Hvordan bæredygtighed og grøn omstilling går hånd i hånd med McKinsey & Company

Den grønne omstilling er mere relevant nu end nogensinde før og er den største forretningsmulighed i nyere tid.

I anledning af FNs klimakonference, COP27, udkom FNs klimapanel med et opråb til verdens ledere om at gøre mere for at nedbringe udledningen af drivhusgasser, hvis Paris-aftalens 1,5-grads målsætning skal opnås.

Alle sektorer af økonomien bliver nødt til at ændre sig, for at verden kan dekarbonisere, vende etablerede markeder og skabe nye. Nøglen er at knække koden til, hvordan virksomheder kan skalere hurtigere globalt.
Både fordi der er et stort økonomisk potentiale, men også fordi verden har brug for det, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling.

Vi mødte Johannes Luneborg, der har en Ph.d. i Økonomi, og er Partner i McKinsey med ansvar for bæredygtighedsområdet i Europa, Mellemøsten og Afrika, til en snak om dette.

Mit mål, og råd til andre, har altid været at forsøge at forene interesser og passion med at gøre en positiv forskel for verden

Johannes Luneborg

Hvor står Danmark i den globale konkurrence?

Overgangen til en bæredygtig verden er en af de hidtil største udfordringer –  og Danmark og Norden, har en fantastisk mulighed for at udvikle og skalere nogle af de løsninger, som ikke bare skal hjælpe os selv med at dekarbonisere, men som i virkeligheden skal hjælpe hele verden. Tag for eksempel offshore vind, hvor blandt andet Danmark har den længste historie med havvindmøller, der nu er en af de hurtigst voksende industrier på globalt plan.

Hvordan arbejder McKinsey med den grønne omstilling?

Vi samarbejder med klienter om at skabe og skalere nye virksomheder, der adresserer klimakrisen og hjælper med at opbygge en mere bæredygtig fremtid. For at bygge nye grønne industrier kræves virksomheder med grønne teknologier og bæredygtige forretningsmodeller. Vi støtter alt fra startups til ambitiøse investorer og store virksomheder.

Hvordan har din baggrund som Ph.d. i Økonomi resulteret i, at du nu er leder for McKinsey’s bæredygtighedspraksis i Europa, Mellemøsten og Afrika?

Mit mål, og råd til andre, har altid været at forsøge at forene interesser og passion med at gøre en positiv forskel for verden.

Jeg har en Ph.d. i Økonomi fra Aarhus Universitet, og startede i McKinsey efter dette. Jeg har altid haft en stor interesse for teknologi og produktudvikling, så det var mit fokus i begyndelsen. Herefter fik jeg muligheden for at være med til at skabe en bæredygtighedspraksis ud fra en interesse i nye teknologier og skabelse af nye markeder. I 2002 var eksempelvis vindsektoren meget lille, så udgangspunktet var relativt begrænset. Men udviklingen har taget fat, og jeg er stolt af, at vi i McKinsey har været med fra begyndelsen.

Har du nogle gode råd til økonomistuderende, der gerne vil gøre en forskel inden for bæredygtighed? Udviklingen på bæredygtighedsområdet er først lige startet. Vi ser ind i en større eksternalitetsproblematik med bæredygtighed i fremtiden udover den eksisterende CO2-agenda. Andre faktorer, der kommer stigende fokus på, inkluderer biodiversitet og forurening, batterier og lagringsteknologier, brint, byggematerialer, cirkulære tekstiler og plast samt alternativt protein.

Kernen i det vi laver, og halvdelen af ​​vores fokus, er at ansætte de rigtige kolleger og at hjælpe dem til at udvikle sig igennem spændende opgaver og coaching fra senior kollegaer.

Vi tilbyder muligheden for at arbejde på meningsfulde, målrettede projekter, der positivt påvirker mennesker rundt om i verden samt muligheden for at udvikle sig markant, både professionelt og personligt.

Mulighederne for at gøre en forskel igennem McKinsey er unikke, og jeg vil anbefale studerende med interesse i bæredygtighed at overveje McKinsey.

En karriere hos McKinsey

Er du interesseret i at forene økonomistudiet med en karriere hos McKinsey, og eventuelt også med bæredygtighed, så læs om de mange muligheder her eller følg McKinsey Denmark på Instagram eller Facebook.

Om McKinsey & Company

McKinsey & Company er en global management konsulentvirksomhed, der hjælper organisationer med at skabe vækst som er både inkluderende og bæredygtig. Vi har kontorer i 130 byer og 65 lande og arbejder med klienter i alle sektorer for at løse komplekse problemer og fremme positive forandringer. Med nye arbejdsmetoder, strategier og ny teknologi som grundlag, understøtter vi organisationers kompetencer, der skaber langsigtet værdi for omverdenen, organisationen og medarbejderne, så de kan stå stærkt nu og i fremtiden.  

Virksomheder

Johannes Luneborg

Johannes Luneborg er Partner i McKinsey, og er ansvarlig for virksomhedens bæredygtighedspraksis i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Han har været tilknyttet McKinsey siden 2002.

Johannes har en Ph.d. og en kandidatgrad i Økonomi fra Aarhus Universitet.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk