3. december - Sænk skatten nu!

Der er ingen vej uden om. Skatterne skal ned for at sikre forsat vækst i dansk økonomi. Så klart lyder meldingen fra topøkonomen Robert Barro der i November var i Danmark for at tale ved regeringens vækstkonference “vækst i vidensøkonomien”. 

“Snakken må ikke fortabe sig i diskussioner om hvorvidt skattelettelse er finansieret eller ej” Siger Harvard professor Roberet Barro der en søndag eftermiddag mødtes med Polit´en på Hotel Phoenix, i indre by. Robert Barro er økonom af den gamle skole, der tror på de underliggende økonomiske mekanismer og har stor tillid til markedets disciplinerende effekter. Særligt på uddannelsesområdet mener han, at de private kræfter skal have frit spil. “Private virksomheder skal i højere grad overtage offentlige opgaver. Ikke så meget på grund af de rent budgetmæssige besparelser, men nærmere på grund af private virksomheders gavnlige indvirkning på produktiviteten” siger Robert Barro. 

Barro var sidste år tæt på at vinde Nobelprisen i økonomi og har høstet et utal af priser og anerkendelser for sit arbejde, der ofte er gået på tværs af den etablerede stab af økonomer. Siden 1970 har han overrasket med alternative vinkler på den økonomiske og politiske situation- blandt andet som fast skribent på det respekterede erhvervsblad Business Week. På linje med OECD’s nye uddannelses rapport er Barro ikke imponeret over det danske uddannelsessystem. “I Danmark bruger man en forfærdelig masse penge på uddannelse af de unge, men er alligevel langt fra de bedste i Europa” siger Barro. Amerikaneren nævner det som en mulighed, at de rekordhøje danske skatter simpelthen ødelægger incitamenterne til at tage lang uddannelse og flere derfor helt fravælge at forbedre deres kvalifikationer.

Den kontroversielle økonom beroliger desuden Polit´ens udsendte, da han spørger til faren for voksende offentlig gæld, hvis toppen af skatten skæres væk. “Den megen snak om gældnedbringelse er efter min bedste overbevisning stærkt overvurderet. Se for eksempel på kritikken af Reagan administrationen, som kørte med underskud i 1980’erne. Det blev dengang sagt, at underskuddene var ødelæggende for den amerikanske økonomi. Men de efterfølgende ti år med ubrudt høj vækst må være et synligt bevis på, at en midlertidig offentlig gældsopbygning ikke nødvendigvis er skadelig for vækstpotentialet.” udtaler Barro.

Om rådene var gode eller dårlige kan man jo overveje i bagklogskabens evigt klare lys. Læs resten af december 2002-udgaven af Politen ved at klikke på nedenstående link.

Læs resten af Politen december 2002 her. 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk