Berlingske Business - BackToBusiness

Ny runde i træt kvotedebat

af Linda Overgard

Så er kvindekvoter til bestyrelser igen på dagsordenen. Topcheferne siger nej, så det kan høres. En EUkommissær overvejer at gribe ind, regeringen er på vej med en stramning - og Carlsbergs afgående bestyrelsesformand overraskede så alt og alle ved at deklarere, at Carlsberg nu selv tager initiativ til at få flere kvinder i de øvre lag.

Hvem skulle nu tro, at et træk af den karakter ville komme fra ølfolket, men Carlsberg skiller sig også ud på anden måde, idet den kommende nye bestyrelsesformand er en højt estimeret professor i nanoteknologi. Det er der ikke mange bestyrelsesformænd i dansk erhvervsliv, der kan måle sig med, og han har naturligvis haft stor indflydelse på, hvem han frem over skal dele bestyrelsesbord med.

DEBATTEN ER NOGET TRÆT, men der er nu reelt nyt på vej - og godt at debatspalterne ikke kun skal handle om speltmødre contra karrierekvinder.

Det bliver særligt spændende at se, hvad regeringen spiller ud med til efteråret. Da vi her på Berlingske Business på kvindernes internationale kampdag i onsdags kunne fortælle, at Berlingskes Toplederpanel siger rungende nej til kvoter - men gerne vil have kvindernes kompetencer mere frem - sagde ligestillingsminister Manu Sareen ( R), at han afviser den norske model, hvor virksomheder kan tvangsopløses, hvis de ikke har 40 procent kvinder i bestyrelsen.

På den anden side har han ikke tillid til, at virksomhederne selv kan klare at få flere kvinder i toppen.

ET INDGREB KAN DERFOR nok forventes til efteråret, og diskussionerne vil bølge i de kommende måneder, alt imens en række virksomheder henter flere kvinder ind i bestyrelserne - især slagkraftige erhvervskvinder fra udlandet.

Det spændende bliver, hvor vidtgående regeringens initiativ bliver. Om SF kommer igennem med sit kvotekrav, eller om der kun bliver tale om krav til offentlige virksomheder og institutioner, som Manu Sareen har ladet forstå, at han overvejer.

I mellemtiden vil vi her på redaktionen følge udviklingen nøje - og i begyndelsen af næste uge beretter vi om en offentlig virksomhed, der faktisk allerede har mange kvinder i bestyrelsen. Læs selv hvordan det går i virksomheden..

Forhåbentlig vil politikerne tænke sig rigtig godt om, inden de griber til at regulere til fordel for kvinderne. Det virker omsonst at fokusere på en bestemt procent andel. Det afgørende må være, at de, der har lyst, tid og talent til bestyrelsesarbejde, behandles på lige fod - uanset køn.

- Linda Overgaard

Kina jagter danske guldæg
OPKØB. Danmark har noget, som forretningsfolk fra kinesiske storbyer finder stærkt tiltrækkende. Det er overraskende nok hverken god infrastruktur eller spændende virksomheder – men noget så enkelt som: Ren luft! Det var det indtryk, der var mest slående, da vores journalist forleden mødte en delegation af erhvervsfolk fra Kina, som var på rejse til Danmark for at kigge på virksomheder, der kunne være interessante at købe op. Kineserne vil gerne investere i danske virksomheder, især inden for miljøområdet, byggeri, tøjdesign, finans, olieindustri og medicinalbranchen. Virksomheder fra Kina, der har etableret sig i Danmark, er vokset hurtigt og får f lere og f lere medarbejdere. De kinesiske erhvervsfolk, som gæstede os forleden, skulle dog ikke nyde noget af at slå sig ned her
eller sende folk af sted for at bo i Danmark. Nej, det er alt for dyrt, og sproget er en barriere, så de
tænker mest på at åbne salgskontorer eller samarbejde med eksisterende virksomheder.

Better Place biler på vej
BATTERISKIFT. De elbiler, der for tiden bliver sendt på gaden som en del af Better Place-projektet, har store problemer med batteriets levetid. Bilerne kan kun køre mellem 80 og 100 km i den danske vinter, men Better Place mener, at de nye stationer til batteriskift alligevel står tæt nok. Indtil videre har cirka 1.000 bilister forudbestilt et abonnement på strøm og batteri til elbiler. Der er tale om de lyseblå og hvide Renault Fluence Z. E.-modeller, som så småt er begyndt at dukke op i det københavnske gadebillede.

Topchefer ser lysning
PANEL. En god nyhed i ugens løb var, at Berlingske Toplederpanel ifølge seneste rundspørge til de ca. 225 topchefer viser, at de ser lysere på fremtiden. Ikke sådan at krisen er totalt af lyst, men optimismen er på vej tilbage, idet både salg, overskud, tilgang af nye ordrer og beskæftigelsen er på vej op. Især virksomheder der eksporterer til fjerne lande, klarer sig bedre, og det gavner udsigterne, at frygten for en økonomisk nedsmeltning i Europa er drevet over.

Pres på MBA-markedet
UDDANNELSE. Der er nu så mange MBA-uddannelser, som koster op mod en halv mio. kr., at nogle af uddannelserne er trængte. Som en af vores unge, talentfulde journalister skrev forleden, er der »langt f lere tilbud om at stimulere topledernes hoveder, end der er bagdele til at besætte de kostbare skolebænke på landets MBAuddannelser«. Og markedet er yderligere presset af den nye Executive MBA, som Copenhagen Business School (CBS) starter til september.

Prispres på herregårde
STILSTAND. Der er stigende panik på markedet for herregårde og store ejendomme. Det er nemlig endnu sværere at låne penge til køb af en herregård, end det er til et almindeligt landbrug, og det er i forvejen særdeles vanskeligt for mange. Finanssektoren er bekymret for den gæld, der har ophobet sig i dele af landbruget, og visse ejendomsmæglere taler om panikagtige tilstande. Lige nu er der blandt andet »udsalg« af ejendomme på en af landets største herregårde, Aalholm med hovedsæde ved Nysted på Lolland, efter at milliardæren og erhvervsmanden Stig Husted-Andersen døde for et par år siden.

Apple barslede med ny iPad
DIGITALT. Torsdag havde vi ekstra journalister på arbejde, da en stor nyhed var ventet. Nemlig
lanceringen af iPad 3 fra Apple. Med vanlig sans for at alarmere verden præsenterede Apples
topchef Tim Cook den 9,4 mm tykke tablet-PC som et nyt vidunder, der bød på nye features –
heraf en del efter inspiration fra konkurrenter. Igen et nyhedsmæssigt scoop. I Berlingske Business Magasin i denne uge kigger vi så på, om Apple kan holde dampen oppe og blive ved med at
præstere tilsvarende nye produkter.

Berlingske Business
www.Business.dk 

Partnervirksomheder

Stort tak til alle virksomheder i ALT ANDET LIGEs partnerprogram. Hør mere om programmet, skriv til partner@altandetlige.dk