Ung iværksætter: Polit var en stor hjælp!

I iværksættermiljøet kan der nogle gange blive set ned på uddannelse, da uddannelse forbindes med karriere og ikke iværksætteri. 

Denne idé er måske forstærket af, at nogle af de største navne inden for iværksætteri, som Steve Jobs, Bill Gates og Mark Zuckerberg, er såkaldte college dropouts. Disse store navne er eksempler på, at det er muligt at opnå succes med iværksætteri uden en videregående uddannelse. 

Dog er det ikke ensbetydende med, at en videregående uddannelse ikke vil bidrage positivt til iværksætteri. Uddannelse kan både bidrage med en række soft skills og hard skills, der er vigtige for iværksættere.


”Personligt vil jeg mene, at jeg har fået en del færdigheder gennem min uddannelsesrejse, som har givet mig et godt udgangspunkt for at opnå succes med iværksætteri. Nogle af de soft skills man kan tilegne sig gennem uddannelse er kommunikation, problemløsning og samarbejde, mens hard skills omfatter færdigheder inden for eksempelvis programmering, finansiering, markedsføring og regnskab.”, siger Hasan El Youssef, politstuderende og stifter af platformen for online lektiehjælp, TopTutors. 

I det følgende vil Hasan opsummere 5 konkrete måder, hvorpå hans uddannelse har hjulpet ham som iværksætter: 

 

1) Forståelse for bogføring og regnskab 
Med en universitetsuddannelse i økonomi lærte jeg en del om bogføring - samt hvordan man opstiller et regnskab og analyserer det. Jeg lærte om forskellen på en resultatopgørelse, balance og likviditetsopgørelse og meget mere. Disse færdigheder er især vigtige i starten af iværksætterrejsen, hvor man måske ikke lige har råd til at outsource bogføringen. 

 

2) Matematiske kompetencer 
De matematiske kompetencer, man kan opnå ved at tage en uddannelse i økonomi, er meget brugbare for en iværksætter. Er man eksempelvis vant til at arbejde med matematik, vil man sandsynligvis være mere tilbøjelig til at basere beslutninger på nøgletal i stedet for mavefornemmelser. Desuden vil man være bedre rustet til at tracke de rette KPI’ere, og hermed træffe endnu bedre beslutninger. 

 

3) Terminologi
Når man går på en økonomisk uddannelse, får man sat navn på alle økonomiske problemstillinger og fænomener. Det betyder også, at når man endelig møder disse problemstillinger i virkeligheden, så kan man kommunikere problemet i et lingo, som alle i organisationen forstår. Dette sparer både tid og ressourcer samtidigt med, at det mindsker omfanget af fejl og miskommunikation. 

 

4) Bedre økonomiske beslutninger
I en startup er der knappe ressourcer, om det gælder kapital, arbejdskraft, viden, systemer mv. Derfor er det vigtigt, at man træffer de rigtige økonomiske beslutninger på det rette tidspunkt. På økonomistudiet lærer man blandt andet om allokering af ressourcer, alternativomkostninger, stordriftsfordele og konkurrenceforhold. Selvom økonomi til dels indlæres teoretisk på universitetet, så har det stadig en praktisk brugbarhed. Nogle af de teoretiske scenarier, som man lærer om på studiet, vil man opleve som iværksætter og hermed kunne relatere til virkeligheden. 

5) Økonomisk modellering
På Polit lærer man at lave økonomiske modeller, hvilket er utrolig brugbart i den virkelige verden. Selv har jeg lavet en økonomisk model, som, baseret på forskellige antagelser, giver det optimale markedsføringsbudget med henblik på maksimering af omsætningen. Uden en økonomiuddannelse havde jeg nok ikke engang vidst, hvad en økonomisk model var og slet ikke, hvordan jeg skulle implementere sådan en i Excel.

 

Allerede som hhv. 20-, 21- og 22-årige sprang Yasmin, Hasan og Elmar ud i iværksætteri med virksomheden TopTutors, hvor topstuderende tilbyder elever i folkeskolen og gymnasiet online lektiehjælp. Stifternes mission er at hjælpe alle elever med at opnå deres fulde potentiale – uanset hvor de bor.

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk