1. december - Intern hos Goldman Sachs

I de senere år har en stadig større del af de politstuderende fundet interesse inden for de finansielle fag. For at i mødekomme denne udvikling blev grundfaget “Virksomhedsfinansiering” for første gang udbudt i 2001 og for studerende med trang til yderligere udfordringer findes et bredt fagudbud på såvel mat.øk., Handelshøjskolen og politstudiets egen kandidatdel. For studerende der selv ønsker at tjekke de akademiske teorier i praksis er der som politstuderende rig mulighed for at få et studiejob inden for den finansielle sektor hos fx Danske Bank eller Nordea. Har man mod på mere internationale udfordringer kan ligeledes forsøge sig med et internship hos en af verdens førende investeringsbanker som Deutsche Bank, J.P. Morgan, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley eller Goldman Sachs. Sidstnævnte tilbragte jeg en betragtelig del af min sommerferie med og det var uden tvivl en fantastisk udfordrende oplevelse!

Begrebet internship er særdeles velkendt uden for Danmarks grænser hvor de studerende som regel har et minimum af erhvervsarbejde i løbet af semestrene, hvorfor de må skaffe sig erhvervserfaring ved fuldtidsarbejde som interns i ferierne. At arbejde i sin ferie kan umiddelbart synes som et særdeles nytteeroderende element for de fleste unge mennesker. Men da en stadig større del af de nyansatte i mange internationale virksomheder rekrutteres direkte fra diverse intern-programs er udsigten til fastansættelse efter endt eksamen et besnærende element i lavvækstsstunder som disse. Denne og mere virksomhedsspecifikke grunde er således med til at forklare hvorfor en investment bank som Goldman Sachs hvert år modtager tusindvis af ansøgninger til deres summer intern program.

Ansøgningsprocessen er i sig selv en lærerig oplevelse. På www.gs.com kan man få information om de forskellige divisioner inden for den amerikanske investeringsbanks europæiske hovedsæde i London. Som politstuderende er divisionen “Fixed Income, Currency and Commodities (FICC)” umiddelbart mest interessant da der her er direkte eksponering til de makro-relaterede produkter/service. Jeg søgte denne division og kommer man igennem 1. interview-runde, der foregår i Danmark, går turen (for en enkelt dag) til London hvor i løbet af diverse interview udsættes for alt lige fra matematiske “mind teasers” til mere personlige spørgsmål. For førstnævntes vedkommende er det i mindre grad svaret der tæller - fokus hviler på tankegangen - og her er vi politskabte rationelle agenter faktisk temmelig godt stillet. Klarer man også 2. runde og det efterfølgende papirarbejde ligger planerne om kybriotisk sand mellem tæerne og lange danske sommeraftener selvfølgelig i ruiner - men for ude venter til gengæld 10 intensive uger i samvær med unge mennesker fra overalt i verdenen.

Som tidligere nævnt er FICC drevet af makro-relaterede produkter som fx statsobligationer, kreditobligationer, valuta og rentederivater. Divisionen rummer endvidere hele råvaremarkedet - og kan man ikke rigtig huske sammenhængen mellem priser, udbud og efterspørgsel er der her rig lejlighed for at få det lært en gang for alle. For de ca. 30 deltagende interns indledes sommerprogrammet med undervisning dels i firmaets og divisionens struktur dels i de mange markeder og produkter som der dækkes. Undervisningsformen er ekstrem intensiv, men har man som de fleste politstuderende en hvis makro- og international økonomisk forståelse samt rentesregningen i orden er hovedparten af det præsenterede materiale nogenlunde fordøjeligt. Udfordringen kommer for alvor når man selv skal præsentere diverse cases for ledende Goldman Sachs medarbejdere. Ingen tvivl om at studerende fra Cambridge, Columbia, INSEAD, Oxford og Wharton Business School har præsentationsværktøjerne i orden. Efter knapt 5 uger, hvor man har cirkuleret rundt blandt de mange afdelinger inden for divisionen, skal fokus begrænses til 2-3 afdelinger. Den resterende del af intern programmet bruges herefter til at gå i dybden med arbejdsopgaverne i disse områder og naturligvis til at lære samtlige medarbejdere at kende. Det er i sidste ende disse medarbejdere der skal bestemme om man engang i fremtiden skal fastansættes hos Goldman Sachs. Selv valgte jeg at fokusere på de rentedrevne afdelinger - hvor vi politstuderende helt sikkert har en kompetetiv fordel.

Udover muligheden for anvendelse af økonomisk teori kan et ophold som nærværende ligeledes give et par vink til den videre karriereplanlægning. Som medarbejder i Goldman Sachs og andre internationale investeringsbanker banks synes indtjeningsmulighederne uendelige - men man bør nøje afveje dette faktum overfor de menneskelige udfordringer/ omkostninger. Selv som intern arbejder man utrolig hårdt. For at være klar til når de finansielle markeder åbner møder de fleste medarbejdere før kl. 7 og man går sjældent hjem tidligere end kl. 20. Der er således tale om en arbejdsuge på mellem 60 og 80 timer hvilket ikke levner meget tid til venner, kæreste og familie. Til gengæld er man dagligt omgivet af entusiastiske og super intelligente mennesker, der i et innovativt miljø søger at maksimere for firmaet - for når julebonuserne uddeles at realisere at de formentlig også har maksimeret en del for sig selv! Som intern må man drømme sig til sådanne bonuser - men man er nu alligevel godt betalt under hele opholdet. Sidstnævnte muliggør naturligvis et temmelig lækkert London-(natte)-liv med venner og kollegaer - og et par gode weekendture til Danmark - så man alligevel kan nå at nyde bølgerne ved Liseleje og de lune sommeraftener på terrassen!

Især for studerende på kandidatdelen er et internship en god chance for at få indsigt i en international karriere inden de endelige jobvalg skal træffes. Om det bliver hos en investeringsbank, en konsulentvirksomhed eller noget helt tredje er mindre vigtigt. Så længe virksomhedens forretningsområde harmonerer med den studerendes interesser er man garanteret en fantastisk oplevelse. London ligger kun halvanden times flyvning fra Kastrup og denne sommer kunne jeg konstatere at i hvert fald 4 tidligere politstuderende inden for de seneste 3 år har fundet arbejde i Goldman Sachs’ FICC Division. At dømme efter deres entusiasme har det for dem været det rigtige valg. Måske flere er på vej via et internship som mit - det er i hvert fald en stor oplevelse og værd at forsøge!

Læs hele Politen fra september 2003 her. 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk