Hvor arbejder du?
Jeg arbejder i Nordea Investment Banking, hvor jeg sidder i Corporate Finance (hos os også kaldet Advisory). Jeg startede i august sidste år og havde et halvt år tilbage af bacheloren på daværende tidspunkt (det famøse hemmelige syvende semester).
Hvor mange timer arbejder du om ugen?
Jeg er ansat til 25 timer om ugen, dvs. to arbejdsdage men det faktiske timeantal er stærkt varierende. Op til eksaminer tager jeg som regel helt fri, mens jeg til gengæld lægger langt flere timer i andre perioder. Generelt er der virkelig stor respekt for, at studenterne også har eksaminer at se til, og mine kolleger er (irriterende) gode til at komme med påmindelser såsom "husk nu at passe skolen!".
Hvordan fik du jobbet?
Jeg søgte jobbet efter at have set en jobannonce på LinkedIn. Interviewprocessen var fordelt på to runder med i alt seks samtaler - første runde bestod af tre interviews med juniors (dvs. unge fuldtidsansatte), mens jeg i anden runde mødte tre seniors. Processen forløb over et par uger og inkluderede ikke deciderede tests, selvom jeg dog blev stillet nogle numeriske spørgsmål og lignende, ligesom jeg blandt andet skulle snakke om corporate finance-relaterede artikler i dagens udgave af Børsen. Siden da er der indført en standard HR-test, som både indeholder en numerisk og en sproglig del, og som alle skal igennem forud for samtalerne.
Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?
På en typisk arbejdsdag hjælper jeg til på et projekt, hvor vi enten er blevet valgt som rådgiver af kunden, eller hvor vi kæmper mod andre rådgivningshuse om at blive valgt (det hedder "at pitche"). I afdelingen arbejder vi med projekter inden for både Equity Capital Markets (ECM), dvs. kapitalmarkedstransaktioner som for eksempel børsnoteringer og kapitaludvidelser, og Mergers & Acquisitions (M&A), dvs. køb og salg af virksomheder.
Som eksempler på, hvad vi har arbejdet med i afdelingen det sidste år, kan nævnes børsnoteringen af ISS, en fair value opinion af Dansk Supermarked for Mærsk i forbindelse med salget til Salling Selskaberne, og salget af aktier i DONG Energy til Goldman Sachs med flere, hvor vi var rådgivere for DONG Energy.
Alt efter projekttype skal der laves en masse analyser, præsentationer til involverede parter og generel processtyring - og det er her, vi kommer ind i billedet. Som student er man selvfølgelig nederst i fødekæden, men det betyder bestemt ikke, at man ikke bliver inddraget i, hvad der foregår, og man får et helt unikt indblik i processen og kendskab til de forskellige industrier. Ofte er man fast tilknyttet til et bestemt projekt, især når man har fået en vis erfaring.
Et helt konkret eksempel på en arbejdsopgave kan være, når vi skal værdiansætte en virksomhed, og man som student for eksempel hjælper med at undersøge sammenlignelige virksomheder (peer group analyse) eller med at skabe overblik over tidligere transaktioner inden for samme industri. Eller når man forud for et møde med en købelysten virksomhed laver en række virksomhedsprofiler på potentielle targets. Men opgaverne er vidtomspændende, og nogen gange bruger man mange timer på at få et bestemt PowerPoint slide til at spille - eller man står ude i printerrummet og klargør præsentationer forud for et kundemøde.
Havde du relevant erhvervserfaring da du fik jobbet?
Jeg havde erfaring fra Social- og Integrationsministeriet, Alm. Brand og Venstre på Christiansborg, men bestemt ikke noget særligt corporate finance-relateret - jeg har nok det, man vil kalde en ret bred profil, men så igen, jeg var heller ikke særligt langt på studiet, da jeg fik jobbet. Jobbene havde dog givet mig nogle brugbare Excel-færdigheder og generel erfaring med, hvad det vil sige at befinde sig på en professionel arbejdsplads, som man bestemt ikke skal undervurdere værdien af i mine øjne.
Hvilke fag har været mest relevante for dig? - herunder bestemte valgfag der er gode?
Alt der har med regnskab at gøre er generelt rigtig godt at komme igennem - i mit tilfælde "Årsregnskab og Regnskabsanalyse" samt "Regnskabsanalyse og Aktievurdering". Og så selvfølgelig "Corporate Finance and Incentives" og "Corporate Finance Theory", som jeg dog ikke har haft endnu. Desuden skrev jeg bachelor om børsnoteringer, og det fik jeg rigtig meget ud af - så kan generelt stærkt anbefale, at man tænker sig om, når man vælger emne! Jeg drager dog også god nytte af al den matematik og økonomisk intuition, man som polit bliver slæbt igennem i løbet af bacheloren. Det gør det lettere for mig at sætte mig hurtigt ind i den teori, jeg som polit ikke har lært på studiet.
Hvad er det bedste ved dit job?
Der er generelt en rigtig god stemning på kontoret, også selvom der i perioder kan være meget travlt. Der er mange unge i afdelingen, og samtidig er alle meget dygtige og opmærksomme på at lære fra sig - det er fedt at arbejde med eksperter på området, og man kan ikke andet end at føle sig privilegeret. Personligt tiltaler det mig også, at der næsten altid er travlt og stor brug for en hjælpende hånd, så man føler, man gør en reel forskel i løbet af en arbejdsdag. Og så er det jo nogle vildt store projekter, man sidder på, hvor resultatet som regel er meget håndgribeligt. Jeg keder mig aldrig, når jeg er på arbejde!
Er der fryns og sociale arrangementer på arbejdspladsen?
Det må man sige ja til. Kantinen serverer en udmærket frokostbuffet, men dagens højdepunkt er helt klart aftensmaden, som det altså er lækkert at få serveret på et sølvfad, når man til dagligt lever det hårde liv som fattig studerende. Og så er det også fint at kunne tage en taxa hjem efter lange arbejdsdage. På festfronten er vi godt dækket ind med både sommer- og julefest, og derudover er der to gange om året "Associates' Night Out", hvor de unge i afdelingen laver noget sjovt sammen (før har det været gokart og paintball - ja, der er et stort flertal af drenge) og spiser middag et sted i byen. Hvert år i september er vi desuden en weekend i Stockholm på "off-site" med hele Nordea Investment Banking i Norden.
Kan du se dig selv arbejde videre hos Nordea og/eller i den finansielle industri, når du er færdig?
Ja, det kan jeg sagtens. Og jeg kan kun anbefale andre politter at søge samme vej!
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2