14. december - Dansker slår takten an i Fed

Når nogen af verdens vigtigste pengepolitiske beslutninger skal træffes, sidder der en dansker med ved bordet. Navnet er Morten Linnemann Bech, og han er rådgiver for den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed). Sammen med en stab af halvtreds økonomer, der er beskæftigede i Federal Reserves tolv distriktskontorer, rådgiver den danske Fed-økonom de amerikanske pengepolitiske beslutningstagere i, hvordan der skal føres pengepolitik i verdens største økonomi.

Morten Linnemann Bechs akademiske karriere startede i studiegården i indre by, hvor han efter tre år i selskab med Mankiw, Tirole og Varian blev Bachelor.polit. Derefter gik turen til University of California, Santa Babara, hvor han som Fulbright Student, blev kandidat i økonomi. Efter et par års ansættelse som fuldmægtig i Danmarks Nationalbank, vendte den danske økonom tilbage til den amerikanske vestkyst, hvor han blev Ph.d, med centralbanker som speciale.

Det var netop på baggrund af hans imponerende afhandling, at han fik et jobtilbud fra Federal Reserves regionalbank i New York, som han ikke kunne afslå. Derfor arbejder Morten Linnemann Bech nu som økonom i bankens forskningsafdeling. Den kun 32-årige danskers arbejde består blandt andet i at rådgive regionalbankens direktør samt betjene banken øvrige personale.

Dog arbejder han også med, at skrive artikler for førende amerikansk tidsskrifter såsom American Review samt fri forskning, der kan bruges, når banken skal træffe afgørende rentebeslutninger. Afdelingen som den hjemlige danske nationalbankøkonom arbejder for, gør ligeledes meget ud af at samarbejde med universiteter, så de ansatte ikke kommer for langt væk fra den akademiske verden.

Morten Linnemann Bech bruger især meget tid på at beskrive og analysere, hvorledes betalinger af store beløb foregår. Herunder er det særlige betalingssystem FedWire et centralt element. Systemet overfører nemlig dagligt over 2,5 billioner dollar mellem store banker og finansinstitutioner. Over halvdelen af disse transaktioner foregår i New York, da The Appel, ikke alene er USA’s finanscentrum med hele verdens finansielle omdrejningspunkt.

Når et så kompliceret system som Fedwire skal evalueres og forbedres, bruges blandt andet spilteori. John Nash teoretiske arbejde er især brugbart, når man skal beskrive, hvordan betalingssystemerne vil reagere, når de udsættes for pres.

At kende mere til disse sammenhænge er af ekstrem stor betydning for den amerikanske økonomi. En del af årsagen til børskrakket i 1987 var blandt andet, at det daværende FedWire fungerede så dårlig at bankerne ikke kunne overfører penge til hinanden. Og resultatet var katastrofalt. På blot en dag mistede den samlede aktiemarked over en femtedel af sin værdi. Det er sådanne kriser, Morten Linnemann Bech forhåbentlig skal være med til at forhindre sker i fremtiden.

Den danske polit har i øjeblikket kun overlov fra sit arbejde i Danmarks Nationalbank, derfor er det ikke usandsynligt, at han vender tilbage til sit arbejde i nationalbanken. Men med den gode teoretiske bagage fra Københavns Universitet sammen med rådgivningsarbejdet for Federal Reserve, er der uden tvivl et hav af amerikanske arbejdsgivere, der står på spring for at få fat i den dygtige økonom. Så hvem ved, om Danmarks eneste Fed-økonom nogensinde vender tilbage til de hjemlige breddegrader. 

Læs hele Politen fra december 2003 her

Virksomheder

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk