Sjing sjang, så røg Ritt & co.
af Linda Overgaard
Berlingske Business
Sjældent har der været en så begivenhedsrig arbejdsuge for Business-journalisterne som den, der nu er slut. Både i erhvervslivet, politisk og internt på redaktionen.
Parforholdet mellem G4S og ISS blev opløst, inden det nogensinde blev indgået, så vi droppede at sende en reporter til generalforsamling i London i onsdags.
Grundfos fik helt usædvanligt ørerne i maskinen i en ny bog, skrevet af Birgitte Erhardtsen her fra redaktionen. Peter Straarup fra Danske Bank blev yderligere udstillet som fortidens topchef, og hans kollega i Vestas, Ditlev Engel, måtte på ny skuffe investorerne med en nedjustering.
Og så var der lige en finanslov og en vismandsrapport…
Vi begyndte også som noget helt nyt at sende radio fra Berlingske Business.
MEST OVERRUMPLENDE var det måske, at Ritt Bjerregaard og fire andre notabiliteter blev fyret som eksportambassadører efter kun fem måneder.
Handels-og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) svang kniven og erklærede, at de 18 mio. kroner til ambassadørerne kunne gives bedre ud.
»Selve konstruktionen har ikke været godt nok tænkt igennem. Det, der åbner døre i Kina, er altså en minister, så dér sætter vi lige trumf på«, sagde hun til pol.dk og hentydede dermed til Ritt Bjerregaards opgave med at bane vej i Kina.
At fire af ambassadørerne så er modne borgerlige toppolitikere har nok heller ikke fremmet den nye ministers appetit på at fortsætte ordningen. Og hun ser måske også frem til selv at komme rundt til BRIK-landene i stedet for at stå i skyggen af eksempelvis Uffe Ellemann-Jensen i Indien.
Forhåbentlig lykkes det Dyhr, som er 39 år og cand. scient. pol., at stimulere mere eksport og flere investeringer i Danmark - også i kulturer hvor høj alder og tung politisk ballast tæller på plussiden.
RADIO OM ERHVERVSLIVET har der ikke været meget af hidtil. Men nu er Radio24syv i luften, og vi har fornøjelsen af at levere nyheder både morgen og eftermiddag, så lyt endelig efter Berlingske Business-reporterne i æteren (102,3 MHz i København).
Klokken 11.05 lørdag sendes iværksætterprogrammet »De 6 hatte«, hvor Anders Kanberg her fra redaktionen er studievært.
Endelig leverer vi hver dag kl. 9.05 »Millionærklubben« - programmet hvor lytterne selv kan være med til at investere - og som byder på masser af erhvervsstof.
- Linda Overgaard
Afgifter vil stige og stige...
FINANSLOV. Skattestop bliver af løst af skattehop. Den nye regering bebuder »målrettede, kloge og retfærdige skattestigninger«. Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) vil indeksregulere alle de punktafgifter, der ikke i forvejen reguleres automatisk. De fleste afgifter har ellers været låst fast med skattestoppet på samme kronebeløb siden 2002, men nu er det slut. Vi kan se frem til konstant stigende afgifter, for nu har rød blok præsenteret sin regning.
Sort rengøring i butikker
KONTROL. Når der bliver gjort rent i landets supermarkeder, sker det ofte med sort arbejdskraft. Da Skat for nylig var på kontrol hos 15 butikker i tre store dagligvarekæder, mødte kontrollanterne illegal arbejdskraft, folk der løb væk, sort løn, manglende opholds- og arbejdstilladelser og brug af falske sygesikringsbeviser. Der er altså stadig brug for at holde øje med, hvordan skidtet i supermarkedernes kroge bliver tryllet væk.
Papirnusseri giver spild
SPILD. Europæiske virksomheder spilder hvert år 45 mia. euro (335 mia. kroner) på papirkopier og ineffektiv håndtering af dokumenter. Og det er ikke kun i det offentlige, der er tale om gevinster ved at effektivisere bureaukratiet. En ny rapport fra Coleman Parkes Research viser nemlig, at de europæiske virksomheder bruger ikke mindre end 362 millioner arbejdstimer på at håndtere dokumenter i arbejdsdagen, og det giver selvsagt rum for besparelser.
Grundfos-arving i bekneb
LIKVIDITETSMANGEL. I kriseåret 2009 besluttede Grundfos’ bestyrelse ifølge Birgitte Erhardtsens nye bog »Arvtageren« at hæve udbyttet til aktionærerne i selskabet markant. Det skete, fordi familieaktionærerne, især Niels Due Jensen, havde brug for pengene. Af hensyn til Niels Due Jensens privatøkonomi hævede Grundfos-bestyrelsen udbyttet fra tre til 25 pct. i 2009 og til hele 50 pct. i 2010 og udbetalte 800 mio. kroner til aktionærerne. Heraf fik Due Jensen udbetalt mere end 30 mio. kroner i udbytte i 2010. Trods umådelig velstand kan likviditet være et problem, når størstedelen af formuen er bundet i aktier.
Skæbnedag for SAAB
EJERSKIFTE. På fredag 11. november er der endnu en skæbnedag for SAAB. Her skal aktionærerne afgøre, om de kinesiske ejere får hele SAAB eller må nøjes med aktiemajoriteten. For kineserne er det »alt eller intet«, så afgørelsen vil nok betyde liv eller død for det kriseramte SAAB.
TDC vil have TV 2-kunder
FJERNSYN. TDC gør klar til benhårdt at gå efter at score flest mulige af de 300.000 danske husstande, som inden januar skal finde ud af, hvordan de fremover kan se TV 2, når den bliver betalingskanal. Her ser TDC en unik mulighed for at skabe vækst i sin kabel-TV- og bredbåndsforretning. Med YouSee og lavprisselskaberne Onfone, M1 og Telmore forventes TDC at gå efter en stærk markedsposition i konkurrence med Boxer, som også gerne vil have fat i de 300.000 seere. Hurra for konkurrence – vi glæder os allerede til de gode tilbud ...
Apples formue måske i spil
PENGETANK. Den afdøde Apple-topchef Steve Jobs afviste al snak om at åbne Apples milliardstore pengetank – men nu er der en ny chef for bordenden. Tim Cook er angiveligt åben over for både udbyttebetaling og aktietilbagekøb, men ifølge Wall Street Journal ligger beslutninger om at linde på pengetanken ikke lige for.
Berlingske Business
www.business.dk
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2