Berlingske Business
Nokia bløder efter nedtur
MOBILT. På torsdag skal Nokias topchef gennem halvandet år, den canadiske tidligere Microsoft-direktør Stephen Elop, forelægge regnskabet for 1. kvartal. Det står dog allerede klart, at Nokia har det rigtig skidt i konkurrencen med især Apple og Samsung, hvis telefoner har større appel til mobilbrugere over hele verden. Nokia kæmper for at få hul på markedet for smartphone-telefoner med sin nye Lumia-serie, der anvender Microsofts nye Windows Phone som styresystem. Men indtjenings-margenen forventes at blive mindst lige så dårlig i 2. kvartal som i årets første, og nedjusteringen forleden sendte Nokia-aktien hele 17 procent ned.
Arp-Hansens hoteller trives
FREMGANG. Det går godt for Arp-Hansen Hotel Group, som tæller 11 hoteller i Københavnsområdet. Der er kraftig vækst i omsætningen efter stor ekspansion i nye hoteller og nyt kongrescenter i København. Omsætningen steg sidste år med 32 procent til 672 millioner kroner, mens driftsresultatet blev fordoblet til 80 millioner kroner. Dermed nærmer overskuddene sig før-kriseårene 2007 og 2008, hvor driftsresultatet rundede de 100 millioner kroner. Hotelgruppen blev grundlagt i starten af 1960erne og har siden arbejdet med at eje, bygge og drive hoteller i København. Blandt de sidst tilkomne hoteller er Wakeup Copenhagen og Tivoli Hotel & og Congress Center på Kalvebod Brygge. ArpHansen har nu næsten hvert femte hotelværelse i det centrale København.
Carlsberg tjener stort i Valby
ØLJORD. Der venter en gevaldig pengepose på 1,7 milliarder kroner, efter at Carlsberg har solgt størstedelen af den gamle bryggerigrund i Valby. Sammen med Realdania, PFA, PenSam og Topdanmark har Carlsberg dannet et konsortium, der skal udvikle den gamle bryggerigrund. Dermed kommer Carlsberg fremover til at sidde på 25 procent af konsortiet, og salget af de resterende 75 procent betyder, at bryggeriet får en engangsindtægt på 1,7 milliarder kroner før skat i næste kvartal. Pengene vil blive brugt til at nedbringe gæld, og de luner særlig meget, fordi beløbet ikke var medregnet i Carlsbergs forventninger til 2012. På aktiemarkedet blev nyheden hilst velkommen med en umiddelbar kursstigning på 2,78 procent. Det betragtes som glædeligt, at Carlsberg nu kan satse mere på øl – og bruge mindre energi på jord, efter at finanskrisen forsinkede et indbringende salg af Valby-grunden.
Danskere bag længste tunnel
INGENIØRKUNST. Ingeniører fra danske Cowi er i fuld gang med foranalyser til det, som i 2021 bliver verdens længste og dybeste tunnel – endda med et vejkryds 250 meter under overfladen på Boknafjorden nord for Stavanger. I fugleflugt er afstanden mellem de to store byer 160 km, men via E39 er ruten over 200 km og tager næsten fire timer inklusive to færgeture. En af færgerne skal tunnelen erstatte og dermed skære en time af rejsetiden. Det er Cowi i Norge, der har skaffet ordren, men nogle af opgaverne udføres fra Danmark, da danske ingeniører kan trække på mange års erfaringer fra tunnelarbejde, både i udlandet og herhjemme med for eksempel Storebælt.
11-årig foreslår kriseløsning
KONKURRENCE. En 11-årig dreng fra Holland er så urolig over gældskrisen, at han sendte et løsningsforslag ind til Wolfson Economics Prize, en konkurrence for verdens topøkonomer om det bedste bud på en løsning for et scenarie, hvor et medlemsland forlader euro-zonen. Hans forslag var, at grækerne skulle tvinges til at veksle deres euro til drachmer for at kunne betale kreditorerne. Det vandt ikke nogen førstepris, men drengen fik dog hædrende omtale og et gavekort på 100 euro.
Martin Nø...
I skriver, at ‘tunge viden...
2