Torben Pedersen

I anledning af Berlinmurens fald...

”Sovjetunionen er et bevis på, modsat hvad mange skeptikere tidligere havde troet, at en socialistisk kommandoøkonomi kan fungere og endda trives.”

Således skrev Samuelson og Nordhaus i deres lærebog fra 1989. Det må have været få måneder, før Berlinmuren faldt, og i løbet af de følgende to år blev Sovjetunionen opløst, og kommunismen brød sammen i øst.

Paul Samuelson var mig bekendt ikke kommunist, så hvad forklarer, at en af det 20 århundredes største økonomer kan tage så meget fejl i vurderingen af, hvordan socialistiske kommandoøkonomier fungerer i praksis sammenlignet med en markedsøkonomi baseret på konkurrence og markedets selvregulerende kræfter?


2 kommentarer


Christian Stassen

Christian Stassen @ d. 11. november 2014 #2

Samuelsen var ikke kommunist, men han var meget "liberal" (i den amerikanske forstand). Se for eksempel denne blog som beskriver det udemaerket.

Derudover, det er nemt at sige i bakspejlet at USSR og DDR var ved at falde, men foer det skete var det ikke lige saa nemt. En ydmyg oekonom/videnskabsmand boer ikke sige at noget er "umuligt" hvis der findes et eksempel paa det, saa kommentaren er i mine oejne blot et udtryk for at "paa trods af" forudsigelser om USSRs fald var det (dengang endnu) ikke sket hvilket burde foere til ydmyghed.

http://falkenblog.blogspot.com/2009/12/samuelson-rip.html


Torben Pedersen

Torben Pedersen @ d. 25. january 2015 #3

Jeg bebrejder ikke Samuelson, at han ikke kunne forudse Sovjetblokkens opløsning, men at hans vurdering af planøkonomi sammenlignet med en kompetitiv markedsøkonomi ramte så meget ved siden af skiven. Der er godt grunde til, at planøkonomi som praktiseret i Sovjetunionen nødvendigvis må være mindre effektive i forhold til at allokere ressourcer end en markedsøkonomi


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger

Torben Pedersen

Cand polit. et exam art, Ph.D. fra Københavns Universitet. Har studeret økonomi i et år på Harvard University og på University of Chicago. Redaktør af Libertas. Blogger om økonomi og liberalisme, om frihed og velstand.