Gode, gode steder at arbejde
af Linda Overgaard ERHVERVSREDAKTØR
Berlingske Business
En af de mest livsbekræftende begivenheder, en Business-redaktør bliver inviteret til, er gallamiddagen, hvor priserne til »Danmarks Bedste Arbejdspladser« bliver uddelt.
Her får den ægte glæde lov til at fylde, og krisesnakken dyrkes kun sporadisk.
År efter år konkurrerer snesevis af danske virksomheder i alle størrelser om at score højest på parametre som troværdighed, stolthed og fællesskab. I disse virksomheder er konkurrencegenet absolut intakt - og begejstringen så meget desto større, når det lykkes at vinde en af de bedste placeringer.
Som nu McDonald's, der blev kåret som Danmarks bedste arbejdsplads for virksomheder med flere end 500 medarbejdere.
Man kunne tro, at det stærke multinationale foretagende med sine 83 restauranter alene i Danmark følte sig hævet over den slags prisuddelinger, men jubelen ville inden ende tage, da den samlede ledergruppe gik på scenen og modtog hyldesten.
Her var der kram og knus - og machobosser fra den relativt rå branche omfavnede rørte hinanden. Den australske topchef betonede i sin takketale, at McDonald's især er stolt af at give de mange unge en god start i arbejdslivet.
»Har I nu også råd til det,« har nogle spurgt lederen af Bofællesskaberne Edelsvej i Esberg, som blev kåret til årets bedste offentlige arbejdsplads. Men forstander Annemette Hauschildt siger, at hun ikke har råd til at lade være.
Som mange andre i konkurrencen satte Bofællesskaberne Edelsvej fluks logoet fra Great Place to Work på hjemmesiden, så hele verden kan se, at her er en prisvinder.
PRISEN ER VIDT anerkendt, selv om enkelte knurrer lidt over, at det jo er en lukket klub for dem, der kan og vil betale firmaet Great Place to Work for at gennemføre en trivselsundersøgelse. En udgift som vel er særligt tyngende for mindre virkomheder.
Danmarks bedste arbejdspladser - som Berlingske i øvrigt i årevis har været mediepartner i - er dog fortsat livskraftig.
Her er anledning til at hive gallatøjet frem og tage til København til en awardfest, som hvert år lyser op i mørke november, og som luner særligt i denne depressive tid.
Her på Berlingske har vi ikke selv deltaget i konkurrencen, men med de udfordringer, vi har i mediebranchen, kan vi som alle andre have glæde af at hente inspiration fra de mange dygtige virksomheder, der konkurrerer om at være det allerbedste sted at arbejde.
-Linda Overgaard
Berlingske Business
Betalingsringen truer
UDTUR. Når betalingsringen formentlig bliver en realitet i 2013-2014, vil lagre og mindre firmaer blive klemt ud af Københavns centrum. Det vurderer erhvervsmægler i Danbolig Torben Lund i hvert fald over for business.dk. De nye og mindre firmaer vil ganske enkelt ikke have råd til en adresse i Indre By, så de kvarterer ser ud til at gå glip af erhvervsaktivitet. Det er nogen sikkert glade for, men der er jo en idé med betalingsringen (siges det da).
Cheferne får mest
OPTUR. Alt imens der bliver prædiket løntilbageholdenhed og økonomisk smalhals, stiger chefernes løn mere end de ansattes, viser lønstatistik fra Dansk Arbejdsgiverforening og Ingeniørforeningen. De nøgne tal viser, at lederne i Ingeniørforeningens medlemskartotek stiger 4,1 procent i løn i år, mens den menige projektleder kun får 2,1 procent. Det kalder harmen frem hos fagforeningsfolk. Men hvorfor egentlig? Hvem siger der skal være total retfærdighed? Hvis vi ledere er lønstigningen værd, skal vi vel også have det beløb, der er basis for på markedet.
Sjællændere krejler mest
GENBRUG. Hvem skulle nu tror det… Der bliver handlet mere brugt på Sjælland end i Jylland. Det kommer i hvert fald bag på undertegnede og sikkert andre jyske indvandrere i hovedstaden. Men tallene kommer fra Den Blå Avis, som vel nærmest må være et sandhedsvidne med forstand på krejleriets omfang. I 2011 har hver sjællænder i gennemsnit indrykket 1,5 privatannonce, mens jyderne nøjes med 0,8 per person. Og de allerstørste krejlere finder man i Ølstykke, hvor borgerne siden årets begyndelse i gennemsnit har solgt 2,96 ting på Den Blå Avis. Mon de også har tid til at gå på arbejde?
Kineserne kommer!
INVASION. Det vil fremover vrimle med kø-bestærke kinesiske turister i de københavnske gader. Til næste år åbner to nye flyruter mellem Danmark og Kina, og derved vil antallet af kinesere gennem Københavns Lufthavne nå op på 50.000 om året. Det er en tredobling i forhold til i dag. På nuværende tidspunkt flyver SAS til Beijing, og fra næste år vil Air China gøre det samme med fire ugentlige forbindelser mellem København og Beijing. Hertil kommer, at SAS vil udvide med en direkte rute til Shanghai. Den får fem afgange per uge. Måske det er en idé at lære nogle kinesiske gloser – i hvert fald hvis man arbejder i en butik.
Ny lussing til DSB
AFSPORET. Det er ingen nyhed, at økonomien sejler i DSB. Da tredjekvartalsregnskabet kom i torsdags, viste det et underskud på over en halv milliard kroner. Det er især de mange store afskrivninger på IC4-togene, som der har været utallige problemer med, der skæmmer regnskabet, og som den konstituerede direktør Jacob Kjær måtte forklare. Desværre er der ikke udsigt til, at det lysner senere i år, for DSB mangler materiel. Der er dog flere kunder, som tager toget nu, og indtægterne stiger, så mon ikke det kan lykkes at få DSB på bedre spor på længere sigt – især hvis der kommer en ny, holdbar topchef.
Ballade hos Microsoft
SPØRGELYST. Da Microsoft holdt generalforsamling for nylig, forlod vrede aktionærer salen, fordi de to topchefer – bestyrelsesformand Bill Gates og koncernchef Steve Ballmer – kun ville besvare spørgsmål i præcis 15 minutter. »Hvorfor kan de ikke besvare spørgsmål i en time mere? Vi er kørt gennem sneen for at komme frem. De burde behandle deres ejere bedre, end de gør,« sagde aktionær Bill Parker til Reuters. Mange aktionærer er bekymrede for Microsoftaktien, som trods et rekordregnskab sidste år ikke har udviklet sig – og for at Microsoft taber terræn til både Apple og Google.
Berlingske Business
www.Business.dk
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2