Ekstra rød skat i en tåget uge
af Linda Overgaard ERHVERVSREDAKTØR
Berlingske Business
Som om det ikke var nok, at tågen lå tæt over byen det meste af ugen, så kunne vi torsdag afsløre, at der gemmer sig en ekstra skat i den nye finanslov. En skat der især rammer virksomheder, som har store forsknings og udviklingsomkostninger. De må nemlig ikke længere fremføres og trækkes fra i indtægterne i senere år.
Hvad hjælper så al regeringens tale om kick-start, hvis skatterne blot sættes op for virksomheder af den type, vi ellers håber kan skabe vækst? Og hvorfor lige forhøje skatten netop nu, hvor de triste konjunkturmeldinger står i kø? Og hvorfor ramme virksomheder, som relativt let kan rykke til andre lande med bedre vilkår? SÅDAN KAN MAN blive ved at spørge, men svaret er såmænd ret enkelt. Som erhvervs-og vækstminister Ole Sohn ( SF) siger, så er det kun rimeligt, at virksomheder med overskud betaler skat. Han og regeringen ønsker, at både private og husholdninger skal være med til at finansiere udgifterne i finansloven.
Selvfølgelig skal regningen betales, og alle med ansvar for et budget ved også, at det kan være nødvendigt at disponere utraditionelt/ kreativt/ knap-så-hensigtsmæssigt, når kolonnerne skal stemme til sidst.
Spørgsmålet er dog, om ikke regeringens rødeste fløj her demonstrerer for ringe føling med de faktiske forhold ude i vækstvirksomhederne.
Hvis der er behov for tættere kontakt med den konkrete virkelighed, så kan ministrene blot få deres chauffører til at køre de ministerielle firmabiler en tur op til Bavarian Nordic i Kvistgaard. Herfra rasede administrerende direktør Anders Hedegaard forleden over, hvor grotesk det er, at en biotekvirksomhed ifølge forslaget ikke må spare underskud op og trække det fra i et senere overskud.
HVIS DER ER NOGET, erhvervslivet har brug for, så er det stabilitet og forudsigelighed, så vidt den omskiftelige verdensøkonomi tillader det. Og ændringen i skattereglerne er rigtig nok en streg i regningen for virksomheder, der har investeret i tillid til eksisterende regler.
For private er der til gengæld lidt trøst at hente her i novembertågen. Det forholder sig nemlig sådan, at eurokrisen i mange situationer giver os flere penge i tegnebogen.
- Linda Overgaard
Pandoras italienske vikar
TOPCHEF. Jagten på den helt rigtige nye direktør til Pandora har endnu ikke givet resultat, så Marcello Bottoli er fortsat midlertidig boss, efter at Mikkel Vendelin Olesen blev fyret i august. »Det gælder ikke om at finde en direktør, men om at finde den rette. Jeg kommer til at være ansvarlig for aflæggelse af regnskabet for fjerde kvartal og forventningerne til næste år, for lige meget hvornår vi udnævner min efterfølger, vil der gå en periode, før den person kan tiltræde«, forklarer Marcello Bottoli. Han bedyrer, at han skam fortsat er midlertidig, og at der ikke er planer om at sætte ham permanent ind på posten. I øvrigt går det ikke helt ringe for Pandora for tiden. Resultatet for 3. kvartal overraskede positivt, og aktien strøg straks op i kurs.
Is belægges med giftskat
AFGIFT. Hvis du eller familien er vild med is, bliver der brug for at afsætte ekstra penge til de kolde lækkerier i 2012. Det er nemlig ikke kun fedt, alkohol og tobak, der bliver dyrere. Også is bliver pålagt ekstra afgift. Den såkaldte konsumisafgift har hidtil været på 4,25 kroner pr. liter is. Den forøges nu med 50 procent, så den lander på 6,35 kroner pr. liter is. Det lyder måske ikke af så meget, men branchen er også ramt af den nye fedtafgift, der har sendt priserne på smør, mælk
og flødeis i vejret. Ikke så underligt at industrien med organisationen Dansk Industri raser over, at is nu er puttet ind i kategorien af skadelige fødevarer. Til gengæld er afgiftsforhøjelsen et plus for sundheden og den slanke linje – hvis man ellers kan styre trangen til forfriskningerne.
Vi vil have lynhurtigt net
WWW. En hurtig internetforbindelse bliver stadig vigtigere for danskernes valg af bolig, når de står hos ejendomsmægleren. Adgangen til en ordentlig internetforbindelse gør også boligen mere værd – derfor begynder udlejere nu ligefrem at betale for oprettelsen af gode forbindelser for at gøre det mere attraktivt at f lytte ind. Næsten hver tredje dansker – 32,8 procent – mener, at en hurtig netforbindelse i høj eller nogen grad øger boligværdien, når de skal købe eller sælge, og over halvdelen ville vælge en fiberforbindelse, hvis de frit kunne vælge, hvad de vil have, mens kun seks procent foretrækker en forbindelse gennem fastnettet. Det viser en undersøgelse blandt 1.055 danskere, som Userneeds har foretaget for elselskabernes brancheforening, Dansk Energi. Ikke overraskende for os, der bliver febrilske hvis nettet lader vente på sig, for livet er simpelthen for kort til sløve – eller manglende – internetforbindelser. I øvrigt er gode netforbindelser også en forudsætning for distancearbejde, som flere og flere praktiserer nogle dage om ugen.
Cheferne fører an med løn
FREMGANG. De privatansatte ledere i Danmark har fra september 2010 til september 2011 gennemsnitligt fået 3,6 procent mere i lønningsposen. Det viser Ledernes nye lønstatistik baseret på lønoplysninger fra flere end 19.000 af organisationens medlemmer. Formanden Svend Askær glæder sig på medlemmernes vegne over en større lønstigning end i de forgangne to år, hvor ledernes lønhop lå på henholdsvis 1,9 procent i 2009 og 2,4 procent sidste år. Til gengæld skælder flere fagforeningsledere ud og advarer om, at lønmodtagerne ikke er med på at holde igen med lønstigninger, hvis cheferne fremturer og bevilger sig selv store lønstigninger.
Uheldig cupcakes-direktør
KAGEFEJL . Direktøren for den trendy københavnske kagebutik Agnes Cupcakes fik hug, da han på forsiden af Politiken kaldte sine ansatte for »wannabe reality-TV-stars«. Baggrunden er, at Agnes Cupcakes truer de unge ansatte med en bøde på en kvart million kroner, hvis de overtræder en tavshedspligt, som firmaet har pålagt dem. Nu har direktøren Kristian Vangsgaard beklaget og sagt, at hans offentlige kritik af medarbejderne var »et uheld«. Bare ikke kagerne smager bittert næste gang!
Berlingske Business
www.business.dk
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2