Et af tidens varmeste buzzord er »produktivitet«. Vigtigt og alvorligt - og velegnet til at give os danskere dårlig samvittighed. I denne uge fik samvittigheden så et ekstra spark, for produktiviteten steg kun med 1,3 procent i 2011 mod 4,9 procent året før, og regeringens produktivitets-kommission med professor Peter Birch Sørensen i spidsen skal til at afdække mysteriet bag den danske produktivitetskrise.
Her følger et par ideer - ganske uvidenskabelige, men hentet fra dagligdagen på arbejdspladserne.
TRAFIKKEN. For tiden er det næsten håbløst at køre igennem København. Gad vide hvad det koster på produktiviteten, at forretningsfolk og mange andre hænger fast i taxaer og privatbiler i halve timer? Overborgmester Frank Jensen ( S) sagde på Dansk Erhvervs årsdag i tirsdags, at kommunen nu vil til at lægge TID ind som en faktor, når opgaver sendes i udbud. Det har nemlig vist sig, at bygge-og anlægsfirmaerne holder pause på de kommunale projekter, når de undervejs får travlt med opgaver for private kunder.
Godt at kommunen er nået så langt som til at betragte tid som værdifuld - men stærkt overraskende, at erkendelsen først kommer nu.
DAGINSTITUTIONER. På enhver arbejdsplads med yngre forældre er »lukkedage« et tema. »Nu skal pædagogerne på kursus,« kan det pludselig lyde. Og så er der brug for en fridag, uanset om det lige passer med opgaverne. Både bekymringen for, hvordan lukkedags-problemet skal løses, og selve fraværet er skadeligt for produktiviteten. Der er brug for at synkronisere daginstitutionernes drift bedre med kravene på arbejdspladserne.
HJEMMEFRONTEN. Der er også andre udfordringer fra privatsfæren. Som den tidligere Velfærdskommission sagde, ville det være en god ide med støtte til hjælp i hjemmet, så veluddannede medarbejdere i deres bedste alder kan bruge energi på arbejdspladsen frem for at gøre rent og male vinduer.
Mange familier klarer sig i dag med asiatiske au pair-piger, der som fænomen er ildeset i mange samfundsgrupper. Her kunne sættes ind med mere accepterede og regelrette ordninger, som kunne frigøre både praktisk og mental energi til fordel for indsatsen på arbejdspladsen.
Gør det lettere for medarbejderne at koncentrere sig om arbejdet. Så skal produktiviteten nok stige - og de ansatte vil højst sandsynligt også trives bedre.
- Linda Overgaard
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2