåndgribelig størrelse, og det er en tilbagevendende joke, at ingen rigtigt ved, hvad konsulenter egentligt laver. Dét tror jeg faktisk er meget sigende for, hvorfor branchen er så spændende: for man laver ikke én ting, men mange forskellige afhængigt af det givne projekt: Hver gang en virksomhed står overfor en problemstilling, som de vurderer, kan gøres billigere eller bedre eksternt end internt, ansættes konsulenter. Derfor arbejder man i consulting med alt fra organisatoriske problemstillinger, til markedsanalyser og prissætningsstrategier, hvilket jeg finder betydeligt mere spændende end at ende med de samme repetitive opgaver. At få lov til at blive inddraget i faktiske projekter, samarbejde med folk fra alle mulige af SKs kontorer rundt i verden og være med til at skabe det endelige produkt gør consulting særligt og til et unikt studiejob, hvor man får prøvet lidt af hvert.
Hvorfor valgte du lige netop Simon-Kucher?
Det specielle ved at arbejde i SK ligger bl.a. i arbejdspladsens størrelse og energi: modsat andre konsulenthuse drukner man ikke i et kæmpe kontor; jeg kender alle på kontoret (ca. 70 personer) og kan sagtens ende med at sidde og spise frokost med nogle af de mest senior, da hierarkiet er helt fladt og alle møder hinanden i øjenhøjde. Desuden er kontoret meget internationalt; jeg har medarbejdere fra mange europæiske lande - samt fra USA og tidligere også fra Kina – og folks uddannelsesbaggrunde strækker helt fra de sundhedsvidenskabelige til ingeniører og business. Derfor arbejder man ofte sammen med folk med andre faglige baggrunde og nationaliteter; til tider får man endda lov til at arbejde komplet med et team fra et andet kontor – mit første projekt hos SK var f.eks. med et team fra kontoret i Köln.
Desuden anskuer SK først og fremmest én som studerende. Det betyder, at de tilbyder stor fleksibilitet ift. hvordan man sammensætter sine arbejdstimer, så de passer med studiet. Jeg har aldrig været nødsaget til at skippe forelæsninger eller lign. for at skulle møde ind på kontoret. Sidst og nok vigtigst er, at man hos SK - selv som student - ikke ender med at sidde med de kedelige og repetitive opgaver. Tempoet er højt, så der er virkeligt brug for ens arbejdskraft og kompetencer, hvorfor man også ender med at have et reelt ansvar og mulighed for at sætte sit aftryk på de projekter, som man hjælper til på.
Hvordan anvender du dine kompetencer som polit i den hverdag?
Som sagt, så laver konsulenter mange ting; særligt ved mit job er, at jeg arbejder i Life Sciences (LS) afdelingen. Her er nemlig nogle bestemte karakteristika, som gør industrien særligt spændende for en polit. LS er generelt karakteriseret ved komplicerede godkendelsesprocesser, patenter og enormt høje faste omkostninger, som gør det vigtigt at have en klar ide om det potentielle afkast før man foretager udviklingen af et givent lægemiddel. Dette leder op til komplicerede markedsanalyser, der er spændende at regne på, da de ofte indeholder demografiske karakteristika og nationale processer for godkendelse og refundering. I LS skal man generelt sælge sit produkt til en payer, som er en statslig institution, der på vegne af et givet land vurderer og forhandler prisen på alle lægemidler, som skal refunderes af staten. Payer vurderer mediciners pris ud fra deres samfundsøkonomiske merværdi, og noget som hedder quality adjusted lifeyear (QAL) – hvis det ikke er polittet, så ved jeg ikke hvad – for vi sidder så bl.a. og skal forsøge at estimere, hvad deres betalingsvillighed er.
Ellers lærer man hurtigt, at studiets antagelser ikke er lige så problemfri, som de ofte fremstilles. I virkeligheden er data ofte utrolig dårlige, så man skal gøre sig umage med at gøre de rigtige antagelser og være klar på usikkerhederne til ens resultater før man begynder på sine optimeringsstrategier. Sidst er den matematiske forståelse fra studiet meget nyttig, når man skal vælge sine analysemetoder og tolke på sine beregninger.
Hvad kan man forvente sig af en karriere i SK?
Nu har jeg jo ikke været fuldtidsansat hos SK, så det er begrænset, hvad jeg kan dele af personlige erfaringer. Jeg oplever, at konsulentlivet foregår i et højt tempo, dog er arbejdspresset tæt relateret til det givne projekt, som man arbejder på, og derfor varierer det også hele tiden. Ellers er et spændende træk ved arbejdsgangen, at man arbejder sammen med utroligt mange forskellige – både internt i virksomheden og med alle mulige forskellige kunder. Det gør, at man får lov til at opleve en rigtig stor alsidighed og dermed kan finde ud af, hvilke områder og værktøjer, som man syntes er spændende at arbejde med.
Som nævnt tidligere, kan man desuden forvente en international arbejdsgang, hvor man oftere snakker engelsk end dansk på kontoret. Hertil tilbydes noget, som kaldes rotation, hvor man har mulighed for at arbejde på et af SKs andre kontorer – placeret rundt i hele verden - i en periode. Sidst kan man også forvente en stejl læringskurve, og at der stilles krav til ens indsats. Folk er ambitiøse og forventer både en vis kvalitet fra sig selv og fra deres kollegaer.
Hvad skal man gøre, hvis man er interesseret i et job hos SK?
Så skal man holde godt øje! Eller tage fat i vores HR Manager Rikke Henningsen, rikke.henningsen@simon-kucher.com
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2