Mens det buldrer derudad med virkelig vigtige sager som DONG, Vestas, europagt og optakt til trepartsforhandlinger, bruger detailhandelen tid på at uddele hæderspriser til branchens fyrtårne.
Nogle vil nok sige, at det er spild af tid at rose, hylde og fejre, når der er vigtigere ting at være optaget af. Eller med andre ord: Skulle de ikke hellere blive hjemme og passe butikken end at gå til festmiddag og sidde og klappe hinanden på ryggen? Det kan der måske være et gran af sandhed i, men prisoverrækkelser har nu alligevel noget over sig.
SOM FOR EKSEMPEL at samles med kolleger fra branchen og dele en glad begivenhed. At komme ud af chefkontorerne, lagerhallerne, indkøbskontorerne og butikkerne og se noget andet - endda noget festligt.
Eller at høre en respekteret kollega motivere en prisuddeling og blive mindet om, at der måske er inspiration at nærstudere, uanset at mønsterbutikkerne ligger på velkendte ruter. En pause i hverdagen åbner næsten altid øjnene for nye impulser, som kan føre til ny og bedre forretning.
Irritation kan også være et udkomme.
At ærgre sig over, at konkurrenten løb med dommerpanelets opmærksomhed, selv om ens egen butikskæde havde gjort sig meget mere fortjent. Men det kan jo også være drivkraft til noget nyt og større.
DA FØRENDE DETAILHANDLERE var samlet i Børssalen forleden aften, kunne de også opleve komikeren Anders Lund Madsen, som er en rutineret foredragsholder ved erhvervsarrangementer.
Og hvem andre kunne finde på noget så skørt som at mime Lyngby Storcenter? Ikke ret mange, der lige er til at komme i tanke om. Komisk og sjovt var det, og det er jo altid godt at få rørt lattermusklerne.
Underholdningsværdi og fascinationskraft kunne ikke helt konkurrere med DONG-farcen, som jo trak læser-, lytter-og seertal helt til tops i ugens løb, men detailhandelspriserne og mange andre priser kan noget andet - både dem Berlingske er med i og de andre.
De skaber stolthed, begejstring og fest, som igen danner grobund for nye ideer og ny business.
Og de har lang holdbarhedstid. Vandrepræmierne med alle de tidligere prisvinderes navne indgraveret og diplomerne til både vindere og nominerede bliver sat til skue rundt omkring i virksomhederne og holder meget længere end blomsterne.
Og måske også længere end stormen om DONG - hvem ved.
- Linda Overgaard
Berlingske Business
Lundbeck imod dødsstraf
PARLØB. Medicinalfirmaet Lundbeck tager nu et nyt initiativ for at markere sin skarpe modstand mod at bruge medicin til henrettelser af dødsdømte. Det sker ved, at Lundbecks ledelse har underskrevet en erklæring, som er udarbejdet af Reprieve – den græsrodsorganisation, som ellers førte an i kritikken af Lundbeck, da det danske firma tidligere var under hård kritik, fordi medicinen Nembutal bliver brugt til henrettelser i USA. Samtidig har Reprieve tildelt Lundbecks direktør, Ulf Wiinberg, en pris for etisk lederskab i medicinalbranchen. I forvejen har Lundbeck ændret distributionssystem, så fængslerne ikke kan få fat i medicinen, og siden er lægemidlet decideret blevet solgt fra til et amerikansk selskab. Forbrødringen med græsrødderne synes således dybtgående, og Lundbeck har dermed banket fast, at firmaet tager afstand fra henrettelser med medicin.
Apotek kulegraves
MEDICINALT. Uldum Apotek, der som det første apotek herhjemme har indledt et samarbejde om udlevering af receptpligtig medicin med materialistkæden Matas, blev i oktober sidste år ekskluderet af apotekerkæden A-apoteket. Eksklusionen skete kort tid efter, at Uldum Apotek indgik samarbejdet med Matas, som gerne vil ind på markedet for receptpligtig medicin. Det fik apotekeren til at klage til Konkurrencestyrelsen, som nu iværksætter en tilbundsgående undersøgelse af sagen. Konkurrencestyrelsen kommer på banen, fordi sagen om Uldum Apotek har fået »betydelig omtale i medierne«.
Kina-talenter på visit
ELITE. I ugens løb var seks kinesiske superstuderende på turné til en række danske uddannelsessteder og virksomheder. Ideen var at give dem tilknytning til virksomheder, inden de forlader universitetet, fordi der så skulle være større chancer for at holde på talenterne efter endt uddannelse. Dansk Industri arbejder blandt andet for, at de udenlandske elitestuderende skal have studiejobs, mens de læser her i landet, for
at forankre dem bedre i erhvervslivet. 22-årige Hu Minfei var bekymret for, om hun er tilstrækkeligt kritisk, innovativ og selvstændig til at studere her, men ville gerne tage udfordringen op: »Jeg vil udvikle mig til et bedre menneske i Danmark«, sagde hun oprigtigt til journalisten fra Berlingske Business. En anden studerende, Xu Ming på 22 år, var dog skeptisk over for dansk arbejdskultur, fordi han ser den som »ineffektiv og uproduktiv i forhold til den kinesiske.« Ikke desto mindre vil han gerne arbejde i Danmark – den ultimative drøm er at komme til Mærsk som marineingeniør.
Fremtidens robotkolleger
INNOVATION. Mange manuelle opgaver, der udføres i virksomheder, strømmer lige nu til lavtlønslande. For at holde nogle af disse job i Danmark inviterer Teknologisk Institut nu virksomheder til at deltage i udviklingen af fremtidens robotter. Projekterne har som mål at udvikle en »robot co-worker« – en robotkollega. Den skal kunne håndtere, flytte, samle, montere og bearbejde i industrien – processer som i dag ofte udføres manuelt af mennesker. En »robot co-worker« skulle hurtigt kunne uddannes til at løse disse opgaver, som om robotten var en lærling eller en ny kollega, der skulle læres op.
Solgt for en milliard
IVÆRKSÆTTERSUCCES. Kun syv uger efter lanceringen af et spil til smartphones blev et skrantende amerikansk firma solgt for ikke mindre end én milliard kroner! Det drejer sig om iværksætter-virksomheden OMGPOP, som lige nøjagtig har kunnet holde hovedet oven vande i seks år ved at udvikle små computerspil. Men så udviklede de spillet »Draw something«, som minder om det gamle brætspil »Tegn og gæt«. Det blev så stor en succes, at den amerikanske spilkæmpe Zynga fik øje på det. Og i sidste uge lagde Zynga så 180 millioner dollar for at få fingre i det lovende spilfirma.
Berlingske Business
www.Business.dk
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2