Har Roskilde Bank været for grådig?
- Ja, det har den, lyder det prompte og utvetydige svar fra Søren Kaare-Andersen, der er nu tidligere administrerende direktør i Roskilde Bank.
Med udgangen af april forlod han rorpinden i Roskilde Bank efter to år i orkanens øje. Han har fra første række oplevet, hvordan grådighed har skabt en dyb økonomisk krise. En overdreven eksponering over for ejendomsmarkedet i jagten på at "vækste" og hente profit gravede et hul i fundamentet på Roskilde Bank. Et hul, der endte med at blive en afgrund. Men også i samfundet som helhed har jagten på profit - til en ny bil, flere rejser, dyrere vin - gravet et hul under økonomien, der har skabt det, vi i dag kalder den værste krise siden den store depression. Søren Kaare-Andersen mener nemlig ikke, at det kun er i Roskilde, man har været for grådige.
- Vi er ikke de eneste, der har været grådige. Det har resten af det danske samfund også. Vi har været storeksponenter for det, og vi skal tage vores del af det ansvar, der ligger i den forbindelse. Men resten er ikke ansvarsfrie. Det har politikerne bare meget svært ved at forstå, mener Søren Kaare-Andersen.
Han peger på fænomener som afdragsfrie lån og det faktum, at danskerne, ved at låne for hver en krone i friværdien, er blevet et af de mest gældsatte folkefærd i verden.
- Det er bare mere vil have mere hele tiden. Det er grådighed.
Kejserens nye klæder
Så det du kalder på, det er, at mens mange står og peger fingre af Roskilde Bank og siger "det var i godt nok ikke så gode til, det der", så burde man måske også overveje, hvor stor en andel, man selv har i det?
- Jeg siger ikke, at Roskilde Banks situation alt i alt er andres skyld. Det er bankens egen skyld. Det er helt hævet over enhver tvivl. Men hvis vi tager diskussionen af, hvordan samfundet er kommet i den situation, så er jeg nød til at sige, at det er det samlede samfunds ansvar. Jeg ved godt, at det får man ikke ros for at sige. Men det gjorde ham den lille knægt heller ikke, da han stod og sagde "se de har ikke noget tøj på", siger Søren Kaare-Andersen med en slet skjult hentydning til HC Andersen eventyret Kejserens ny klæder.
- Det er sådan, at vi hver især har et ansvar, og det må vi hver især leve op til.
Aktionærerne har også et ansvar
Han erkender altså fuldt ud, at det var banken selv, der gravede det dybeste spadestik under banken. Men selvom rækken af utilfredse aktionærer uden for Roskilde Bank - særligt i dagene efter kollapset - har været lang og stemningen utilfreds, så mener ex-direktøren ikke, at aktionærerne kan se sig helt fri for et ansvar.
- Det er klart, at hovedansvaret kan jeg godt placere, men mange andre har også et ansvar for det her. Aktionærerne har jo ikke stillet spørgsmålstegn. De kunne læse det i årsrapporten, de fik hvert år. De kiggede lidt på det og så, at deres aktiekurs steg. Det var godt nok til dem.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2