Det er grundlæggende interessant at vide lidt om, hvad der kan ske, når man engang står med sit afgangsbevis i hånden. De evige spørgsmål om, hvad man kan blive til, eller drive det til, mister aldrig helt sin værdi. Tom Jørgensen og Theis Nygaard har begge afsluttet politstudiet indenfor de seneste år og valgt en finansiel karriere i Nordea Markets.
Nordea Markets beskæftiger pt. 731 ansatte i hele Norden, hvoraf de 326 sidder i Danmark. Nordea Markets er ansvarlig for handel, analyse og salg af fixed income produkter, valutaprodukter, pengemarkedsprodukter, råvarer, erhversobligationer og kreditderivater, aktie- og indeksrelaterede obligationer, valuta- og rentederivater, samt debt capital markets produkter.
Polit’ens udsendte mødte de to unge herrer en fredag eftermiddag på deres arbejdsplads, med udsigt til afdelingens handelsgulv, hvor markederne denne eftermiddag dog så ud til at have nået noget nær en hvilepuls. Mest i øjenfaldende var det lidt særprægede sammensurium af slipseklædte, pomade-friserede bankfolk med hornbriller og de ganske mange i jeans og intet slips, som åbenbart udgør dresscoden på en fredag. Tom og Theis er begge 27 år og cand.polit’er, fra hhv. 2000 og 2002. Theis skrev speciale om Corporate Finance og sidder i dag i afdelingen for ‘Stuctured Products’, som arbejder med udvikling af finansielle produkter - typisk obligationer med indbyggede optioner eller andre derivater, som primært afsættes til virksomheder, mindre banker, private banking-kunder og private investorer. Tom skrev speciale om kreditderivater, og arbejder nu med Securitization - en struktureret finansieringsform for store erhvervskunder i Norden, ligeledes via. obligationsmarkedet.
Hvorfor valgte I at studere Polit og eksempelvis ikke HA?
Tom: Jeg vidste helt tilbage fra folkeskolen, at jeg skulle i retning af det økonomiske og var meget bevidst om det - ikke nødvendigvis på Polit, men ihvertfald en videregående uddannelse inden for området. Dengang vidste jeg ikke så meget om det faktiske studieindhold, men fandt efterhånden ud af, at politstudiet var teoretisk mest velfunderet.
Theis: Jeg tror, at det var lidt tilfældigt, at jeg endte på polit frem for f.eks. Handelshøjskolen. Måske skyldtes det , at jeg fornemmede at fagene på polit var mere teoretisk velfunderede.
Hvilket element fra studietiden gavner jer i dag mest?
Tom: Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg faktisk, det er mit studiearbejde. De IT-tekniske og praktiske erfaringer herfra er nok det, jeg bruger mest. Der har ikke været mange situationer, hvor jeg har sagt: “ahh, det kan jeg jo lige slå op i Copeland & Weston” (pensumbog i faget Finansieringsteori red.) …nej, spøg til side, det teoretiske stof ligger jo selvfølgelig bagved som en eller anden form for intuition. Selvfølgelig bruger man også nogle af de tekniske redskaber fra fagene investeringsteori og finansieringsteori.
Theis: Jeg synes helt klart også, at jeg har kunne bruge erfaringerne fra mit studiejob i mange sammenhænge. Derudover har specielt de finansieringsteoretiske fag givet mig en fornemmelse af de fundamentale sammenhænge indenfor dette område.
Hvornår startede I med studenterjobs?
Theis: Efter anden årsprøve.
Tom: Det gjorde jeg også. Personligt tror jeg at det er vigtigt med en studiejob, både som en praktisk understøttelse af det teoretiske studieforløb, men især også med henblik på fremtidige ansættelser.
Theis: Ja, det var ikke kun fordi, det ser godt ud på cv’et, men lige så meget fordi det er et godt supplement til studiet, og fordi man lærer en masse. Jeg startede et andet sted end der, hvor jeg var studentermedhjælp i længst tid og fandt så ud af, at det nok ikke var en branche, jeg kunne tænke mig at fortsætte indenfor. Man kan også bruge studenterjobbet til at pejle sig ind på, hvad man vil beskæftige sig med fremover.
Tom: Selvom om man ikke nødvendigvis beskæftiger sig med noget, der relaterer sig direkte til studiets indhold, så har det alligevel en væsentlig værdi, idet man beskæftiger sig med virkelige økonomiske problemstillinger. På studiet antager man jo ofte at en række markedsimperfektioner ikke er tilstede og verden er “perfekt” når modellerne udledes, men rent faktisk viser det sig, at i den virkelige verden så er det rent faktisk disse elementer, der driver mange økonomiske sammenhænge/transaktioner. Det får man en fornemmelse af, når man sidder i et studenterarbejde.
Er det bevidst at I er startet i Markets?
Begge: JA!
Tom: Jeg sad som student i Unibanks (nu Nordea red.) finansafdeling, og der overvejede jeg, hvad jeg skulle lave, når jeg blev færdig. Da mine interesser gik mere i retning af finansielle fremfor regnskabsorienterede problemstillinger, tænkte jeg, at det var oplagt at søge over i Markets, og få uddybet min teoretiske ballast med praktiske problemstillinger.
Hvordan ser jeres typiske arbejdsdag ud?
Tom: Der hvor jeg sidder, er det meget projektorienteret arbejde, derfor er der ikke nogle egentlige ens arbejdsdage. En del af arbejdet består i at koordinere en række forskellige interne og eksterne parter, så hele projektet kommer til at spille in tante. Officielt kommer jeg jo kl. 8.00-8.30 - (Det er sjældent set, siger Theis), og tager hjem kl.17-18 i rolige perioder. I projektperioder kan jeg sidde til over midnat, når der er deadlines, der skal mødes. I sådanne situationer må man blive siddende indtil ens del af arbejdet er fuldført, idet andres fortsatte arbejde afhænger heraf…
Theis: Jeg tror min arbejdstid er mere stabil. Jeg møder kl. 8 og går mellem kl. 17 og 18, men bliver tit også hængende lidt længere. Nogle gange går jeg lidt tidligere om fredagen - alt i alt bliver det nok til lidt mere end 37 timer, men det er på den anden side heller ikke en 60-70 timers arbejdsuge.
Hvad med forskellen på at være ansat med jeres stillinger i DK i forhold til London bankerne, som vel er det ultimative for mange med finansiel interesse?
Theis: Jo, det kan man måske godt sige, men man skal tænke på, at det også er et helt andet liv. Man arbejder typisk en del mere end i Danmark (jeg kender folk, der typisk arbejder 60-70 timer ugentligt), og som første eller anden års analytiker kan man også godt risikere at lave mange præsentationer, og knapt så mange spændende opgaver - i virkeligheden ikke få særligt meget ansvar. Det er nok et “trade-off”. Men du får et flot visitkort, det er helt sikkert!
Tom: Der er både for og imod. Når man sidder i en nordisk bank får man typisk nok lov til at lave noget mere på egen hånd, som Theis er inde på. Men omvendt, fordi du arbejder så meget i London får du til gengæld lov til at deltage i RIGTIG mange projekter, og selvom du i starten måske kun laver den kedelige del af arbejdet får man alligevel en stor og bred indsigt. Man skal heller ikke glemme, at der er meget innovation og udvikling af nye finansielle produkter i London, idet der er så stor en koncentration af finansielle aktører. Det kan være et godt springbræt til at rykke frem i rækkerne når (og hvis) man kommer hjem igen, idet man har nogle nye ideer og produkter med i kufferten...og så er lønnen i London jo heller ikke at undervurdere.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2