Overtager computeren aktiemarkedet?

Peter Juel Jensen

Kenneth Praefke skriver i Ræson om computerens indtog på aktiemarkedet.

Stud. Polit Kenneth Praefke skriver i en spændende artikel i Ræson om hvorvidt mennesket og finanstilsynet skal lade sig skræmme af computerens indtog på aktiemarkedet. Allerede i dag foretages over halvdelen af Amerikanske aktiehandler uden menneskelig indblanding.  

I kender forfatteren, da Kenneth har skrevet tæt på 100 artikler til altandetlige.dk og været med fra den spæde start. Læs artiklen her:

http://raeson.dk/2010/aktie-mekanik-skal-vi-frygte-computeren/

5 kommentarer


Gæst

Anders (gæst) @ d. 14. october 2010 #1

Super spændende artikel! Det bliver rigtig interessant når der begynder at være nogle, som spekulerer _imod_ algoritmerne -- dvs. som forstår hvordan algoritmerne er skruet sammen og kan bruge det imod dem... så snart det sker skal algoritmerne ændres så de kan opdage den slags "afledningsmanøvrer".
Men så kører løkken, for kan man så spekulere imod det? Løsningen bliver nok noget kunstig intelligens af en art -- for ellers bliver det hurtigt så komplekst at et menneske ikke kan være med... og inden længe har vi CyberDyne og Terminator og så kommer der action på finanssektionen!


Adam Tejs

Adam Tejs @ d. 16. october 2010 #2

“Skal mennesket bekymre sig, når matematiske algoritmer og computere overtager handlen på aktiemarkedet?”.

Nej, det mener jeg ikke, tværtimod. Computerne er kommet for at blive, også på de finansielle markeder. Algorithmic Trading der udnytter muligheder for arbitrage sikrer likviditet og efficiens i markedet. Dette gavner også den private investor gennem lavere kurtage på aktiehandel og lavere bid/ask spreads som det ses eksempelvis hos nordnet eller saxobank.

Der vil altid være pessimistiske sortseere og politiske lykkeriddere der vil forbyde alt fra naked short selling til high frequency trading. Men dette skyldes enten uvidenhed eller et ønske om at få markedsaktørerne (i særdeleshed de store banker) ned med nakken. Det er vigtigt at gøre nogen til syndebuk for den finansielle krise, og her er investeringsbanker og Hedge Fonde nemme mål.


Gæst

Hr. Grøsvik (gæst) @ d. 18. october 2010 #3

Spændende spændende. Lidt om samme emne i 60 Minutes: http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=6945451n&tag=contentMain;contentAux


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 18. october 2010 #4

Udemaerket artikel - dog mener jeg det skal understreges at computere i langt stoerstedelen af tilfaeldene bliver brugt til at udfoere standard opgaver og ikke super avancerede algoritmer som skal give enorm profit.

Man kan jo ogsaa vaelge at se tingene fra en anden vinkel - det finansielle marked er ekstremt komplekst og har en stoerrelse som er ufattelig for de fleste - se bare swap markedet der dagligt handler swaps med en notional paa over 35 billioner (dvs 35000 milliarder) hver dag. I det omfang syner en fejl af denne stoerrelsesorden ikke stor (omend jeg dog er helt enig i at et fald paa 9% er katastrofalt, ikke saa meget fordi folk taber penge da indekset nok skal rette sig nogenlunde igen hvis faldet er ubegrundet, men mere fordi et saadant fald vil lede andre computeralgoritmer til at trigge deres koeb/salgs ordrer som i saa fald bliver indlagt paa forkert grundlag), og det er ikke ofte at dette sker. Hvis det skete med samme frekvens som fx DBSs forsinkelser (al fornuft tilsiger at DSBs egne tal for S-toge med 95%+ toge til tiden er hamrende forket ;) ) saa ville jeg vaere enig, men uden andet grundlag vil jeg dog sige: computer trading er kommet for at blive, og det vil komme til at dominere i langt stoerre omfang end det goer i dag.


Gæst

cstassen (gæst) @ d. 18. october 2010 #5

de 35 billioner er i USDs, vel at maerke - disse tal kan findes paa BISs hjemmeside


Tak for din kommentar!
Skriv venligst en kommentar der er længere end 5 tegn

Skriv en kommentar

Log ind for at kommentere - eller opret en bruger