Ung polit i Dansk Industri

Sebastian Kaldahl er Cand.Polit og økonomisk konsulent i Dansk Industri. Her arbejder han primært med makroøkonomiske analyser.

Hvornår blev du færdiguddannet cand.polit, og hvilke områder af økonomien fokuserede du på i din uddannelse?

Jeg blev færdiguddannet i sommeren 2019. Start på kandidaten var ret ufokuseret i forhold til faglig retning, og jeg var samtidig ret stresset over, at studietiden var ved at lakke mod enden. Lidt den samme følelse som at stå fortabt i Magasin dagen før juleaften med en alt for kort ønskeseddel i hånden. Ret hurtigt på kandidaten fik jeg heldigvis forvildet mig ind på et kursus om CGE-modellering – det var en total øjenåbner. Sammenspillet mellem makroøkonomisk teori, praktisk metode og intuition passede utrolig godt til mit faglige temperament. - Jeg skal se tingene ske via tal og grafer, før det for alvor giver mening. Jeg endte med at bruge knapt halvdelen af min kandidat på CGE-modeller. Selvom jeg ikke direkte bruger modellerne i dag, anvender jeg stadig meget af den makroøkonomiske forståelse herfra. Så kæmpe anbefaling herfra.

Hvilken stilling har du i DI, og hvordan fik du den?

Jeg er økonomisk konsulent i DI’s afdeling for økonomisk politik og analyse (ØPA). Oversat til traditionelt polit-sprog er det en afdeling, som primært arbejder med analyser i et makroøkonomisk perspektiv.

Jeg fik jobbet på en ret specielt måde, da jeg kom ind via en fusion med Dansk Byggeri.

Hvor længe har du haft jobbet, og hvor har du haft arbejdet før din nuværende stilling?

Jeg blev ansat i DI primo september 2020. Jeg har min studentermedhjælper-”opdragelse” fra Dansk Byggeri, hvor jeg også blev fuldtidsansat efter endt studie. Jeg synes, at kombinationen mellem mit faglige fokus på makroøkonomi fra KA’en og min branchespecifikke kendskab fra Dansk Byggeri har klædt mig godt på til et job i ØPA, hvor vi laver mange makroorienterede analyser, men hvor vi også bidrager til branchefællesskabernes arbejde.

Hvad består dit arbejde i?

Min primære opgave er at overvåge den indenlandske konjunktursituation på helt kort sigt. Det indebærer både, hvor dansk økonomi står lige nu, og hvor vi er på vej hen de kommende måneder og kvartaler. I den forbindelse har jeg ansvaret for DI’s Virksomhedspanel, som er en stor bidragsyder til mine analyser.

Udover mine opgaver består ØPA’s arbejde også af en større prognose for dansk økonomi, produktivitetsanalyser, overvågning af de offentlige finanser, koordineringen af det omfattende arbejde med DI’s 2030 plan, kommunalt erhvervsklimaundersøgelse og meget mere.

Udover vores eget analysearbejde fungerer min afdeling også lidt som en slags hovedbanegård for det samlede analysearbejde i DI. DI er et hus med mere end 800 ansatte, og der er analytiske kræfter mange steder. Mange analyser rammer vores perron, inden de kommer ud i medielandskabet, og det kræver en del sparring med andre afdelinger. 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Det er meget varierende. Jeg har lige holdt et oplæg for en tunesisk erhvervsorganisation, og det oplever jeg ikke ligefrem hver dag. En typisk arbejdsdag veksler fra fordybelse og forarbejde til selve udarbejdelsen af en analyse. Jeg bruger faktisk også en del tid på selve formidlingen. Mange af mine analyser skrives ikke fra en økonom til en anden økonom. Analyserne skal selvfølgelig stå på et solidt fagligt fundament, men de skal også kunne forstås af journalister, virksomheder, politikere og andre samfundsinteresserede borgere. Det er svært at rykke en større dagsorden, hvis det kun er økonomerne, som klapper i hænderne.

Hvordan er det sociale miljø på din arbejdsplads?

Det er særdeles fremragende. Vi sidder i storrumskontor i Industriens hus, så vi kommer hinanden meget ved i det daglige. Corona har dog skabt sine udfordringer, da vi i perioder arbejder meget hjemme. Min chef er rimelig insisterende på, at det sociale element af en arbejdsdag skal fortsætte hjemme fra stuen. Så vi har opjusteret med afdelingsmøder og sociale indslag, og det er faktisk utrolig rart. Jeg sætter faktisk mere pris på det sociale nu, da det før corona sommetider godt kunne blive taget lidt for givet.

På tværs af afdelinger er DI også en meget social arbejdsplads. Vi har en meget aktiv personaleforening, en vinklub, en forening for unge konsulenter og meget mere. Så hvis du har været medlem af diverse studenterforeninger, vil der være rig mulighed for at få dit sociale behov opfyldt i DI.  

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

At jeg den ene dag føler, at jeg mestrer mine arbejdsopgaver, og den næste dag så finder ud af, at der stadig er uanede mængder af læring foran mig. Balancen mellem yes-oplevelser og nye faglige udfordringer er super fed. Samtidig er jeg omgivet af kollegaer med enorme faglige kompetencer, som de med glæde deler ud af. Det er en ren fornøjelse, når man er relativt nyuddannet og stadig er på en stejl læringskurve. Det er så bare en kæmpe bonus, at mine kollegaer også er humoristiske og klar på at snakke om andet end udenrigshandelsstatistikken og konkurrenceevne.

 

Hvis du skulle give et råd til nyuddannede, der skulle ud og finde sit første fuldtidsjob, hvad skulle det så være?

Det er et svært spørgsmål at slutte af på. Der er ikke ligefrem en one size fits all. For mig gjorde studiejobbet udfaldet. Jeg vidste, at jeg ville fortsætte et sted, hvor der skabes analyser, der sætter en dagsorden i medier, og hvor det politiske også er en vigtig ingrediens i dagligdagen. Hvis du har det lidt på samme måde, vil jeg mene, at DI er et rigtig godt sted at starte. Hvis det makroøkonomiske ikke lige har din interesse, er der også rig mulighed for at prøve kræfter på andre fagområder. Man kan fx sidde med de mere branchespecifikke udfordringer i vores branchefællesskaber, klima, skattepolitik og arbejdsmarkedsforhold.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk