Green sky dreaming?
Erhvervsredaktør Linda Overgaard
Berlingske Business
I denne uge var byen fuld af notabiliteter med håb om en grønnere verden – og for manges vedkommende også om »green business«. Et begreb der var rødglødende interessant op til COP15-topmødet i december 2009, og som måske får en revival med den nye regering.
Den var i hvert fald talstærkt repræsenteret ved den internationale konference om grøn vækst Global Green Growth Forum, som Danmark forleden var vært for i Moltkes Palæ i København.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) inviterede FNs generalsekretær Ban Ki-moon på arbejdsfrokost i ministeriet, og i det hele taget var ministre og andre af samfundets spidser i topberedskab for at sikre Danmark en fortsat plads på verdenskortet som førende grøn nation.
Her fra redaktionen sendte vi skam også en journalist og en fotograf, selv om vi ellers sjældent dækker timelange arrangementer, fordi det er for ressourcekrævende i forhold til, hvad læserne får ud af det.
Arrangementet var noget helt særligt og beregnet til at fremme grønne offentligt-private projekter og partnerskaber.
MEN HVAD SKER der så nu? Kommer der noget ud af det, eller var de to dages møde bare en flot paradeforestilling? Den officielle konklusion siger, at en række projekter er godt på vej, og regeringen vil jo også, at grøn vækst skal trække et stort læs.
I onsdags kunne vi f.eks. fortælle i Business Ejendomme, at klimaminister Martin Lidegaard (R) vil gøre en gennemgribende og systematisk indsats for at nedbringe CO2-udledningen fra samtlige landets ejendomme.
DER sker altså noget inden for »green business« i disse uger, og selv om de nyeste og grønneste energiformer eksempelvis kræver store offentlige tilskud for at komme fra start, og selv om den grønne branche i undertiden synes at suge fantaster til sig, så er der faktisk håb om, at Danmark kan gøre en forskel og bidrage til en grønnere verden, samtidig med at vi forhåbentlig opfinder noget, vi selv kan leve af.
Engang var der en deltager på et kursus, som fortalte, at Lego havde ansat en »blue sky-dreamer«.
Dette fascinerende udtryk kommer op til overfladen i ny fortolkning, når de grønne vækstbobler flagrer forbi. Men selv om det måske bliver ved »green sky dreaming«, så lad os dog endelig bevare håbet og dyrke det lidt. Vi kan lige så godt klynge os til de lyspunkter, der trods alt tegner sig i en depressiv periode.
Linda Overgaard
Berlingske Business
Jokeren viser pels i Kina
MARKEDSFØRING. Der kan være mange penge i at få kendte mennesker til at sælge et produkt. Det er formentlig også derfor, Kopenhagen Fur har fået den kontroversielle rapper Jokeren til at optræde på plakater i for eksempel Københavns Lufthavn og i stormagasinet Illum iført pels og rapstjerne-attitude. Men om samarbejdet fører til gevinst i det lange løb er måske mere tvivlsomt. Jokeren har nemlig gjort sig bemærket med uheldige udtalelser om euforiserende stoffer, så Kopenhagen Furs ledelse måtte kalde ham til en »kammeratlig samtale«, og flere eksperter mener, han er forkert valgt til at sælge danske pelsvarer i Kina. Kun fremtiden kan vise, om den uforudsigelige rapper bliver populær hos pelskøberne, men måske Kopenhagen Fur ender med at ønske sig tilbage til tider med mere stilfærdige frontfigurer som for eksempel badmintonspilleren Peter Gade, som pelsfirmaet tidligere har haft succes med.
Mere kongelig outsourcing
PRODUKTION. Royal Copenhagen rykker nu mere produktion af porcelænsstel til Thailand. Snart foregår omkring 90 procent af fremstillingen i udlandet, men det sidste bliver tilbage, bedyrer den kongelige porcelænsformidler. Det dyre Flora Danica-stel skal nemlig fortsat produceres i Danmark – nærmere betegnet på fabrikken i Glostrup. Krisen var i 2009 ved at klemme livet helt ud af den gamle porcelænsfabrik. Nu er Royal Copenhagens udflytningsprogram så ved at være gennemført, og det giver håb om et lidt mere positivt resultat til aktionærerne.
Gylden tid for sommerhuse
INDTÆGTER. Sensommeren blev god for de sommerhusejere, der ville leje deres fritidsboliger ud til turister. Der var nemlig 12 procent flere overnatninger i august end i den tilsvarende måned året før, fortæller Danmarks Statistik. Det var de udenlandske gæster, der pyntede på statistikken, for de tegnede sig for 212.000 ekstra overnatninger. Især tyskerne er glade for de danske sommerhuse i august. Omvendt faldt de danske overnatninger med én procent, så trangen til sommerhushygge er altså lidt på retur på de hjemlige breddegrader.
Nyt Legoland i Florida
AMUSEMENT. Verdens største Legoland åbner i dag i Orlando, Florida – tre kvarters kørsel fra Disney World. Legoland er nu ejet af det britiske Merlin Entertaintment, som Lego-familien er medejer af. Der er åbnet et væld af parker siden den første i Billund i 1968, og snart kommer der også et Legoland i Malaysia.
Mere lavpris i luftrummet
FLYVNING. Det spanske lavprisselskab Vueling begynder at flyve fra København 1. november, så nu er der endnu et lavprisflyselskab. Vueling er det fjerdestørste lavprisselskab i Europa efter Ryan-Air, EasyJet og Norwegian, skriver check-in.dk. I første omgang vil Vueling flyve tre gange om ugen fra København til Madrid.
Just-Eat spiser hele verden
MADBUTIK. Den danske takeaway-portal Just-Eat har netop købt 1.000 restauranter i Brasilien, skriver Jyllands-Posten, så den fremadstormende iværksættervirksomhed må siges at være godt forbi kuvøsestadiet. Just-Eat opererer nu i 16 lande på tværs af fire kontinenter og leverer samlet set mere end 100.000 måltider om dagen, idet mere end 20.000 restauranter er knyttet sammen.
App fanger tyveknægte
MOBILT. En tyv blev fanget, da han udløste en applikation på den iPhone, han havde stjålet fra en dame på gaden i Queens i Australien. Pludselig havde tyven taget et billede af sig selv og sendt det til telefonens rette ejermand. Så kom ikke og sig, at apps til mobiltelefoner kun er legetøj og tidsfordriv. God weekend!
Berlingske Business - www.Business.dk
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2