Vi vil gerne bestille noget
af Linda Overgaard
Berlingske Business
Hver uge spilder vi i gennemsnit tre timer på jobbet. Ja, tre ud af 37 timer ( eller hvor lang en uge, vi nu holder os). Det skulle være sikkert og vist ifølge en ny undersøgelse i Ugebrevet A4 fra LO.
Og hvem kender ikke fornemmelsen af, at et møde snegler sig af sted uden mål og retning. Eller at en kollega er aaalt for længe om at få gjort noget færdigt, som er en forudsætning for, at man selv kan komme videre.
Her i huset kan vi i hvert fald ikke helt sige os fri for at spilde tiden. Det sker jævnligt, at de redigerende journalister må vente på de skrivende, inden avisens sider kan sættes op og gøres færdige. Og de skrivende må vente på eksterne kilder, som er meget længe om at ringe tilbage og måske liiige skal godkende et citat, inden artiklen kan færdiggøres.
BANKFOLK OG HÅNDVÆRKERE synes i særlig høj grad, at tingene kunne gøres bedre på deres arbejdspladser. Hver anden håndværker i bygge-og anlægsbranchen siger således, at de spilder op til 20 procent af arbejdsdagen.
En talsmand fra fagforbundet 3F mener, at der er alt for meget dårlig planlægning i byggeriet, og at nye og bedre arbejdsgange virkelig kunne rykke noget og forbedre effektiviteten.
Ændring af arbejdsgange står øverst på listen over, hvad, de adspurgte mener, kan gøre arbejdet mere effektivt. Øvrige punkter er mere uddannelse, bedre ledelse, mindre bureaukrati, at mindske stress og ny teknologi.
Og det positive budskab, som følger med undersøgelsen, er faktisk, at hver anden lønmodtager mener, at produktiviteten godt kan øges på deres arbejdsplads. Og at rigtig mange gerne vil bidrage selv og tages med på råd.
MARGRETHE VESTAGER, radikal økonomiminister, skal snart sidde for bordenden, når regeringens nye produktivitetskommission begynder sit arbejde.
Hun og de andre medlemmer i udvalget har med den nye undersøgelse et interessant idekatalog, der kan bruges som basis for at booste produktiviteten.
Det er der også stærkt behov for, eftersom Danmark nu ligger med den næstlaveste produktivitet blandt de 34 medlemslande i OECD - organisationen som ofte kaldes »de rige landes klub«. Og mon ikke ministeren og hendes embedsmænd skulle invitere en håndværker eller to med til bords? Det kunne nok være ganske produktivt.
- Linda Overgaard
Svenskerne stjæler mest
TYVERIER. Svenskerne er de værste butikstyve i Norden, viser en ny rapport. Hvert år stjæles der så meget, at svindet løber op i 633 danske kroner pr. indbygger i Sverige, og tyverierne udgør 1,4 procent af de svenske butikkers omsætning. Det er mest almindeligt at stjæle kød, men tyvene går også gerne efter ost, børnetøj og kosmetik, har sikkerhedsforetagendet Checkpoint Systems fundet ud af. Der er ingen bud på, hvorfor der stjæles mere i Sverige end i Norge, Finland og Danmark. Politianmeldelser har kun har ringe virkning, men det skulle have en præventiv virkning, hvis butikspersonalet løfter blikket og siger hej, når kunderne (eller tyvene) kommer ind. Så nu ved vi, hvorfor svenske ekspedienter måske er mere ivrige efter at få øjenkontakt med os.
IT Factory-strid trækker ud
LANGDRAG. Striden mellem revisionsfirmaet KPMG og kreditorerne i IT Factory er ved at udvikle sig til en regulær skyttegravskrig, skriver Jyllands-Posten. Kreditorer som for eksempel Danske Bank, Skat, IBM og Siemens stævnede i 2009 KPMG med et krav om erstatning på 987 mio. kroner. Men der kommer tidligst en afgørelse i 2013, lyder det fra kuratoren i IT Factory, advokat Boris Frederiksen. Han fortæller, at han og KPMG stort set ikke er enige om noget, og at stort set alle punkterne i sagen ender i store diskussioner. Den tidligere IT Factory-direktør Stein Bagger afsoner syv års fængsel fra 2009, hvor han blev dømt for bedrageri for 862 mio. kroner og dokumentfalsk for 109 mio. kroner.
Køb din egen boreplatform
HAVUDSIGT. Hvis du går og drømmer om en feriebolig tæt ved vandet eller et olieeventyr på havet, så har Statoil et godt tilbud til dig. Det norske olieselskab har nemlig sat olieplatformen Huldra til salg i Norges svar på Den Blå Avis og lokker med 360-graders havudsigt, 20 værelser og egen helikopterlandingsplads. Kun fantasien sætter grænser, lyder det på bedste ejendomsmæglermanér i salgsopstillingen. Platformen Huldra befinder sig nu omkring halvvejs mellem Bergen og Shetlandsøerne. Statoil regner med, at platformen har udtjent sin værnepligt og skal lukkes på et tidspunkt mellem 2014 og 2016 og er herefter villig til at sælge til højestbydende. Det eneste krav er, at køberen selv henter platformen. Statoil har dog været så betænksom at lave en kørevejledning til interesserede købere: »Med båd: Tag mod vest fra Bergen. Drej til venstre, når du kommer til Veslefrikkplatformen og fortsæt 16 kilometer«. Det er ganske vist ikke private købere, Statoil går efter, men chancen for at blive olieplatformejer er der altså, hvis det skulle have interesse.
43 bookmakere er klar
SPILLELYST. Udenlandske spilfirmaer står i kø for at få licens til det danske marked, når nye regler træder i kraft 1. januar. Hele 43 selskaber ønsker at udfordre Danske Spils monopol, efter at fristen udløb i mandags. Udbuddet kommer, efter at EU-Kommissionen åbnede for liberalisering af det danske spilmarked med en dom i september. Ansøgningerne skal nu vurderes af Skat, der skal tjekke, om firmaerne rent faktisk har penge nok til at udbetale penge til de spillere, der vinder. Hvor mange af de 43 spilfirmaer, der slipper igennem nåleøjet, er uvist. Men opgaven synes at være i de bedste hænder hos Skat.
Vækstfest i Louis Vuitton
KRISEKNUSER. Uanset at krisen kradser, så er der som altid købere til ekstrem luksus. I hvert fald skovler modekoncernen Louis Vuitton nærmest penge ind, viser det seneste regnskab. Der er godt salg i taske- og tøjmærkerne Louis Vuitton, Fendi og Donna Karan samt champagnemærkerne Dom Pérignon, Moët & Chandon, Krug og Veuve Clicquot – især i Asien. I alle produktsegmenter er der tocifret vækst procentvis, og i ur- og juvel-segmentet er salget gået helt forrygende med en stigning på 76 procent. Koncernen siger selvsikkert, at resultatet for resten af året også tegner lovende.
Berlingske Business
www.Business.dk
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2