Det er torsdag d. 13 september, og efterårssolen varmer de travle polit-studerendes kolde semesterstartende kroppe. Klokken er 14.00 og højt oppe i elfenbenstårnet, bygning 26, mødes nogle meget spændte studerende i frokoststuen. Omringet af vægge fyldt med kunst og et utal af Y-stole, stimler de sig sammen rundt om studieleder Peter Erling Nielsen og to ud af fem personer fra BCG i København med titlen cand. polit. i bagagen. Anledningen er naturligvis overrækkelsen af prisen for bedste bachelor indleveret i forårssemesteret 2012.
Peter Erling starter med at tage ordet. Overfor ham står nogle af de skarpeste studerende, som den uddannelse, han er ansvarlig for, kan bryste sig af. Han er ikke overraskende glad for at prisen findes - et skulderklap, som viser, at man, som cand. polit., er værdsat på arbejdsmarkedet. Især lægger studielederen vægt på det positive i, at de studerende får mulighed for at skrive noget, som folk uden for universitetets mure læser. Han påpeger også det gode i, at praktikere ude fra den virkelige verden får et indblik i, hvad de studerende render og laver.
Aftenen forinden havde BCG inviteret de nominerede på middag. Her fik de nominerede mulighed for at snakke med nogle af de ansatte fra virksomheden, og fik dermed et indblik i hvad management consulting egentligt er for noget. Da cand. polit., og BCG-ansat, Sune Frandsen, sammen med sin kollega Kristian Hughes, tager ordet, fremhæver han da også BCGs ønske om at styrke sine brobyggende aktiviteter mellem universitetet og erhvervslivet. Her spiller deres pris for bedste bachelor naturligvis en vigtig rolle. Prisen er givet tre gange forinden, og de ønsker at fortsætte ordningen; ikke mindst for at støtte talenterne på uddannelsen, som måske i sidste ende bliver ansat i virksomheden. De ni opgaver, hvis forfattere og titler kan ses i faktaboksen til højre, var god læsning, og selvom Sune Frandsen godt ved det er en cliche, understreger han, at det var meget svært at vælge en vinder.
I tråd med BCGs ønske om at støtte talenter, vælger de ud fra følgende kriterier:
- De analytiske evner, herunder sværhedsgrad af den valgte teori
- Den gode formidling, hvor der lægges vægt på hvor klart resultaterne er præsenteret og perspektivering til eventuelle policy-implikationer
- Kreativitet
Daniel Mahler har været så venlig at svare på et par spørgsmål i forbindelse med at vinde prisen:
Din opgave havde titlen: "Keeping Up With the Joneses – Introducing Relative Consumption in the Ramsey Model", hvorfor valgte du at skrive om netop dette emne?
Der var overordnet set to grunde til, at jeg valgte at skrive om idéen, at folk delvist får nytte af, hvad de har i forhold til andre, og altså ikke kun hvad de har absolut set. Det første skyldes en stor personlig interesse i Happiness Economics og herunder særligt Easterlin-paradokset. En af de mest sandsynlige forklaringer på paradokset er nemlig, at folk primært får nytte af, hvor meget de har relativt set, hvorfor den gennemsnitlige selvrapporterede lykke ikke nødvendigvis stiger i takt med økonomisk vækst.
Derudover fik jeg også inspiration til projektet, da jeg var på udveksling i Korea sidste år. Koreanere går på grund af deres kongfuzianistiske rødder utroligt meget op i status og hierarki. For de koreanske studerende betyder dette, at de for at være relativt godt stillet skal læse så meget, at de ofte må overnatte på biblioteket. Det sprang mig i øjnene, at dette næppe var i overensstemmelse med en samfundsmæssig nyttemaksimerende allokering af tid.
Hvad blev konklusionen? Ændres resultaterne fra den version af Ramseymodellen, som man stifter bekendtskab med i Makro C?
Ja, helt bestemt. Min overordnede konklusion var, at hvis folk går op i hvor meget de forbruger i forhold til andre, betyder det, at alle i ligevægt overarbejder og overforbruger. Og det er jo ikke ligefrem hverdagskost i økonomiske modeller eller på Christiansborg for den sags skyld. Helt konkret kom jeg frem til en optimal arbejdsdag på fem timer, og at forbrugsgoder skal beskattes betydeligt, for at dette optimum kan nås.
Med prisen fulgte også en check fra Boston Consulting Group på 10.000kr. Skal pengene bruges nu eller ønsker du at udjævne dit forbrug over dit livsforløb?
Haha, der må jeg desværre skuffe gode gamle Milton. Min kæreste og jeg skal begge læse vores kandidat i London her fra oktober, og jeg lovede hende, at hvis jeg var den heldige vinder, ville den stå på nogle hyggelige ture ude. Jeg må nok hellere holde, hvad jeg lover…
Hvis du skal give et godt råd til kommende bachelorskrivere, hvad skulle det så være?
Puha, vigtigst må nok være at vælge et emne, som man synes er interessant. Bachelorprojektet er forholdsvis tidskrævende, så hvis man ikke skriver om noget, man synes er spændende, kan det være svært at finde motivationen frem. Når man har fundet et emne, skal man heller ikke underkende vigtigheden af ofte at drøfte sin opgave med studievennerne. Det giver konstruktiv kritik og gør samtidig, at man bliver bedre til at formidle opgavens hovedpointer.
Ekstrapris
BCG vil dog gerne fremhæve, at det rent faktisk var svært at vælge imellem projekterne. Da det nu engang er mangement konsulenter, som er på besøg, havde de naturligvis oprettet en ekstra præmie til andenpladsen - Champagneprisen. Prisen gives til en opgave, som ligeledes er yderst godt formidlet, og som tager fat i en interessant problemstilling. Vinderne er Nicolai Salling Thomsen og Ludvig Petersen Wier, med deres projekt om mulige forvridende effekter af en lumpsum overførsel under usikkerhed, med EUs landbrugsstøtte som case.
Et stort tillykke til de nominerede til, og vinderne af, priserne her fra Altandetlige.dk. Ligeledes skal der lyde et tak til BCG for arrangementet, og Peter Erling Nielsen for billederne.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2