Podcast-guide: Økonomi i ørene

Anna Cecilie Friis Bach

Når du laver mad, sidder i toget eller løber en tur. Podcast er blevet den nye trend. Her er 9 bud på din nye yndlings polit-podcast. Gratis, sjove og spændende forlæsninger om økonomi, om markeder, om firmaer og om kloge personer.

De tager økonomi væk fra modeller og bøger og ud til markeder, firmaer, eksperimenter og personer. De fortæller dig, hvorfor du ikke må få et crush på dine aktier, de snakker med de bedste økonomer i verden, og så fortæller de historier om alt fra cowboy-markedet i Rusland til økonomiske eksperimenter i baseball kampe.

Kender du den allerbedste økonomi-podcast, som alle polit-studerende bør høre? Så er du meget velkomment til at byde ind.  Herunder har vi anmeldt redaktionens bud på de rigtig gode, internationale og danske økonomi-podcast.

FT News
Financial Times i ørene mens du børster tænder, spiser dine havregryn eller sidder i toget. Korte episoder dykker (næsten) dagligt ned i ét emne med meget varierende form og fortællermetode. Alt fra livagtige reportager med italiensk baggrundsmusik, til skarpe og on-point interviews med journalisterne fra Financial Times. Med korte podcasts, som hvert fokusere på ét emne, viser FT-news hvor meget klogere man kan blive på meget kort tid. Med aktuelle, spændende og ofte økonomiske problemstillinger er der næsten ikke noget at brokke sig over, især når episoderne oftest er under 10 minutter. Hvis man ikke er vild med italienske reportager, kan man med også være mere kræsen og blot hører deres ”Banking Weekly” som udkommer hver tirsdag,

10 minutter varer en episode typisk. Udgives næsten dagligt.
Kan downloades her.
Karakter: 4

Nordea Markets Insight Podcast
Nordea Markets producerer en podcast, som udgives hver fredag. Gennem det kvarter, som podcasten normalt varer, giver en analytiker fra Nordea Markets sit syn på, hvordan aktuelle økonomiske – og politiske nyheder påvirker de finansielle markeder. Trump-administrationen, Brexit, ECB’ og Fed’ pengepolitik samt de nyeste nøgletal fra USA, Eurozonen og Kina er de typiske emner, som bliver behandlet. 

15 minutter varer en episode typisk. Udgives hver fredag.
Kan downloades her.
Karakter: 5

Planet Money
De beskriver selv programmet, som økonomi der kan fortælles på en bar uden at ødelægge stemningen. Så denne podcast er perfekt, hvis du har brug for en god historie at fortælle videre, eller blot har lyst til lidt ”let-lytnings-økonomi". Med interviews, reportager og podcast-effekter fortæller Planet Money historier fra den virkelige verden. Om firmaer, om personer, om markeder. De kommer vidt omkring – fra cowboy industrien i Rusland, gamling i Vegas og til bank-bailout programmerne i USA. De to værter, som på bedste amerikansk vis omhyggeligt har indøvet hvad de skal sige, og ligefrem kan snakke i kor. Og programmet kan være en smule for ensidet, en smule for detaljeret -  men det er nu meget underholdende.

20-25 minutter varer en episode typisk. Udgives hver onsdag og fredag.
Kan downloades her.
Karakter: 3

The Economist
Her kommer vi hele verden rundt. The Economist holder sig langt fra kun for at snakke økonomi, men som vi alle ved er der jer jo økonomi i næsten alt. Med en række forskellige ugentlige programmer fyldes hverdagene hurtigt ud. Anbefalesværdigt er især deres ”Tastning Menu”, hvor en meget entusiastisk vært gennemgår de bedste analyser lavet den seneste uge på The Economist. Det går hurtigt – men giver et godt overblik over hvad der rør sig. Herudover selvfølgelig programmet ”Money Talks”, som dykker ned i økonomiske problemstillinger, sektorer og markeder. Et program som minder os alle om hvorfor vi valgte at læse økonomi i første omgang, idet Finans-redaktøren på The Economist går i dybden og laver spændende interviews i høj kvalitet.

30 minutter varer en typisk episode. Udgives de fleste hverdage.
Kan downloades her.
Karakter: 5

Freakonomics
Med populære podcasts som ”How to become great at just about everything” er den kendte bog Freakonomics blevet til podcast-serie fyldt med spændende interview. ”Showing the other side of the story”. Værten Stephen Dubner dykker ned i forskellige emner med gennemarbejdede interviews med forskere og forfattere. Og selvom der generelt er mange afsnit med økonomi (og rigtig mange med adfærdsøkonomi), så er der også afsnit med personer som Trevor Noah – amerikansk talkshowvært.  Så man kan med fordel lede lidt igennem episoderne for at finde det der passer lige til en selv. Men niveauet er højt – og gæsterne er spænende. Undertegnede var især vildt med afsnittet omkring økonomiske eksperimenter af "the gambler’s fallacy" kendt fra spilteori, foretaget ved amerikanske baseball kampe.

40 minutter varer en typisk episode. Udgives en gang om ugen.
Kan downloades her.
Karakter: 3

LSE Public Lecture Series
London School of Economics arrangerer flere gange om ugen offentlige forelæsninger eller debatter med nogle af verdens største navne inden for økonomi, politik og øvrige socialvidenskaber. Alle forelæsninger bliver optaget og udgivet som podcast, der kan hentes i linket nedenfor.

Emnerne varierer en del, fra udviklingsøkonomi og eurokrise til iværksætteri og finansiel regulering. Alene i år har blandt andre Olivier Blanchard (fhv. cheføkonom i IMF), Jim Yong Kim (præsident i Verdensbanken), Andrew Haldane (Bank of England) og Amartya Sen (nobelprismodtager) været forbi og holde oplæg samt svare på spørgsmål fra salen.  

60 minutter varer en typisk episode. Udgives flere gange om ugen. 
Kan downloades her.
Karakter: 4

Peterson Institute for International Economics
Den amerikanske tænketank Peterson Institute for International Economics (PIIE) optager alle konferencer, foredrag og debatter og udgiver som podcast. Emnerne spænder vidt, fra udviklingen i WTO og amerikansk handelspolitik til de økonomiske konsekvenser af Brexit, men har altid relation til international økonomi. Tænketanken har tilknyttet en lang række prominente økonomer, så som Jason Furman (fhv. chef for præsident Obama's Council of Economic Advisors), Olivier Blanchard (fhv. cheføkonom i IMF) og Justin Wolfers (prof. University of Michigan).
Som en lille bonusinfo kan det nævnes, at man ofte kan høre den danske Jacob Funch Kirkegaard udlægge verdenssituationen, da han er senior fellow ved PIIE.

60 minutter varer en typisk episode. Udgives flere gange om ugen. 
Kan downloades her.
Karakter: 4

Millionærklubben
Millionærklubben har et simpelt setup. Det handler om millionærerne. Alle hverdage mellem 9.05-10 på Radio247 snakkes der penge, aktier, markeder og ikke mindst personernes bag. Programmet, som også kan høres som podcast, varer 55 minutters. Man kommer derfor her rigtig i dybden med hvert emne. Deltagerne fortæller om hvordant det var en konkurrence i folkeskolen der først fik dem intresserede i aktiemarkedet, de afslører deres strategi for køb og salg - og så lærer du hvorfor du ikke må få et crush på dine aktier. Det dygtige hold af bag (de to værter Pernille Enggaard og Bodil Gantzel og de to aktieeksperter, Lau Svenssen og Lars Persson) gør et godt stykke arbejde for et afslappende program. Og så handles aktier direkte under udsendelserne.

55 minutter varer hvert afsnit. Udgives alle hverdage.
Kan downloades her.
Karakter: 4

EconTalk
Som økonomiprofessor er Russ Roberts bedre kvalificeret til nørdede økonominterviews end de fleste andre. Én gang om ugen de sidste 11 år har han således inviteret spændende mennesker til en times snak om økonomisk videnskab, forskning og undervisning samt mange andre relaterede (og enkelte urelaterede) emner. Russ er klar fortaler for en klassisk liberalisme og citerer ofte F.A. Hayek i sine samtaler, men han formår at interviewe sine gæster med et åbent sind og holder oftest de politiske indspark relativt sobre.
Blandt hans gæster finder man blandt andre kendte økonomer som: Thomas Piketty (PSE, LSE), George Borjas (Harvard), Angus Deaton (Princeton), James Heckman (Chicago), Alvin Roth (Stanford, Harvard), Paul Romer (Verdensbanken), Robert Solow (MIT), Daron Acemoglu (MIT), Joshua Angrist (MIT), Emily Oster (Brown), Lars Peter Hansen (Chicago), Edmund Phelps (Columbia), Joseph Stiglitz (Columbia), Ronald Coase (Chicago), Eugene Fama (Chicago)  og mange flere.

60 minutter varer en typisk episode. Udgives én gang om ugen. 
Kan downloades her.
Karakter: 4

Alle de andre podcasts du bør lytte til
Udover ovenstående økonomiske podcast anbefales den nye podcast-serie fra Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen som vi tidligere har skrevet om, BBC's World Service som giver de vigtigste nyheder hver morgen og selvfølgelig de populære reportager af Third Ear som bl.a. serien "Kvinden med den tunge kuffert". 

Kan du anbefale en økonomi-podcast, som alle polit-studerende bør høre? Kommenter herunder!

Tags: #økonomi  #podcast  #international  #Dansk Økonomi  #trend 

Faktaboks


3 kommentarer


Dog Meister

Dog Meister @ d. 13. march 2019 #1

Jeg har selv brugt meget tid på at lytte til Freakonomics, som kommer vidt omkring på og er meget detaljeret i deres podcasts!

Kenneth
https://houseofbanks.dk


Dog Meister

Dog Meister @ d. 15. november 2019 #2

Jeg har selv brugt meget tid på at lytte til Freakonomics, som kommer vidt omkring på og er meget detaljeret i deres podcasts!

https://selaan.dk/laan/


Andreas Thommesen

Andreas Thommesen @ d. 05. december 2019 #3

Hvis man ønsker en mere kritisk tilgang til økonomi så kan jeg stærkt anbefale Richard Wolffs Economic update, og David Harveys Anticapitalist cronicles


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger
Faktaboks


Du vil måske også synes om