At arbejde som konsulent i Økonomer Uden Grænser

Hvorfor søgte du Økonomer Uden Grænser?

Siden jeg startede på polit, har jeg haft ambitioner om at lære at bruge min uddannelse til at gøre livet lidt lettere for de mest trængte i samfundet. Økonomer Uden Grænser (ØUG) tilbyder, blandt andet,  økonomisk rådgivning til frivillige organisationer, der gør en indsats for at hjælpe udsatte grupper i samfundet. At være frivillig i ØUG giver således mulighed for, som sloganet afslører, at hjælpe dem, der hjælper andre.

 
Samarbejdet med Dansk Kvindesamfunds Rådgivning (DKR) var for mig særligt interessant, da det åbnede mulighed for at få indblik i hvilke slags udfordringer danskere har i dag, som de har behov for hjælp til at klare.

Hvad gik projektet ud på? 

Formålet med samarbejdet med DKR var, at give et bud på rådgivningens værdi for samfundet, kvalitativt såvel som kvantitativt. DKR tilbyder gratis, anonym juridisk og psykologisk rådgivning til kriseramte mænd og kvinder med problemer af forskellig karaktér (som parforholdsproblemer, vold, depression, privatøkonomi, mm.). 

Opgaven gik således ud på at benytte økonomisk teori til at undersøge og beskrive, hvilken værdi det frivillige arbejde  rådgivningen laver, har for samfundet.
Resultatet af projektet er en rapport der indeholder en analyse af DKR’s værdi set fra et samfundsmæssigt perspektiv. Det er meningen, at DKR kan benytte rapporten i deres fremtidige arbejde.

Hvilke kvalifikationer gav projektet dig?

At finde rådgivningens værdi for samfundet, krævede mere og andet end en udgifts- og en indtægtskolonne i Excel. Vi har undervejs svaret på spørgsmål, som ”hvad er værdien af at forebygge alvorlige personlige kriser?”, ”hvordan kan man lave kvantitative analyser med begrænset adgang til data?” og ”hvordan kan man undersøge udbyttet af rådgivning for en anonym brugergruppe?”

For at besvare sådanne spørgsmål, må man benytte en kombination af økonomisk teori og redskaber som spørgeskemaundersøgelser og interviewbaserede undersøgelser. Jeg har i løbet af projektet udviklet mine analytiske evner såvel som evnen til at tænke kreativt i forhold til arbejdsprocesser og metoder. 

Den frie arbejdsform kræver, at man kan arbejde selvstændigt og struktureret. Med de mange undervisningstimer og afleveringer der er på politstudiet, er det at strukturere arbejde selv, en evne der let ryger i glemmekassen. Projektet med DKR gav mig anledning til at åbne glemmekassen, finde min evne til at arbejde selvstændigt og struktureret frem, og forbedre den.

Desuden er det meget lærerigt at arbejde med organisationer der primært beskæftiger andre faggrupper end økonomer. Man får kontakt med ”verdenen uden for CSS”, og et indblik i andre måder at anskue problemstillinger på.

Hvordan udviklede du dig personligt?

Da vi startede projektet sidste vinter, var jeg bekymret for om jeg havde nok at bidrage med, om min forståelse for økonomi var tilstrækkelig til at levere et godt produkt. Jeg fandt, at når man arbejder i et team sammensat af engagerede mennesker med samme interesse for at levere et godt produkt, lærer man hurtigt at finde hinandens styrker, og dermed også sine egne. Den flade struktur og den behagelige stemning i ØUG betyder, at man som arbejdsgruppe ikke står alene, men har mulighed for at spørge andre og mere erfarne konsulenter til råds. At de frivillige i DKR alle er erfarne, dygtige kvinder, har desuden betydet at vi har kunnet sparre med DKR gennem hele projektet, og drage stor nytte er deres faglighed.

Ville du anbefale andre at lave frivillige projekter med ØUG?
Jeg vil til enhver tid anbefale andre at lave frivillige projekter med ØUG. Om du er stud polit med et ønske om at gøre verden til et lidt bedre sted, eller om du er stud polit med ønsket om at blive dygtig og få et flot CV, vil du have glæde af at være en del af Økonomer Uden Grænser. 

EProjekterne er som regel tidsbegrænsede, hvilket betyder at det er muligt at gå all in på et projekt man brænder for, uden at bekymre sig om at blive overbebyrdet senere, fordi et travlt semester lurer på den anden side af eksaminerne. Er du interesset, ambitiøs og motiveret for at yde et seriøst stykke arbejde, mener jeg også at Økonomer Uden Grænser har glæde af dig.

Har du andre gode erfaringer at dele i forhold til frivilligt arbejde?

Det meste frivillige arbejde er meget givende. Det fungerer godt sammen med studiet, da det som regel er muligt at tilpasse sine arbejdstimer undervejs. For mig giver frivilligt arbejde mulighed for, at jeg kan lave det jeg brænder for, anvende metoder fra studiet, samarbejde tværfagligt og få et bredere syn på studiet. Det har givet mig mulighed for at stifte bekendtskab med mange forskellige mennesker, som jeg alle har lært meget af, og som jeg ikke ville have mødt i et almindeligt studiejob. 

Nina er i dag stadig fortsat konsulent i Økonomer Uden Grænser og bruger hendes erfaringer fra det første projekt til nu at estimere den sociale værdi af FødevareBanken. Hvis du er interesseret i at lære mere om Økonomer Uden Grænser så tjek vores facebook eller skriv til contact@economistswithoutborders.net

Faktaboks

Økonomer Uden Grænser er en studenter drevet organisation der tilbyder gratis økonomisk konsulenthjælp til hjælpeorganisationer og projekter. På billedet ses Nina Holst og Mathilde Mammen fremlægge resultaterne fra rapporten hos Dansk Kvindesamfunds Rådgivning. Astrid Grønbæk var projektleder for gruppen. 

For mere information gå da til https://www.facebook.com/pages/%C3%98konomer-Uden-Gr%C3%A6nser/

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk